Un artist suedez, dat în judecată după ce a pictat un tablou cu cenuşă furată dintr-un lagăr nazist

O plângere oficială a fost depusă în justiţia suedeză după ce artistul suedez Carl Michael von Hausswolff a declarat în mod public că a realizat una dintre picturile sale folosind cenuşă umană pe care a furat-o din lagărul de exterminare Majdanek din Polonia.

203 afișări
Imaginea articolului Un artist suedez, dat în judecată după ce a pictat un tablou cu cenuşă furată dintr-un lagăr nazist

Un artist suedez, dat în judecată după ce a pictat un tablou cu cenuşă furată dintr-un lagăr nazist (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pictura, intitulată "Memory Works", este expusă până pe 15 decembrie la galeria de artă Marin Bryder din oraşul suedez Lund, informează lefigaro.fr.

Într-un text publicat pe site-ul galeriei, Carl Michael von Hausswolff, în vârstă de 56 de ani, spune că a furat acea cenuşă umană în 1989 din lagărul de exterminare Majdanek din Polonia. Timp de mai mulţi ani, el a păstrat cenuşa într-o cutie, întrucât era "încărcată de atrocităţile comise în acel loc". În 2010, artistul a decis să amestece cenuşa cu puţină apă, pentru a realiza o pictură.

"A fost ca şi cum cenuşa conţinea energia sau amintirile sufletelor persoanelor care au fost torturate, asasinate de alte persoane, în cadrul unuia dintre cele mai rele războaie din secolul al XX-lea. Era ca un zgomot al sufletelor", a spus artistul suedez.

Opera sa a stârnit o mare polemică mai întâi în Suedia. Apoi, administratorii lagărului devenit muzeu Majdanek, unde 80.000 de persoane şi-au găsit moartea, au luat poziţie. "Suntem cu adevărat şocaţi şi indignaţi. Este o provocare artistică, care merită să fie condamnată", a declarat directorul muzeului. "Cine ştie? Poate că o parte din acea cenuşă provine de la fratele meu, de la mătuşa mea, de la bunicile mele", a declarat, indignat, Salomon Schulman, medic şi scriitor evreu, în cotidianul suedez Sydsvenskan.

În faţa acestui scandal, Martin Bryder, directorul galeriei, spune că nu a intenţionat nicio clipă să deranjeze pe cineva. "Eu nu văd în asta o problemă morală", a spus Bryder, atunci când Salomon Schulman a afirmat că şi strămoşii proprietarului galeriei de artă au fost deportaţi.

O plângere pentru nerespectarea rămăşiţelor umane a fost depusă de o persoană privată suedeză, vineri, 7 decembrie. Comisarul din oraşul Lund, Stephan Söderholm, a indicat faptul că acest caz, complex, a fost supus atenţiei procurorului.

În vara acestui an, artistul suedez a apărut din nou în presă, după ce s-a deplasat la reşedinţa regală Drottningholm, situată în apropiere de Stockholm, pentru a înregistra "zgomotul sufletelor" şi pentru a capta "energia morţilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici