Tim Peake, primul astronaut britanic de pe ISS, "va alerga" din spaţiu la Maratonul londonez din 2016 - VIDEO

Tim Peake, în vârstă de 43 de ani, va deveni, marţi, primul astronaut britanic care se va afla într-o misiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), însă acesta plănuieşte să rămână în istorie şi prin faptul că "va alerga" din spaţiu la Maratonul de la Londra din 24 aprilie 2016.

215 afișări
Imaginea articolului Tim Peake, primul astronaut britanic de pe ISS, "va alerga" din spaţiu la Maratonul londonez din 2016 - VIDEO

Tim Peake, primul astronaut britanic de pe ISS, "va alerga" din spaţiu la Maratonul londonez din 2016 (Imagine: NASA)

Tim Peake, primul astronaut britanic selectat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru o misiune la bordul ISS, va ajunge în spaţiu, prin intermediul unei capsule Soyuz, care va fi lansată, marţi, de la ora 11.03 GMT, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Alături de Tim Peake se vor afla astronautul NASA Tim Kopra şi comandantul cosmonaut rus Yuri Malenchenko, cei trei făcând parte din misiunea Principia, potrivit telegraph.co.uk.

Capsula Soyuz, cu Tim Peake, Tim Kopra şi Yuri Malenchenko la bord, va ajunge pe orbită în 8 minute şi 48 de secunde şi în aproximativ şase ore se va conecta la Staţia Spaţială Internaţională.

Tim Peake, care este căsătorit şi are doi fii, este primul astronaut britanic care va ajnge astfel pe ISS, ce se află pe orbita terestră la o altitudine de peste 400 de kilometri.

Fost pilot şi absolvent al Royal Military Academy Sandhurst, Tim Peake este şi un atlet pasionat. De altfel, el a şi participat şi încheiat Maratonul de la Londra din 1999.

Totodată, Tim Peake plănuieşte să participe din spaţiu şi la Maratonul de la Londra din 24 aprilie 2016, potrivit independent.co.uk.

Astfel, Tim Peake plănuieşte să parcurgă 42,1 kilometri pe o bandă de alergare amplasată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, pe 24 aprilie, în aceeaşi zi în care peste 37.000 de alergători vor participa la Maratonul de la Londra.

El va alerga pe bandă şi viteza sa va fi urmărită, iar o aplicaţie de pe iPad-ul său îi va arăta străzile din Londra, ca şi cum acesta s-ar afla în cursa de pe Pământ.

Pentru a combate starea de imponderabilitate, Tim Peake va purta în timpul maratonului un echipament care îl va ajuta să stea fixat pe banda de alergare.

Peake a mai alergat la Maratonul londonez în 1999, finalizându-l după 3 ore şi 18 minute. Acum, acesta are dubii că îşi va depăşi recordul personal, din cauza echipamentului pe care va fi nevoit să îl poarte pe parcursul cursei, însă îşi doreşte să finalizeze maratonul într-o perioadă cuprinsă între 3 ore şi 30 de minute şi 4 ore.

Pe de altă parte, Tim Peake nu va fi primul astronaut de pe ISS care va participa la un maraton. Astronauta NASA Sunita Williams a finalizat Maratonul de la Boston din 2007, alergând timp de peste patru ore în timp ce se afla la bordul ISS.

Născut în Chichester în 1972, Tim Peake a fost selectat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în 2009, fiind ales din 8.000 de aplicanţi să facă parte din corpul european al astronauţilor.

I-a fost repartizată misiunea Principia în 2013 şi a atribuit succesul său industriei spaţiale britanice care se află în expansiune şi decizei autorităţilor din Marea Britanie din 2012 de a participa la programul ESA de trimitere a unor echipaje umane în spaţiu. Până în prezent, doar şapte britanici au ajuns în spaţiu, precizează telegraph.co.uk.

Tim Peake urmează să petreacă şase luni la bordul ISS, efectuând diferite experimente ştiinţifice şi asigurând mentenanţa staţiei alături de alţi cinci astronauţi. Peake urmează să se întoarcă pe Pământ pe 5 iunie 2016.

Pe de altă parte, astronautul american Kjell Lindgren, cosmonautul rus Oleg Kononenko şi astronautul japonez Kimiya Yui au revenit cu bine pe Terra, după o misiune de aproape cinci luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, reuşind o aterizare nocturnă în stepele înzăpezite din apropiere de oraşul Zhezkazgan din Kazahstan, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit NASA Television.

Cei trei astronauţi au petrecut pe orbită o perioadă de aproape cinci luni. La bordul staţiei se află în prezent comandantul ISS, astronautul american Scott Kelly, şi cosmonauţii ruşi Mihail Kornienko şi Serghei Volkov.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici