"The Social Network", desemnat cel mai bun film la gala National Board of Review - VIDEO

"Reţeaua de socializare/ The Social Network", de David Fincher, a primit titlul de cel mai bun film pe 2010 din partea National Board of Review of Motion Pictures, prima mare asociaţie care deschide sezonul premiilor de dinaintea Oscarurilor, informează variety.com.

40 afișări
Imaginea articolului "The Social Network", desemnat cel mai bun film la gala National Board of Review - VIDEO

"The Social Network", desemnat cel mai bun film la gala National Board of Review (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Lungmetrajul lui David Fincher despre crearea celebrei reţele de socializare Facebook a primit cele mai importante premii ale National Board of Review. Pe lângă trofeul pentru cel mai bun film, "Reţeaua de socializare" a primit premiile pentru cel mai bun actor în rol principal (Jesse Eisenberg), cel mai bun regizor (David Fincher) şi cel mai bun scenariu adaptat (Aaron Sorkin).

De la lansarea în cinematografe în urmă cu două luni, "Reţeaua de socializare" a avut încasări de 90 de milioane de dolari în America de Nord.

Acesta este al doilea premiu decernat de NBR lui Fincher, după "Strania poveste a lui Benjamin Button/ The Curious Case of Benjamin Button".

Premiile au fost anunţate joi, la New York, şi vor fi înmânate pe 11 ianuarie, în cadrul unei ceremonii prezentate de Meredith Vieira.

The National Board of Review, alcătuit din membri ai Academiei de film americane, cineaşti şi diverşi critici de film, a realizat şi o listă a celor mai bune zece producţii ale anului. Pe această listă se regăsesc, pe lângă "Reţeaua de socializare", peliculele "Another Year", "The Fighter", "Hereafter: Dincolo de viaţă/ Hereafter", "Începutul/ Inception", "The King's Speech", "Shutter Island", "Oraşul/ The Town", "Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3", "Adevăratul curaj/ True Grit" şi "Winter's Bone". Lista include câteva filme independente - "Another Year" şi "Winter's Bone" -, semn al importanţei din ce în ce mai mari acordate peliculelor realizate în afara marilor studiouri de la Hollywood.

NBR a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă lui Lesley Manville, pentru rolul din filmul lui Mike Leigh "Another Year". Jacki Weaver a câştigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, pentru drama australiană "Animal Kingdom", Christian Bale a obţinut premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, pentru "The Fighter", în timp ce Chris Sparling a primit premiul pentru cel mai bun scenariu original, pentru "Buried".

"Of Gods and Men", de Xavier Beauvois, a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin, iar "Waiting for Superman" a primit premiul pentru cel mai bun documentar. "Toy Story 3" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj animat, în timp ce "The Town" a primit premiul pentru cea mai bună distribuţie.

Pe lista celor mai bune cinci filme străine ale anului au fost incluse "I Am Love", "Incendies", "Life, Above All", "Soul Kitchen" şi "White Material".

De asemenea, Jennifer Lawrence a obţinut premiul pentru debut, pentru "Winter's Bone", în timp ce Dante Feretti a primit premiul pentru scenografie, pentru "Shutter Island".

National Board of Review a decis ca, anul acesta, premiul special pentru producţie de film să revină Sofiei Coppola, care a semnat scenariul, regia şi producţia peliculei "Somewhere". Coppola a mai fost recompensată cu acest premiu în 2003, pentru "Rătăciţi printre cuvinte/ Lost in Translation".

NBR, compusă din 110 critici de film şi istorici, este cea mai veche organizaţie de gen din SUA. Distincţiile acordate de National Board of Review (NBR) deschid sezonul premiilor criticilor, fiind un bun indicator al viitorilor câştigători ai Oscarurilor.

Anul trecut, "Sus, în aer/ Up in the Air" a câştigat premiul pentru cel mai bun film, Morgan Freeman a primit premiul pentru cel mai bun actor ("Invictus"), Anna Kendrick ("Up in the Air") a primit premiul pentru rol secundar feminin, Jason Reitman şi Sheldon Turner ("Up in the air"), pentru cel mai bun scenariu adaptat, Carey Mulligan ("An Education"), pentru cea mai bună actriţă, iar Woody Harrelson ("The Messenger"), pentru rol secundar masculin. Filmele şi artiştii au primit ulterior nominalizări la Oscar.

Totodată, în ultimii ani, "Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire" şi "Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men" au fost premiate atât de NBR, cât şi de Academia de film americană cu premiile pentru cel mai bun film.

Sezonul premiilor cinematografice din Statele Unite ale Americii va continua cu cele ale Los Angeles Film Critics Association şi New York Film Critics Circle. Totodată, pe 14 decembrie, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association), care decernează premiile Globul de Aur, îşi va anunţa nominalizaţii, gala urmând să aibă loc pe 16 ianuarie 2010.

Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 25 ianuarie, iar gala premiilor Academiei de film americane va avea loc pe 27 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici