Un fotoliu-balansoar şi două steaguri care au aparţinut lui JFK, vândute cu peste 500.000 de dolari

Un fotoliu-balansoar pe care îl folosea fostul preşedinte american J. F. Kennedy şi două steaguri care se aflau în biroul acestuia au fost cumpărate la licitaţie de un colecţionar care a plătit peste 500.000 de dolari, a anunţat casa Heritage Auctions.

357 afișări
Imaginea articolului Un fotoliu-balansoar şi două steaguri care au aparţinut lui JFK, vândute cu peste 500.000 de dolari

Un fotoliu-balansoar şi două steaguri care au aparţinut lui JFK, vândute cu peste 500.000 de dolari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Cele două steaguri - un drapel american şi un drapel cu sigiliul prezidenţial - au fost adjudecate cu 425.000 de dolari, depăşind de patru ori estimările specialiştilor. Fotoliul-balansoar a fost adjudecat cu 87.500 de dolari, depăşindu-şi preţul estimativ de 50.000 de dolari.

Obiectele au făcut parte dintr-o serie de 100 de suveniruri lăsate de JFK, scoase la vânzare sâmbătă seară, în oraşul Dallas, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la asasinarea celui de-al 35-lea preşedinte american.

Suvenirurile aparţineau lui William Rudoy, un simpatizant care a lucrat voluntar la campania prezidenţială a lui Kennedy în 1960 şi care a colecţionat timp de 50 de ani tot felul de obiecte care au avut legătură cu preşedintele asasinat.

Drapelele şi fotoliul-balansoar au fost cumpărate de un colecţionar din sud-vestul Statelor Unite, care a considerat că "aceste două loturi trebuie să rămână împreună". Potrivit lui Tom Slater, reprezentant al casei organizatoare, preţul de vânzare foarte ridicat se explică prin "afecţiunea" şi "respectul" care au rămas ataşate de numele preşedintelui Kennedy şi prin faptul că drapelele, mai ales cele purtătoare a sigiliului prezidenţial, sunt foarte căutate de colecţionari.

Fotoliul-balansoar se afla în biroul secretarei personale a lui Kennedy, Evelyn Lincoln. El era adeseori mutat în Biroul Oval, pentru ca JFK, care suferea de dureri de spate cronice, să poată să se aşeze în timpul întâlnirilor sale şi în timpul numeroaselor ore de muncă.

Cele două steaguri, care se aflau în spatele biroului, au fost donate secretarei lui JFK la cinci zile după moartea acestuia, la cererea lui Jacqueline Kennedy.

John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat la 46 de ani pe 22 noiembrie 1963, la mai puţin de trei ani după ce devenise preşedintele SUA.

Împlinirea a 50 de ani de la moartea sa a generat numeroase retrospective în Statele Unite în aceste zile şi o ceremonie, relativ modestă, în Dallas, vineri.

Asasinul său, Lee Harvey Oswald, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat la mai puţin de trei ore după asasinarea preşedintelui american. Lee Harvey Oswald a fost asasinat la rândul său după două zile într-un comisariat de poliţie din Dallas de Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici