Tranzacţie-record pentru reputatul artist Adrian Ghenie. Preţul uriaş pentru care s-a vândut tabloul „Untitled”

Tabloul "Untitled", de Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 105.000 de euro la Licitaţia de Artă Postbelică şi Contemporană organizată de casa Artmark în Bucureşti, unde o a doua lucrare a celebrului artist, "Anemone", a fost adjudecată pentru 24.000 de euro.

1497 afișări
Imaginea articolului Tranzacţie-record pentru reputatul artist Adrian Ghenie. Preţul uriaş pentru care s-a vândut tabloul „Untitled”

Tabloul "Untitled", de Adrian Ghenie, vândut la licitaţie pentru 105.000 de euro

"Untitled" fusese estimat de specialişti la o sumă cuprinsă între 35.000 şi 55.000 de euro, fiind lucrarea cel mai bine cotată la această licitaţie, în timp ce "Anemone" a fost evaluat între 3.000 şi 5.000 de euro.

Între loturile care au obţinut preţuri mari se numără "Grădină", de Horia Bernea, adjudecat pentru 26.000 de euro, "Umbre negre", de Ion Ţuculescu (30.000 de euro), "Fată cu chitară" şi "Natură statică cu flori şi păpuşă", de Alexandru Ciucurencu, vândute pentru 11.000 de euro, respectiv 6.500 de euro, şi "Trei siluete" de Sabin Bălaşa - 11.000 de euro.

Licitaţia care a avut loc marţi seară în Capitală a inclus şi o secţiune caritabilă dedicată Hospice, potrivit artmark.ro.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar, în 2008, a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul "Georges Pompidou" din Paris.

Ghenie, născut în 1977, s-a clasat, potrivit topului vânzărilor de artă din 2018 realizat de Artprice, pe locul al 230-lea, cu 9.079.783 de dolari adunaţi în urma adjudecării a 12 lucrări, dintre care cel mai bun preţ a fost de 6.354.354 de dolari, obţinut de "Boogeyman", vândută în octombrie 2018, la Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici