Un roman ce prezintă România anilor '50, pe lista scurtă a nominalizărilor la premiul Orange 2012

Romanul "A Painter of Silence" al scriitoarei britanice Georgina Harding, a cărui acţiune se petrece în România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în anii '50, se regăseşte pe lista scurtă a nominalizărilor la premiul Orange pentru ficţiune, alături de alte cinci cărţi, potrivit BBC.

164 afișări
Imaginea articolului Un roman ce prezintă România anilor '50, pe lista scurtă a nominalizărilor la premiul Orange 2012

Un roman ce prezintă România anilor '50, pe lista scurtă a nominalizărilor la premiul Orange 2012

Cartea este povestea unei prietenii emoţionante şi originale, construită pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial. Augustin, un surdomut găsit pe treptele unui spital, într-un sat din Moldova, începe să deseneze pentru a îşi povesti viaţa şi singura care îi înţelege desenele este Safta, o tânără infirmieră şi veche cunoştinţă. Prin imagini care construiesc o viziune extraordinară, Augustin spune povestea unui ţinut al contrastelor, zdruncinat de război, marcat de înfrângeri şi salvat prin speranţă.

Georgina Harding este autoarea romanului "The Solitude of Thomas Cave" (Bloomsbury, 2007) şi a două lucrări de non-ficţiune - "Tranquebar: A Season in South India" şi "In Another Europe". "The Spy Game", cel de-al doilea roman al său (Bloomsbury, 2009), a fost nominalizat la Encore Award 2011.

Harding a fost nominalizată la Orange Prize for Fiction, distincţie ce recompensează literatura feminină în limba engleză. Premiul, în valoare de 30.000 de lire sterline, se află la cea de-a 17-a ediţie şi este acordat anual pe baza deciziei unui juriu format din cinci cititoare pasionate care excelează în profesiile lor.

Scriitoarea americană Ann Patchett, laureată a premiului Orange în 2002 pentru "Bel Canto", a fost nominalizată pentru cea de-a treia oară pe lista scurtă, pentru "State of Wonder", roman a cărui acţiune se petrece în Amazonia.

De altfel, o singură autoare este în premieră anul acesta pe lista scurtă - Madeline Miller (SUA), cu romanul său de debut - "The Song of Achilles", inspirat de "Iliada" lui Homer.

O altă carte de pe lista scurtă, "Foreign Bodies", de Cynthia James, are ca punct de plecare romanul "Ambasadorii" de Henry James.

Scriitoarea irlandeză Anne Enright, laureată a premiului Man Booker, a fost nominalizată pentru "The Forgotten Waltz", o poveste plină de lirism despre dragoste şi trădare.

Esi Edugyan (Canada) a fost, de asemenea, inclusă pe lista scurtă, pentru cel de-al doilea roman al său "Half-Blood Blues", nominalizat şi la Booker.

"Este o listă scurtă de o calitate şi o varietate remarcabile. Include şase voci şi subiecte diferite, patru naţionalităţi şi o gamă de vârste de aproape o jumătatre de secol. Este un privilegiu să o prezentăm", a spus scriitoarea Joanna Trollope, preşedintele juriului din acest an.

Câştigătoarea premiului Orange 2012 va fi anunţată pe 30 mai, la Royal Festival Hall din Londra.

Anul trecut, distincţia i-a revenit tinerei scriitoare americane Téa Obreht, născută la Belgrad, pentru romanul ei de debut "The Tiger's Wife", o poveste despre doctori şi relaţia lor cu moartea, în contextul războaielor din Balcani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici