Telescopul Webb al Nasa descoperă cel mai îndepărtat ”roi” de galaxii văzut vreodată de oameni

  • Cel mai îndepărtat grup de galaxii văzut vreodată de oameni a fost descoperit de astronomi cu ajutorul telescopului spaţial James Webb al Nasa.
  • Amestecul de galaxii va creşte probabil în dimensiuni şi va deveni un "monstru" al universului modern.
373 afișări
Imaginea articolului Telescopul Webb al Nasa descoperă cel mai îndepărtat ”roi” de galaxii văzut vreodată de oameni

Sursa foto: Nasa

Un ”roi” de şapte galaxii a fost descoperit la o distanţă pe care astronomii o numesc deplasarea spre roşu 7.9, potrivit cercetării, publicată luni în The Astrophysical Journal Letters.
 
Descoperirea a arătat formarea clusterului la doar 650 de milioane de ani după Big Bang.
 
Clusterul de galaxii în curs de formare va creşte probabil în dimensiune şi în masă pentru a semăna cu clusterul Coma, un "monstru" al universului modern, au estimat oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la California Institute of Technology din SUA, potrivit Independent.
 
„Acesta este un loc foarte special, unic, de evoluţie accelerată a galaxiilor, iar Webb ne-a oferit capacitatea fără precedent de a măsura vitezele acestor şapte galaxii şi de a confirma cu încredere că acestea sunt legate între ele într-un protocluster", a declarat Takahiro Morishita, autorul principal al studiului, într-un comunicat.
 
Măsurătorile precise ale clusterului capturate de spectrograful în infraroşu apropiat (NIRSpec) al lui Webb au fost esenţiale pentru a confirma distanţa colectivă a galaxiilor şi vitezele mari cu care se deplasează, au declarat oamenii de ştiinţă.
 
Datele obţinute de Webb au permis cercetătorilor să modeleze şi să cartografieze evoluţia viitoare a clusterului până la momentul actual în universul modern.
 
Cele şapte galaxii confirmate în noul studiu au fost stabilite pentru prima dată ca fiind candidate la observarea de către Webb, folosind date de la Telescopul Spaţial Hubble.
 
Deoarece telescopul Hubble nu poate detecta lumina dincolo de lungimea de undă a luminii în infraroşu apropiat, Webb a preluat investigaţia, concentrându-se asupra galaxiilor cercetate de Hubble.
 
Este uimitoare ştiinţa pe care putem visa să o facem, acum că avem Webb", a declarat coautorul studiului, Tommaso Treu de la Universitatea din California, Los Angeles.
 
Odată cu descoperirea acestui grup de şapte galaxii la o asemenea distanţă, cercetătorii speră să înţeleagă mai bine cronologia dezvoltării timpurii a universului.
 
Aceştia prezic că clusterul nou descoperit va fi în cele din urmă printre cele mai dense colecţii de galaxii cunoscute, având mii de membri cu potenţialul de a deforma în mod dramatic însăşi structura spaţiu-timpului.
 
Putem vedea aceste galaxii îndepărtate ca nişte mici picături de apă în diferite râuri şi putem vedea că, în cele din urmă, toate vor deveni parte a unui râu mare şi puternic", a declarat Benedetta Vulcani, un alt autor al studiului de la Institutul Naţional de Astrofizică din Italia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici