Un detectiv plătit de News of the World a urmărit 90 de personalităţi, printre care şi prinţul William

Fostul tabloid News of the World a recurs la un detectiv privat timp de opt ani pentru a monitoriza peste 90 de personalităţi, între care şi prinţul William, potrivit declaraţiilor detectivului Derek Webb, făcute marţi la televiziunea publică BBC.

258 afișări
Imaginea articolului Un detectiv plătit de News of the World a urmărit 90 de personalităţi, printre care şi prinţul William

Un detectiv plătit de News of the World a urmărit 90 de personalităţi, printre care şi prinţul William (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dezvăluirile detectivului, un fost poliţist, intervin în contextul în care James Murdoch, fiul lui Rupert Murdoch şi patron al News International, urmează să fie audiat din nou, joi, de parlamentarii britanici care anchetează scandalul interceptărilor telefonice.

Derek Webb a declarat pentru BBC că a fost plătit pentru a monitoriza peste 90 de persoane, selectate de redacţie, timp de opt ani.

În 2006, ziarul i-a cerut să-l urmărească pe prinţul William, în timp ce acesta petrecea câteva zile în comitatul Gloucestershire, în sud-vestul Angliei.

Printre ţintele sale mai figurau fostul fotbalist şi actual prezentator la BBC Gary Lineker şi părinţii actorului Daniel Radcliffe din Harry Potter.

Fostul poliţist spune că a fost contactat de tabloid la scurt timp după ce şi-a înfiinţat agenţia de detectivi în 2003 şi a lucrat pentru News of the World până la închiderea acestuia în iulie, în plin scandal privind interceptările telefonice.

"Nu ştiam niciodată când voi fi solicitat, sunau ziua şi noaptea (...), putea fi oriunde în ţară", a declarat el la BBC.

Printre persoanele pe care trebuia să le urmărească pentru ziar, 90 la sută erau celebrităţi sau personalităţi politice, dar a monitorizat şi avocaţi ai victimelor interceptărilor efectuate de tabloid.

Derek Webb a dezvăluit luni că l-a filmat pe Mark Lewis, avocatul familiei lui Milly Dowler, o adolescentă asasinată în 2002 şi al cărei telefon a fost piratat de tabloid. Dezvăluirea acestui caz a precipitat închiderea tabloidului în iulie.

Detectivul a păstrat documentele detaliate în care nota rezultatele urmăririlor sale, la care BBC a avut acces.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici