Sute de germani vârstnici, înscrişi automat de Hitler în Partidul Nazist

Sute de cetăţeni germani vârstnici au constatat că au fost recrutaţi în Partidul Nazist în timpul celui de-al doilea Război Mondial, relatează The Guardian, în ediţia electronică de marţi.

5 afișări
Imaginea articolului Sute de germani vârstnici, înscrişi automat de Hitler în Partidul Nazist

Sute de germani vârstnici, înscrişi automat de Hitler în Partidul Nazist

Istoricii care cercetează arhivele Partidului Nazist la Frankfurt au descoperit că o serie de germani proeminenţi se numără printre cei cărora le-a fost acordat automat statut de membru, pentru a sărbători ziua de naştere a lui Adolf Hitler. Pe listă sunt incluse numele unor scriitori, al unui artist de cabaret, oameni de ştiinţă, jurnalişti şi politicieni, inclusiv foşti miniştri.

Conform dosarelor, aceştia fac parte dintr-un grup de cetăţeni germani născuţi în perioada 1925-1927, recrutaţi în masă la 20 aprilie 1944.

Mulţi dintre ei au negat că ar fi ştiut despre acest lucru, însă Erhard Eppler, fost parlamentar SPD şi fost ministru al Dezvoltării, a declarat că a ştiut şi a acceptat să fie înscris în partid. "Nu am fost pus pe listă împotriva voinţei mele", a declarat el, pentru revista Focus. "Mai degrabă am acceptat. Aşa era în vremea aceea", a adăugat Eppler.

Fostul membru SPD Horst Ehmke, fost ministru al Justiţiei, şi filosoful Hermann Luebbe, ale căror nume se află pe listă, au declarat că nu au fost la curent cu vreo politică de recrutare colectivă.

Scriitorii Martin Walser şi Siegfried Lenz, precum şi cunoscutul artist de cabaret Dieter Hildebrandt sunt printre primii care au fost nevoiţi să explice cum au devenit membri ai partidului. Toţi trei au afirmat că acest lucru s-a întâmplat împotriva voinţei lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici