Tratamentul primit într-o clinică de psihiatrie l-a transformat pe Hitler într-un tiran

Tratamentul primit de Adolf Hitler într-o clinică de psihiatrie, după Primul Război Mondial, ar fi motivul care l-a transformat pe acesta dintr-o persoană modestă în cel mai mare despot din istoria modernă, potrivit unui nou volum publicat recent în Germania, informează express.co.uk.

510 afișări
Imaginea articolului Tratamentul primit într-o clinică de psihiatrie l-a transformat pe Hitler într-un tiran

Tratamentul primit într-o clinică de psihiatrie l-a transformat pe Hitler într-un tiran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imaginea lui Adolf Hitler planează ca o umbră asupra istoriei secolului trecut. Până în momentul sinuciderii sale, în ruinele Berlinului, în 1945, Hitler a fost vinovatul principal pentru exterminarea a milioane de oameni şi pentru distrugerea unei mari părţi din Europa.

Hitler este perceput, în prezent, ca o personificare a răului, ca un criminal în masă şi ca principalul arhitect al Holocaustului. În ciuda faptului că regimul nazist a fost învins, multe întrebări despre Hitler au rămas fără răspuns.

Cum a putut un veteran al Primului Război Mondial, fără educaţie şi fără avere, să devină cel mai puternic tiran din Europa, în mai puţin de 15 ani? Ce a transformat un artist de mâna a doua într-un despot nemilos capabil de acte de cruzime de neimaginat? Cine a fost Adolf Hitler şi ce anume i-a dat forţa de a-i face pe ceilalţi să îl urmeze?

De-a lungul anilor, s-au scris multe texte despre Adolf Hitler, însă, până la această carte, se cunoşteau puţine lucruri despre anii săi de tinereţe. Claus Hant este un scriitor german care şi-a petrecut ultimii 15 ani făcând cercetări despre tinereţea lui Hitler şi consideră că anumite evenimente din viaţa liderului nazist au schimbat ulterior cursul istoriei.

Adolf Hitler s-a născut în Austria, într-o familie săracă, iar tatăl său alcoolic îl maltrata adeseori. Adolf a plecat de acasă şi s-a stabilit la Viena în 1908 şi a încercat să devină artist. Avea o personalitate comună, trăia într-o sărăcie ce părea uneori excentrică, iar mulţi îl considerau plictisitor şi lipsit de talent.

Toate acestea urmau să se schimbe, însă, în octombrie 1918. Hitler s-a înrolat în armata germană în 1914 şi a luptat pe front în Primul Război Mondial. Pe 14 octombrie 1918, în localitatea Werwicq din Belgia, caporalul Adolf Hitler şi camarazii săi de arme au fost victimele unui atac cu gaze.

Hitler s-a aflat printre răniţii transportaţi la Bavarian Field Hospital Nr. 53 din Qudenaarde, o localitate în apropiere de Bruxelles. Toţi soldaţii care au fost expuşi gazului toxic au fost trataţi la Qudenaarde, însă medicii de acolo au refuzat să îl trateze şi pe Hitler, pe care l-au diagnosticat drept un "nevrotic de război" - un termen folosit pentru a-i descrie pe soldaţii care nu sunt capabili să treacă peste experienţele trăite pe front şi care nu sunt trataţi alături de ceilalţi răniţi.

Adolf Hitler a fost transportat la o distanţă de peste 950 de kilometri, la un mic spital din Pasewalk, un sat aflat la graniţa Germaniei cu Polonia.

Claus Hant consideră că Hitler a trecut printr-o schimbare dramatică de personalitate, care a avut loc în zilele imediat următoare după expunerea sa la atacul cu gaz toxic de la Werwicq. "După internare, Hitler a fost examinat de psihiatrul Edmund Forster, care l-a diagnosticat drept «un psihopat cu simptome isterice»".

Hitler a rămas în spital timp de o lună şi ar fi fost tratat cu ajutorul hipnozei, terapia folosită în mod obişnuit în acea vreme pentru persoanele nevrotice, deşi pare destul de puţin probabil ca hipnoza să producă o schimbare atât de profundă şi permanentă a personalităţii sale. Totodată, viitorul Fuhrer ar fi urmat o terapie pe bază de şocuri electrice.

"Rasismul, antisemitismul, opoziţia sa faţă de democraţie şi iubirea sa exagerată pentru Germania erau prezente şi înainte de acest incident în spiritul său, marcat de un temperament violent, răzbunător, obsedat de iluzia geniului şi de credinţa că Providenţa este de partea sa", a declarat Claus Hant.

"După Pasewalk, Hitler a rămas aproape aceeaşi persoană din trecut. Cu toate acestea, a apărut o diferenţă crucială. Ceea ce în trecut erau doar presupuneri, au devenit acum certitudini absolute pentru el", a explicat autorul acestei cărţi.

În anii următori, Hitler a descris experienţa din Pasewalk în termeni spirituali. Deşi medicii ar fi descris ceea ce s-a petrecut acolo drept un "episod psihotic", Hitler a ajuns să fie convins că a fost "vizitat" de o putere superioară care i-a spus că el va fi salvatorul Germaniei.

Această credinţă în presupusa natură divină a existenţei sale l-a urmărit până în momentul sinuciderii, 20 de ani mai târziu. După internarea în clinica din Pasewalk, Hitler se identifica adeseori cu Iisus Hristos. Cu ocazia Crăciunului din anul 1926, el ar fi declarat: "Munca pe care Iisus a început-o dar nu a putut să o termine, Hitler o va termina".

Un număr tot mai mare de oameni au început să creadă în această imagine a lui Hitler, sprijinită de propaganda nazistă. S-a insinuat că Führer-ul a depăşit toate lucrurile "lipsite de nobleţe" din viaţă şi că nu mai avea nicio slăbiciune.

În public, Hitler nu era niciodată văzut purtând ochelari, nu fuma şi nu consuma alcool şi carne, părea deasupra tuturor slăbiciunilor omeneşti, iar iubita sa, Eva Braun, nu a fost cunoscută de opinia publică germană decât după sinuciderea celor doi.

"Timpul petrecut în acea clinică psihiatrică şi motivele pentru care a ajuns acolo au devenit cele mai mari secrete ale lui Hitler. El era dispus chiar să ucidă pentru a împiedica adevărul să iasă la iveală", a explicat Claus Hant.

Informaţia potrivit căreia Hitler ar fi fost internat într-o clinică psihiatrică i-ar fi distrus cariera politică. În anii 1920, unul dintre oponenţii săi, generalul Kurt von Schleicher, a descoperit faptul că Hitler a petrecut o anumită perioadă în clinica din Pasewalk şi a încercat, fără succes, să intre în posesia dosarului medical al dictatorului.

În 1932, Kurt von Schleicher l-a recrutat pe bunul său prieten, Ferdinand von Bredow, un ofiţer în serviciul secret de informaţii, pentru a confisca acel dosar medical. După câteva luni, dosarul a fost confiscat de Hitler, el a devenit Cancelarul Reich-ului, iar în iunie 1934, generalul von Schleicher şi colonelul von Bredow au fost împuşcaţi de trupele SS.

Dosarul medical al Führer-ului a dispărut, însă exista în continuare o persoană care ştia ceea ce s-a petrecut în acea clinică. O anchetă a poliţiei secrete a fost deschisă împotriva psihiatrului Edmund Forster, care l-a internat pe Hitler la Pasewalk.

Pe 1 septembrie, psihiatrul Edmund Forster a fost suspendat din funcţie, iar pe 11 septembrie, după un interogatoriu condus de Gestapo, soţia sa l-a descoperit mort în sala de baie a reşedinţei cuplului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici