Suma pentru care a fost vândută o carte-miniatură rară, scrisă de Charlotte Bronte la vârsta de 14 ani - VIDEO

O carte-miniatură rară scrisă de autoarea britanică Charlotte Bronte pe când avea 14 ani a fost vândută pentru 780.000 de euro la o licitaţie care a avut loc la casa Drouot din Paris, potrivit Reuters.

433 afișări
Imaginea articolului Suma pentru care a fost vândută o carte-miniatură rară, scrisă de Charlotte Bronte la vârsta de 14 ani - VIDEO

O carte-miniatură rară de Charlotte Bronte, vândută la licitaţie pentru 780.000 de euro

Cumpărătorul a fost Bronte Parsonage Museum din Haworth, Yorkshire, un muzeu înfiinţat în casa în care au copilărit surorile Bronte.

Actriţa Judi Dench, preşedintele Bronte Society, care patronează muzeul, şi scriitoarele Tracy Chevalier şi Jacqueline Wilson au făcut parte dintre personalităţile care s-au implicat în campania de strângere de fonduri pentru cumpărarea cărţii.

Volumul face parte dintre cele şase "cărticele", volume în miniatură scrise de Charlotte, cea mai mare dintre surorile Bronte, în 1830, pe când avea 14 ani. Dintre cele şase, doar cinci ar mai exista în prezent, patru dintre ele fiind expuse deja în muzeu.

Volumul, cu dimensiuni de 35x61 milimetri, include, pe 20 de pagini, trei povestiri scrise de mână de Charlotte Bronte, care a rămas celebră pentru romanul lansat în 1847 "Jane Eyre". Povestirile prezintă personaje din "oraşul de sticlă", o lume imaginată de surorile Charlotte, Emily şi Anne Bronte.

Romancierele britanice Charlotte, Emily şi Anne Bronte au format, în secolul al XIX-lea, una dintre cele mai celebre familii de scriitori din întreaga lume. Lăsate adesea singure în casa lor izolată din Haworth, cele trei surori au început să scrie romane de la vârste fragede. Astfel, "Jane Eyre", al lui Charlotte, şi "La răscruce de vânturi", al lui Emily, au fost încadrate la operele clasice de referinţă ale literaturii britanice. Totodată, romanul "Necunoscuta de la Wildfell Hall", al lui Anne Bronte, a fost şi un bestseller.

Familia Bronte a fost lovită de tragedie când, într-un interval de numai şase luni (1848 - 1849), Emily şi Anne au murit de tuberculoză. Boala l-a răpus şi pe fratele lor, Branwell.

Charlotte a continuat să scrie şi după ce s-a căsătorit, însă a murit şi ea prematur, din cauza aceleiaşi boli, în 1855.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici