Texas a pus stăpânire pe prima zi a festivalului B'estfest - FOTO

Festivalul B'estfest a debutat în forţă, vineri seară, pe islazul comunei Tunari, unde formaţiile The Heavy şi Viţa de Vie au cântat cele mai cunoscute hituri ale lor, însă cea mai aşteptată trupă a serii, scoţienii de la Texas, au dominat prima zi a evenimentului.

170 afișări
Imaginea articolului Texas a pus stăpânire pe prima zi a festivalului B'estfest - FOTO

Texas a pus stăpânire pe prima zi a festivalului B'estfest (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Veniţi din toate colţurile ţării, dar şi de pe meleaguri străine, mii de persoane au trecut porţile primei zile a festivalului B'estfest Summer Camp 2013. Fiecare a venit cum a putut - cu maşina personală, cu autobuzul şi chiar cu bicicleta.

O parte dintre cei veniţi au optat pentru zona de campare oferită de către organizatorii festivalului, aşa că, înainte de a petrece seara în compania formaţiilor preferate, aceştia au mers să-şi instaleze "recuzita" sau să-şi închirieze un cort "la cheie" de două - trei persoane, totul fiind deja montat. Graba nu a fost mare în rândul participanţilor având în vedere că zona de camping B'estfest Park se afla foarte aproape de zona de party-uri. Ceilalţi au trecut repede de poarta de acces şi au păşit spre un nou B'estfest la iarbă verde, cu muzică bună.

Începutul a fost unul tensionat din cauza norilor care acopereau întregul cer şi a vântului care ridica praful de pe jos, oamenii spunând că "speră ca ploaia să nu le strice şi de data asta distracţia". Echipaţi cu pelerine sau cu clasicii saci menajeri, toţi trăgeau cu ochiul să vadă dacă norii s-au risipit. Au avut însă noroc, pentru că au căzut doar câteva picături de ploaie. Astfel, voia bună s-a reinstalat la B'estfest. Încă de la intrarea în spaţiul amenajat special pentru festivalul B'estfest, participanţii au fost asaltaţi cu pliante, hărţi, dar şi de promoteri ai firmelor de ţigarete şi de cunoscuţii "spermatozoizii" ai celor de la Durex.

De aici, fiecare şi-a stabilit itinerariul, fie că a alergat către scenele şi cluburile întinse pe hectarele de teren din comuna Tunari, fie că s-au îndreptat către zona cu mâncare şi băutură. La Food Court, a fost aglomeraţie mare. Gama variată de bucate i-a atras ca un magnet pe spectatorii, aceştia putând cumpăra de la mâncare italienească, specialităţi asiatice până la tradiţionalii mici cu muştar, al căror miros se resimţea peste tot. De asemenea, nu au lipsit preparatele home made şi cele vegetariene pentru ca toată lumea să fie mulţumită.

După o masă copioasă, fanii veniţi la festival s-au împărţit, unii alegând să meargă să viziteze expoziţiile de natură sălbatică din România şi de promovare a florei şi faunei din Delta Dunării, alţi dorind să cunoască tainele culturii japoneze. Programul Otaku, din cadrul festivalului, le-a oferit celor interesaţi posibilitatea de a învăţa să îşi scrie numele în limba japoneză, fiind organizat un workshop de shodo. Totodată, cei care au vizitat zona standului Otaku au putut vedea la yukata şi kimono-ul, iar la final, după incursiunea în cultura japoneză, participanţii la B'estfest au putut savura un ceai sau o cafea în Maid Cafe, un concept de restaurant specific Japoniei, unde fetele care servesc masa întruchipează diferite personaje din filmele artistice sau din animaţii.

Pe de altă parte, cei care au dorit să-şi încerce măiestria, au avut pregătită zona Arts & Crafts, un spaţiu destinat fanilor B'estfest care posedă un talent anume. Au fost organizate workshop-uri de modelaj, pictură, reciclare creativă, face painting, origami, fotografie şi jonglerii. Nu au fost ignorate nici iubitoarele de modă, în zona Bazzar fiind disponibile haine şi accesorii handmade, vintage sau urban.

Călătoria participanţilor B'estfest a mers mai departe. Aşadar, negăsind încă scena în faţa căreia să se acomodeze, fanii au explorat împrejurimile, aceştia putând alege să petreacă o mică parte din festival practicând jocuri în aer liber. Publicul a avut acces la terenurile de volei, baschet şi fotbal, sau au putut încerca unele sporturi extreme precum bungee jumping.

Caruselul a fost probabil atracţia celor mici veniţi cu părinţii la concert. Parcul de distracţii, amplasat chiar la intrare, i-a aşteptat pe participanţii la B'estfest cu ale copilăriei întreceri cu maşinuţele tamponate, dar şi cu spectacole de magie, face painting şi tatuaje. Copiii au fost răsfăţaţi cu vată pe băţ şi popcorn.

După un ochi aruncat în fiecare colţişor al festivalului, participanţii s-au retras la scenele unde urmau să înceapă concertele favoriţilor. Astfel, după formaţiile Madddog, Changing Skins, Nişte Băieţi, Ţapinarii, 1000 Mood, Les Elephantes Bizzares, Omul cu şobolani şi Vama, cei de la The Heavy au încălzit atmosfera cu melodiile "What makes a good man", "Sixteen" şi "What you want me to do".

Solistul Kelvin Swaby le-a mulţumit fanilor în repetate rânduri pentru energia de care dau dovadă. "Sunteţi incredibili. Sunteţi un public minunat şi vă mulţumim pentru asta. (...) Vreţi mai mult? Avem nevoie de ajutorul vostru şi cred că trebuie să încingem un pic atmosfera", le-a transmis acesta spectatorilor.

Publicul a dansat pe toate melodiile formaţiei. "Ne-am simţit foarte bine în seara aceasta, aici. B'estfest sunteţi un public minunat. Am venit ca să vă distrăm, să vă cântăm", au fost cuvintele solistului The Heavy, moment în care publicul a izbucnit în aplauze. Concertul britanicilor s-a încheiat cu hitul "How you like me know", participanţii la B'estfest aplaudându-i pe aceştia şi după ce au părăsit scena.

După o scurtă pauză şi după ce mulţimea s-a mutat la scena alăturată, seara a continuat cu concertul celor de la Viţa de Vie, care au cântat melodiile de pe album înregistrat în 1999, "Fenomental". Sunetul tobelor, al chitarelor, dar şi vocea solistului Adrian Despot i-a purtat pe fani în anii '99, cu melodiile "Iamma", "Ţine minte", "Sapa" şi "Vinolamine".

Piesa care a încins atmosfera a fost "Basul şi cu toba mare", despre care solistul formaţiei a spus că este melodia care a ajuns să reprezinte formaţia. Ultima piesă din program a celor de la Viţa de Vie a fost o surpriză pentru public. Adi Despot a menţionat că a fost organizat un concurs în care participanţii trebuiau să cânte melodia "Praf de Stele", iar apoi au fost alese cele mai bune voci şi s-a creat o nouă versiune a hitului, fiind alăturate acestuia şi vocile selectate. Astfel, prima parte a melodiei "Praf de stele" a fost cântată de solistul formaţiei, iar la jumătatea acesteia, piesa a fost interpretată de cei selectaţi, care au fost alături de cei de la Viţa de Vie printr-un filmuleţ montat şi expus pe toate ecranele de la B'estfest. La finalul concertului, fanii formaţiei au fost acoperiţi de "praful de stele", care lucea în lumina reflectoarelor.

Miezul nopţii a adus în scenă mult aşteptată formaţie Texas, orginară din Glasgow. Solista Sharleen Spiteri, în vârstă de 45 de ani, a cântat "I don't what a lover", publicul reacţionând imediat la acordurile scoţienilor.

"Este pentru prima dată când suntem în România. Poate ar trebui să ne mai întoarcem. (...) Noi ne-am gândit să vă cântăm câteva melodii şi de pe noul album pe care l-am lansat. L-aţi ascultat, vă place?", i-a întrebat aceasta pe fanii veniţi la concert. Publicul i-a răspuns afirmativ prin ropotul de aplauze.

Concertul scoţienilor nu a fost lipsit de surprize, solista reacţionând la un moment dat: "Fuck! Mi s-a stricat chitară". Problema a fost rezolvată rapid, iar incidentul a fost uitat imediat.

"Summer Son" şi "In our lifetime" au fost piesele de rezistenţă care au făcut publicul să vibreze. După circa o oră şi zece de minute, Texas a cântat melodia "Say What You Want", iar apoi scoţienii au părăsit scena. Publicul le-a cerut să revină pe scenă, aceştia conformându-se şi mulţumind din nou fanilor români pentru primirea călduroasă. "Nu există cuvinte ca să vă mulţumesc pentru seara asta", a spus artista, înainte de a părăsi scena.

Noaptea a continuat cu cei de la Tiamat.

A doua zi a festivalului, 6 iulie, îl va avea ca headliner pe Nas, secondat de Nneka, pe scena principală, iar Biohazard şi Coma vor concerta pe Coca-Cola Stage. Programul zilei va fi deschis de East Roots şi Subcarpaţi, pe Ciuc Premium Stage, şi de White Walls şi Piranha, pe scena Coca-Cola. Vodafone Dance Arena va găzdui cele mai fierbinţi nume ale scenei drum and bass, dubstep şi electro - Noisia, Gojira & Planet H, ROA, Heath Ward, Electrocord şi Amon -, iar pe Jägermeister Rock Arena vor concerta trupele Grimus, ZOB, Loungerie II, Breathelast şi Roadkill Soda.

Ultima zi a B'estfest are în program nume precum Chase&Status şi Enter Shikari, pe scena Ciuc-Premium, alături de Electric Fence şi Shadowbox & Chimie, Soilwork, Subscribe, Goodbye to Gravity şi Hentai Corporation. Distracţia din Vodafone Dance Arena va fi asigurată de Friction, Phirah, DJ Paul Sawyer şi Basswise (Diamondz & Alex Dark), iar în Jägermeister Rock Arena concertele acustice vor fi susţinute de Partizan, Toulouse Lautrec, Pistol cu Capse, Days of Confusion şi Perfect Zero to Infinity, în timp ce de party-ul din Freedom Music Arena Silent Discotheque se va ocupa echipa Electrocord. Groove On Stage Octogonal Stage include numeroşi DJ din zona jazz, funk, broken-beat, idm, breakbeat, DNB, electro şi hip-hop, precum Adnana Sun, Alex Puicea, Danaga, Electroclown, Fane, Jo.E, Kosta, Martianarts, Miss I, Pseudub, Redulian, Rastahfairy, Rotopercutor, Tzuc şi Ufe.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la eveniment)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici