Un muzician rom care a cântat cu Madonna spune că românii şi cehii sunt ostili comunităţii sale

Chitaristul rus de etnie romă Vadim Kolpakov, care a cântat cu Madonna, în turneul ei mondial din 2008-2009, inclusiv la Bucureşti, a declarat că românii şi cehii sunt deosebit de ostili faţă de romi, într-un interviu postat pe site-ul Russia Beyond the Headlines.

335 afișări
Imaginea articolului Un muzician rom care a cântat cu Madonna spune că românii şi cehii sunt ostili comunităţii sale

Un muzician rom care a cântat cu Madonna spune că românii şi cehii sunt ostili comunităţii sale (Imagine: Hepta)

Vadim Kolpakov este rom, născut în Rusia, şi un artist de excepţie, muzica lui unind continentele şi genurile muzicale. El a cântat (chitară şi voce) şi dansat alături de muzicieni din lumea întreagă, inclusiv alături de Madonna, cu care a colaborat la turneul ei mondial din 2008-2009, ce a inclus şi Bucureştiul, scrie rbth.ru.

În calitate de membru al grupului Kolpakov Trio, Vadim a cântat pentru Madonna, la aniversarea vedetei, în reşedinţa londoneză a acesteia. Un bun prieten şi colaborator al său, Eugene Hutz, liderul trupei gypsy punk Gogol Bordello, i-a oferit cântăreţei americane un CD al grupului Kolpakov Trio, iar apoi Madonna i-a invitat să o însoţească în turneul ei mondial "Sticky & Sweet".

Cel de-al treilea act din show-ul în patru acte pus în scenă de Madonna în cadrul acestui turneu s-a intitulat "Gypsy" şi a inclus un remix al piesei "La Isla Bonita" realizat pe ritmul ţigăneşti, dar şi câteva secvenţe solo ale muzicienilor din grupul Kolpakov Trio.

Turneul Madonnei a durat nouă luni, iar celebra artistă americană a susţinut 85 de show-uri pe patru continente. Reacţiile publicului faţă de muzica ţigănească nu au diferit prea mult de la o ţară la alta, spune Vadim. "Oamenii nu recunoşteau neapărat acele pasaje ca fiind muzică romă. Ea era atât de plină de energie, de puternică şi de emoţională, încât toată lumea iubea acea muzică, fără să ştie de la început de unde venea ea", mai spune acesta.

Vadim Kolpakov a apreciat însă că există însă şi oameni nefamiliarizaţi sau chiar ostili culturii rome, despre care unii cred că aparţine unor familii care poartă haine colorate, cerşesc şi fură. În ţara lui natală Rusia, situaţia nu este chiar aşa de rea, spune Kolpakov, dar oamenii din anumite ţări din estul Europei, precum România şi Republica Cehă, sunt deosebit de ostili faţă de această minoritate.

Vadim şi-a reamintit incidentul produs la Bucureşti, când Madonna, care susţinea primul ei concert în capitala României, în august 2009, a făcut o declaraţie pe scenă în sprijinul comunităţii rome şi a altor minorităţi. Declaraţia cântăreţei americane a fost întâmpinată cu fluierături şi înjurături, îşi aminteşte Vadim.

"Am aflat din presă că există multe cazuri de discriminare a ţiganilor în Europa de Est şi acest lucru mă întristează foarte tare, în special pentru că noi credem în toleranţă - ţigani, homosexuali, oameni care sunt diferiţi. Toţi trebuie trataţi la fel, nu uitaţi asta", a spus atunci Madonna.

Mulţi dintre cei 60.000 de spectatori aflaţi la concert şi-au arătat dezaprobarea prin huiduieli, însă Madonna nu a reacţionat.

Vadim spune că deşi romii din Statele Unite nu se confruntă cu acelaşi nivel de "antiţigănism" - un termen ce defineşte ostilitatea faţă de cultura romă - ca în Europa, cultura lor este încă destul de neînţeleasă şi portretizată în filme documentare în care abundă stereotipurile.

Kolpakov spune că s-a născut şi a crescut în tradiţia orală, un aspect remarcabil din cultura romă, şi a învăţat să cânte nu după note muzicale, ci după ureche. El regretă faptul că în Rusia această tradiţie a muzicii live este tot mai mult abandonată în favoarea muzicii pop.

Ca mulţi chitarişti ruşi de etnie romă, Vadim Kolpakov cântă la chitară cu şapte coarde. Originar din Saratov, el este nepotul şi protejatul apreciatului şi celebrului chitarist, compozitor şi cântăreţ rom Sasha (Alexander) Kolpakov.

Vadim Kolpakov a înregistrat multe discuri cu unchiul său şi cu grupul său Via Romen. În prezent, acest grup înregistrează un album cu cântăreaţa în vârstă de 75 de ani Rada Volshaninova, o actriţă celebră din filmele sovietice şi totodată o cântăreaţă renumită din vechea şcoală muzicală romă.

Vadim Kolpakov şi-a părăsit casa din Saratov la vârsta de 14 ani şi a studiat chitara la Moscova alături de unchiul său care era directorul Teatrului Romen în acea vreme. Un an mai târziu, cânta deja pe scena acestei instituţii, unde a devenit în scurt timp o figură foarte cunoscută şi îndrăgistă. În 2004 a acceptat postul de profesor la Universitatea North Caroline din oraşul american Charlotte, unde a predat cursuri de chitară, dans şi cântece rome. A rămas în Statele Unite, unde şi-a înfiinţat propria familie, dar şi propriul grup, Via Romen, cu care a susţinut de curând un turneu în Israel, alături de cântăreaţa Svetlana Portnyansky. Deşi celebrul său unchi aproape s-a pensionat, acesta mai cântă uneori alături de nepotul său în grupul Kolpakov Trio.

Nu a fost uşor pentru comunitatea romă pe vremea Uniunii Sovietice, unde această populaţie era doar una dintre multele grupuri de minorităţi discriminate. Şi în zilele noastre romii din Rusia se confruntă cu numeroase probleme sociale şi stereotipuri. În acelaşi timp însă, cultura romă era şi este în continuare foarte populară în Rusia. Unul dintre cele mai cunoscute şi mai vechi teatre rome din lume, Teatrul Romen din Moscova, construit în 1931, s-a bucurat de mare succes de-a lungul deceniilor şi a celebrat anul trecut cea de-a 80-a aniversare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici