Trei nave spaţiale ar putea sosi pe ISS în februarie

Un număr de trei nave spaţiale - o navetă americană ce transportă laboratorul european Columbus, o navă cargo rusească Progress şi prima navă de aprovizionare europeană ATV - ar putea vizita Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în februarie, potrivit Arianespace.

1 afișare
Imaginea articolului Trei nave spaţiale ar putea sosi pe ISS în februarie

Trei vase spaţiale ar putea sosi pe ISS în februarie

Lansarea navetei Atlantis, amânată de mai multe ori din cauza unor probleme tehnice, va avea loc, cel mai devreme, pe 24 ianuarie sau, cel mai probabil, la începutul lunii februarie, a anunţat deja NASA. Şapte astronauţi, printre care şi un francez şi un german, se vor afla la bordul navetei, alături de laboratorul european Columbus.

O navă cargo rusească Progress va fi lansată pe 7 februarie de la cosmodromul din Baikonour, Kazahstan, pentru a aproviziona ISS cu materiale şi alimente.

În ceea ce priveşte ATV-ul, botezat Jules Verne, preşedintele Arianespace Jean-Yves Le Gall a declarat în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la Paris că acesta va fi lansat cu ajutorul unei rachete Ariane "în cea de-a doua jumătate a lui februarie".

Data va fi stabilită în funcţie de lansările navetei Atlantis şi a navei Progress, a indicat Le Gall.

Cauza celor trei amânări ale lansării navetei Atlantis o constituie o problemă apărută la două din cele patru joje de hidrogen lichid din rezervorul extern, în momentul umplerii cu carburant. Aceste joje indică computerului de bord când rezervorul alimentat cu două milioane de litri de carburant, reprezentat mai ales de hidrogen lichid, este aproape gol, declanşând oprirea celor trei motoare criogenice ale navetei la sfârşitul ascensiunii de 8,5 minute pentru a atinge orbita terestră. Dacă aceste motoare ar continua să funcţioneze fără carburant, ele ar exploda.

Centrul spaţial din Guyana (CSG), de la Kourou, "va intra, cu lansarea ATV pe ISS, în clubul exclusivist al cosmodromurilor" care servesc drept staţii internaţionale, alături de Cape Kennedy, SUA, şi Baikonour, Kazahstan, a spus Le Gall.

După ce navetele americane vor fi retrase din circulaţie, în 2010, doar cosmodromurile de la Kourou şi Baikonour vor mai deservi ISS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici