"There will be blood", favorit pentru Ursul de Aur, potrivit criticilor de film

Filmul "There will be blood", frescă epică regizată de americanul Paul Thomas Anderson, cu opt nominalizări la Oscar, pare să fie favorit în cursa pentru Ursul de Aur, care se va decerna la închiderea Berlinalei, într-un moment în care au fost prezentate deja jumătate din filmele din competiţie.

1 afișare
Imaginea articolului "There will be blood", favorit pentru Ursul de Aur, potrivit criticilor de film

"There will be blood", favorit pentru Ursul de Aur, potrivit criticilor de film

Cotidianul german Der Tagesspiegel scrie deja despre "There will be gold", promiţând un premiu actorului Daniel Day-Lewis pentru interpretarea uimitoare a unui violent magnat al petrolului, potrivit AFP.

Actorul a primit deja foarte multe recompense: după un Golden Globe decernat la Los Angeles, la jumătatea lunii ianuarie, şi un premiu BAFTA primit duminică, Daniel Day-Lewis are toate şansele să câştige, pe 22 februarie, un al doilea Oscar, la 19 ani după cel obţinut cu "My Left Foot".

Luni, când fuseseră proiectate 10 din cele 21 aflate în cursa pentru Ursul de Aur, înmânat la închiderea festivalului (7-17 februarie), filmul lui Anderson era dat ca favorit de critica internaţională, monitorizată de revista Screen.

Din nouă jurnalişti interogaţi, patru au considerat filmul "excelent", iar alţi patru l-au calificat drept "foarte bun". În fruntea listei se mai află melodrama chineză "In love we trust" de Wang Xiaoshuai şi ficţiunea mexicană "Lake tahoe" de Fernando Eimbcke.

Cotidianul german Tagesspiegel plasează şi el filmul lui Paul Thomas Anderson - urmat de "Lake Tahoe" - în fruntea producţiilor preferate de şase critici specializaţi din presa germană.

"Eu nu văd, în acest moment, decât «There will be blood» drept câştigător al Ursului de Aur", a declarat, luni, Jean Roy, critic de cinema la cotidianul L'Humanité şi fost delegat general al secţiunii Semaine de la critique, a Festivalului de Film de la Cannes.

Pentru premiul acordat pentru interpretare feminină, circulă numele britanicei Tilda Swinton, impresionantă în rolul unei femei în plină derivă alcoolică, în "Julia" de Eric Zonca, şi cele ale finlandezelor Outi Mäenpää şi Ria Kataja, care joacă în "Black ice", film semnat de Petri Kotwica.

Cu toate acestea, filmul "Julia" a fost aspru criticat de presa internaţională, care l-a considerat adesea prea lung şi nu tocmai convingător.

Emoţionantul film german "Cherry blossoms - Hanami" de Doris Dorrïe, care s-a bucurat de o primire călduroasă, luni, şi a cărui poveste amestecă doliul şi exilul, promite să se alăture listei cu filme favorite din festival. Actorul principal din acest film, Elmar Wepper, ar putea foarte bine să concureze, alături de Daniel Day-Lewis, pentru Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, la fel ca iranianul Reza Naji ("The song of sparrows", regia Majid Majidi).

În schimb, au fost filme din competiţie care au avut parte de o primire mai curând călduţă la Berlin, precum "Gardens of the night" de Damian Harris, care spune povestea răpirii a doi copii de către pedofili.

Graţie jocului actoricesc al lui Penelope Cruz, considerat foarte natural, "Elegy", film semnat de regizoarea spaniolă Isabel Coixet, a sedus publicaţiile specializate americane Hollywood Reporter şi Variety, dar i-a lăsat indiferenţi pe criticii germani consultaţi de Tagesspiegel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici