Turistul spaţial Charles Simonyi, a doua oară pe ISS

Miliardarul american Charles Simonyi a decolat, joi, de pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, la bordul unei navete Soyuz, devenind primul turist spaţial care a efectuat două zboruri pe Staţia Spaţială Internaţională.

19 afișări
Imaginea articolului Turistul spaţial Charles Simonyi, a doua oară pe ISS

Turistul spaţial Charles Simonyi, a doua oară pe ISS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Charles Simonyi face parte dintr-un echipaj de trei cosmonauţi, alături de compatriotul său Michael Barratt şi rusul Ghenadi Padalka, ambii astronauţi profesionişti.

Naveta Soyuz a decolat aşa cum era prevăzut, la ora 11:49 GMT, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Câteva minute mai târziu, naveta a ajuns pe orbită şi se va conecta la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) sâmbătă, la ora 13:12 GMT, a precizat purtătorul de cuvânt al agenţiei spaţiale ruse Roskosmos.

Misiunea actuală vizează înlocuirea unor membri ai echipajului actual de la bordul ISS, care se pregăteşte pentru o dublare a numărului de astronauţi, începând cu luna mai.

Charles Simonyi, unul dintre pionierii gigantului american Microsoft, va intra în istorie ca fiind primul om care nu este de profesie astronaut, dar care a reuşit să participe la două misiuni spaţiale.

Recordul său riscă să reziste foarte mult timp, deoarece dublarea echipajului la şase astronauţi prezenţi simultan la bordul ISS va reduce capacitatea Staţiei de a primi alte persoane în afară de profesionişti.

Charles Simonyi a efectuat deja un zbor similar în aprilie 2007, voiajul costând 25 de milioane de dolari. De această dată, el a trebuit să plătească 35 de milioane de dolari pentru a petrece 12 zile la bordul ISS.

Acest om de afaceri american, de origine maghiară, pe care activităţile desfăşurate în cadrul companiei Microsoft şi în alte domenii l-au făcut miliardar, a declarat că i-a promis soţiei sale, Lisa Persdotter, o suedeză cu care s-a căsătorit în noiembrie 2008, că acesta va fi ultimul zbor spaţial la care va participa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici