Un costum de cosmonaut, vândut la licitaţie cu peste 112.000 de euro

Un costum de cosmonaut, fabricat în fosta Uniune Sovietică în anii 1970, a fost vândut cu 112.484 de euro (inclusiv taxe), marţi seară, la Paris, la o licitaţie organizată de casa Cornette de Saint Cyr.

276 afișări
Imaginea articolului Un costum de cosmonaut, vândut la licitaţie cu peste 112.000 de euro

Un costum de cosmonaut, vândut la licitaţie cu peste 112.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto Arhiva/AFP)

Peste 180 de obiecte, reprezentând adevărate mărturii ale epocii în care sovieticii cucereau spaţiul, au fost propuse spre vânzare la această licitaţie.

Considerat o piesă rară, costumul de astronaut Orlan D, semirigid, era estimat la un preţ între 100.000 de euro şi 120.000 de euro. El a fost achiziţionat de un colecţionar care a licitat prin internet.

Costumele din gama Orlan au fost concepute de sovietici începând din 1969 pentru a-i proteja pe cosmonauţi în timpul ieşirilor în spaţiu.

Şi alte obiecte emblematice pentru acea epocă de cucerire a spaţiului au fost cumpărate de pasionaţi şi profesionişti din universul designului.

O cheie de lansare a capsulei Soyuz, care permite iniţierea numărătorii inverse de dinainte de lansare, a fost achiziţionată cu 1.673 de euro, depăşind de trei ori estimările specialiştilor.

Un scut termic - o piesă rotundă, cu diametrul de 25 de centimetri - a fost vândut cu 3.861 de euro, în timp ce un extinctor de pe fosta staţie spaţială MIR a depăşit cu puţin preţul de 2.000 de euro. Un ceas folosit pe capsulele Soyuz, integrând mecanisme foarte sofisticate, a fost achiziţionat cu 2.316 euro.

Toate obiectele scoase la vânzare au participat la programul spaţial sovietic şi proveneau dintr-o colecţie unică, franceză, alcătuită în urmă cu peste 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici