Un sfert dintre bărbaţi şi femei sunt obezi

Un vast studiu internaţional la care au participat 168.000 de persoane din 63 de ţări a scos la iveală faptul că 24% dintre bărbaţi şi 27% dintre femei suferă de obezitate, a anunţat Institutul naţional pentru sănătate şi cercetări medicale (Inserm), din Franţa, într-un comunicat, informează AFP.

13 afișări
Imaginea articolului Un sfert dintre bărbaţi şi femei sunt obezi

Un sfert dintre bărbaţi şi femei sunt obezi

La studiu, care a fost publicat în Circulation, revista Asociaţiei de cardiologie americane, au participat 168.159 de persoane (69.409 bărbaţi şi 98.750 de femei) cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, 40% dintre bărbaţi şi 30% dintre femei suferă de supraponderalitate sau obezitate.

"Este vorba de cel mai mare studiu disponibil, care permite aprecierea «instantanee» a frecvenţei obezităţii, cu un număr mare de date colectate omogen din foarte multe ţări din lume", a explicat Beverley Balkau, de la Inserm, coordonator al studiului.

O persoană este considerată obeză dacă indicele său de masă corporală (IMC), calculat prin împărţirea greutăţii (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri), este egal sau mai mare decât 30. Un IMC cuprins între 25 şi 30 este echivalent cu supraponderalitatea.

Frecvenţa obezităţii variază de la o ţară la alta, de la 7% pe continentul asiatic (bărbaţi şi femei) la 36% în Canada (bărbaţi şi femei). Rata obezităţii variază între 38% şi 40% în rândul femeilor din Orientul Mijlociu şi Africa.

Studiul, intitulat IDEA (International Day for Evaluation of Abdominal Obesity - Ziua internaţională pentru măsurarea obezităţii abdominale), indică faptul că acumularea grăsimii la nivel abdominal - 56% dintre bărbaţi au o circumferinţă a taliei mai mare de 94 de centimetri, 71% dintre femei au o circumferinţă a taliei mai mare de 80 de centimetri - contribuie semnificativ la creşterea riscului de maladii cardiovasculare sau diabet.

"Circumferinţa taliei este un marker clinic mai fiabil pentru riscul de maladii cardiovasculare şi diabet decât IMC", este de părere Beverley Balkau.

La bărbaţi, mărirea circumferinţei taliei cu 14 centimetri contribuie la creşterea cu 36% a riscului de maladii cardiovasculare. La femei, riscul creşte cu 40% pentru o talie mai mare cu 15 centimetri decât cea normală. Mărirea circumferinţei taliei contribuie la creşterea riscului de diabet cu 59% - 83%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici