Un cosmonaut rus stabileşte un nou record de timp petrecut în orbită

  • Cosmonautul rus, Oleg Kononenko, a petrecut 879 de zile în orbită, depăşind recordul anterior deţinut de Gennady Padalka.
  • Cu o carieră în zborul spaţial care cuprinde cinci misiuni orbitale pe Staţia Spaţială Internaţională, Kononenko se pregăteşte să atingă noi recorduri în timpul petrecut în spaţiu.
  • Kononenko a declarat că zboară în spaţiu pentru a face ceea ce îi place, nu pentru a stabili recorduri.
401 afișări
Imaginea articolului Un cosmonaut rus stabileşte un nou record de timp petrecut în orbită

Sursa foto: X

Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit un nou record pentru cel mai lung timp petrecut în orbita Pământului, depăşind performanţa deţinută de colegul său rus Gennady Padalka, relatează Gizmodo.

Kononenko a acumulat 879 de zile în orbită, stabilind recordul duminică, 4 februarie 2024, în timp ce se afla la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Ambii cosmonauţi au realizat acest rezultat pe parcursul a cinci misiuni orbitale, cu Padalka stabilind precedentul record în 2015. Kononenko, în vârstă de 59 de ani, a făcut prima sa călătorie în spaţiu în 2008 şi este acum pe cale să stabilească noi repere notabile, atingând obiectivul de 1.000 de zile în iunie 2024 şi 1.100 de zile în septembrie 2024.

Motivat de dragostea pentru zborul spaţial încă din copilărie, Kononenko îşi menţine o rutină riguroasă de exerciţii pentru a contracara efectele negative ale microgravitaţiei. În ciuda riscurilor pentru sănătate şi a distanţei uriaşe faţă de Pământ, tehnologia modernă îl ţine conectat la cei dragi.

Conform teoriilor relativităţii lui Einstein, timpul trece puţin mai încet pentru persoanele care se deplasează cu viteze mari sau în câmpuri gravitaţionale mai slabe.

Prin urmare, Kononenko este acum un călător al timpului în adevăratul sens al cuvântului, experimentând dilatarea timpului datorată vitezei sale orbitale deosebit de ridicate. Astfel, cosmonautul rus a îmbătrânit cu aproximativ 0,02 secunde mai puţin decât oamenii de pe Pământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici