Telescopul James Webb al Nasa dezvăluie prezenţa a milioane de galaxii

  • În Universul timpuriu existau de 10 ori mai multe galaxii ca şi Calea Lactee decât se credea până acum.
  • Această perspectivă cosmică provine din unul dintre primele studii ale imaginilor capturate de noul telescop spaţial James Webb al Nasa.
1565 afișări
Imaginea articolului Telescopul James Webb al Nasa dezvăluie prezenţa a milioane de galaxii

Telescopul James Webb al Nasa dezvăluie prezenţa a milioane de galaxii

Unul dintre autorii studiului, profesorul Christopher Conselice de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, a declarat că Webb ar putea "face un zoom asupra Universului timpuriu".
 
Acest lucru a permis obţinerea unor informaţii despre obiectele din spaţiu despre care "ştiam că există, dar nu înţelegeam cum şi când s-au format".
 
Galaxiile cu discuri domină "populaţia de galaxii" de astăzi", a explicat cercetătorul.
 
„Propria noastră galaxie este un disc, Andromeda (cel mai apropiat vecin al nostru, care se află la 2,5 milioane de ani-lumină de Pământ) este un disc. Trei sferturi dintre galaxiile din apropiere sunt discuri, dar se credea că acestea s-au format târziu în evoluţia Universului", a declarat el pentru BBC News.
 
Asta se întâmpla înainte ca telescopul spaţial James Webb să ofere astronomilor o vedere atât de îndepărtată în timp.
 
Studiul, care a fost publicat pe un server preprint, ceea ce înseamnă că nu a fost încă revizuit de alţi oameni de ştiinţă din domeniu, a folosit prima imagine publicată de telescop.
 
Această imagine arată un roi de galaxii în prim-plan, numit SMACS 0723. Gravitaţia acestei mari mase de obiecte a amplificat lumina galaxiilor din fundal, din Universul îndepărtat, făcându-le vizibile pentru prima dată. Unele dintre aceste galaxii existau la doar 600 de milioane de ani după Big Bang.
 
Webb, cu oglinda sa aurită cu o lăţime de 6,5 m şi instrumentele sale super-sensibile în infraroşu, este capabil să le rezolve formele şi să le numere.
 
Ştiam că vom vedea lucruri pe care Hubble nu le-a văzut. Dar, în acest caz, vedem lucrurile diferit", a declarat profesorul Conselice, care va prezenta unele dintre descoperirile sale sâmbătă, 23 iulie, în cadrul Festivalului Bluedot de la Jodrell Bank din Cheshire.
 
Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani, astfel încât imaginile pe care le captează JWST reprezintă o privire asupra proceselor care au format stelele şi planetele cu mult înainte ca noi înşine să fi apărut.
 
„Acestea sunt procesele pe care trebuie să le înţelegem dacă vrem să ne înţelegem originile", a declarat profesorul Conselice. „Acesta ar putea fi cel mai important telescop din toate timpurile", a adăugat el. „Cel puţin de la cel al lui Galileo".
 
James Webb este un efort comun al agenţiilor spaţiale americană, europeană şi canadiană, cu Nasa în frunte.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici