Un manechin aşezat pe toaletă concurează la premiul Turner pentru artă

Un manechin aşezat pe o toaletă concurează cu o pisică din desene animate la premiul Turner, una dintre cele mai râvnite şi controversate distincţii din arta contemporană, care anual stârneşte dezbateri aprinse cu privire la ceea ce înseamnă artă.

23 afișări
Imaginea articolului Un manechin aşezat pe toaletă concurează la premiul Turner pentru artă

Lucrare semnată de Cathy Wilkes

Criticii ar putea califica lista de nominalizări ca fiind reclamă sforăitoare pretenţioasă, însă premiile Turner au recunoscut valoarea unor mari artişti britanici precum Damien Hirst, iar expoziţia atrage anual 70.000 de fani.

Niciun pictor nu a fost inclus pe lista scurtă din 2008, dominată de regizori şi artişti video.

Mark Leckey face colaje cu imagini din serialul de televiziune "Familia Simpson", prezintă clipuri din lungmetrajul "Titanic" şi îşi dezvăluie obsesia pentru Felix The Cat, star al desenelor animate.

Cathy Wilkes prezintă manechine care stau pe toaletă, cu resturi de budincă uscată la picioare.

Runa Islam, originară din Bangladesh, recreează scene din filme cult, cu imagini din lungmetraje de Ingmar Bergman şi înregistrări din parcare utilizate de Michael Caine în thriller-ul "Recuperatorul".

Goshka Macuga, de origine poloneză, se descrie drept "arheolog cultural", inspirându-se din horror-ul german "Cabinetul Dr Caligari" (1919).

Premiul Turner, acordat pentru prima dată în 1984, poate fi atribuit oricărui artist cu vârsta sub 50 de ani, care locuieşte în Marea Britanie. Lucrările artiştilor nominalizaţi sunt prezentate din octombrie la muzeul Tate Britain din Londra, iar câştigătorul premiului, în valoare de 25.000 de lire sterline (49.000 de dolari), este anunţat pe 1 decembrie.

Stephen Deuchar, directorul Tate Britain şi preşedinte al juriului ediţiei din 2008, spune că lucrările care concurează anul acesta nu sunt uşor de evaluat. Publicul care vine la acest eveniment a devenit foarte sofisticat, a spus acesta.

Există un număr mare de critici care s-au raliat împotriva premiului Turner, calificat drept un travesti al artei moderne, în timp ce tabloidele, de obicei, ironizează nominalizaţii.

"Arta este făcută pentru oameni", spus Deuchar. "Premiul Turner se caracterizează prin faptul că stârneşte dezbateri informale despre artă. Oamenilor nu le este frică să se certe în legătură cu meritul sau lipsa de merit a acestuia", a mai spus acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici