Un manuscris rar de Mozart, vândut la licitaţie pentru suma de 156.000 de euro

O pagină dintr-un manuscris al uneia dintre cele mai importante opere scrise de Mozart a fost vândută pentru suma de 111.000 de lire sterline (156.047 de euro) la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la Londra.

6 afișări
Imaginea articolului Un manuscris rar de Mozart, vândut la licitaţie pentru suma de 156.000 de euro

Un manuscris rar de Mozart, vândut la licitaţie pentru suma de 156.000 de euro

Este vorba de una dintre cele două pagini care au mai supravieţuit din manuscrisul "Simfoniei concertante pentru vioară, violă şi orchestră în mi bemol major", una dintre cele mai importante opere ale geniului Wolfgang Amadeus Mozart. Opera a fost compusă în 1779, pe când Mozart avea 23 de ani.

Pagina a fost evaluată de specialişti la o sumă cuprinsă între 70.000 şi 100.000 de lire sterline (98.000 - 140.000 de euro).

Suma constituie un record pentru un manuscris al lui Mozart. Recordul anterior a fost deţinut de o pagină cu notele uverturii operei "Rondo în la major pentru pian şi orchestră K.386", vândută la licitaţie în 1998 pentru suma de 89.500 de lire sterline.

"«Simfonia concertantă» a fost prima capodoperă a lui Mozart.  Acesta, Bach şi Beethoven sunt cei mai mari trei compozitori ai tuturor timpurilor, iar cu această operă tânărul în vârstă de 23 de ani a atins acest nivel pentru prima dată", a spus un specialist al casei de licitaţii Sotheby's.

Pagina nu a mai fost prezentată publicului niciodată şi a nu a fost, până în prezent, disponibilă pentru cercetători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici