Suma pentru care a fost vândută colecţia de artă a arhitectului Ieoh Ming Pei, autorul Piramidei de la Muzeul Luvru din Paris

Colecţia de artă a celebrului arhitect american de origine chineză Ieoh Ming Pei a fost vândută pentru aproape 33 de milioane de euro la o licitaţie organizată marţi şi miercuri, la casa Christie's, potrivit Le Figaro.

609 afișări
Imaginea articolului Suma pentru care a fost vândută colecţia de artă a arhitectului Ieoh Ming Pei, autorul Piramidei de la Muzeul Luvru din Paris

Colecţia de artă a arhitectului Ieoh Ming Pei, vândută pentru aproape 33 de milioane de euro

Ieoh Ming Pei, autorul mai multor edificii moderne, inclusiv al Piramidei de la Muzeul Luvru din Paris, a murit la vârsta de 102 ani, pe 16 mai.

Acesta şi soţia sa, Eileen Loo Pei, decedată în 2014, au strâns o colecţie de 59 de opere de artă, majoritar realizate în secolul al XX-lea, la intersecţia dintre stilurile occidentale şi cele orientale, evaluate la o sumă totală de 22,6 milioane de euro.

În colecţie s-au aflat lucrări de artă semnate de Barnett Newman, Jean Dubuffet, Zao Wou-Ki, Franz Kline, Zhang Daqian, Willem de Kooning, Jacques Lipchitz şi Isamu Noguchi, printre altele.

Cea mai scumpă piesă a fost un tablou de Newman, "Untitled 4 1950", vândut pentru 9 milioane de euro.

Licitaţiile casei Christie's au avut loc la New York, Los Angeles, Hong Kong şi la Paris.

Ieoh Ming Pei a fost recompensat cu prestigiosul premiu Pritzker în 1983 şi este considerat unul dintre marii arhitecţi ai secolului al XX-lea. Printre clădirile realizate de acesta se mai numără Banca Chinei de la Hong Kong, Muzeul de Artă Islamică din Doha, Muzeul de Artă Modernă de la Atena şi Centrul Naţional pentru cercetare atmosferică din Colorado. În SUA, acesta a devenit cunoscut pentru Clădirea Estică a Galeriei Naţionale de Artă din Washington, dar şi pentru Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici