Un tablou de Edouard Manet, vândut la licitaţie cu preţul record de 65 de milioane de dolari

Tabloul "Le Printemps", o capodoperă realizată de pictorul francez Edouard Manet în 1881, a fost vândut la licitaţie miercuri, la New York, cu suma de 65 de milioane de dolari, stabilind un record de preţ pentru operele acestui artist impresionist, a anunţat casa Christie's.

200 afișări
Imaginea articolului Un tablou de Edouard Manet, vândut la licitaţie cu preţul record de 65 de milioane de dolari

Un tablou de Edouard Manet, vândut la licitaţie cu preţul record de 65 de milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tabloul "Le Printemps", care avea un preţ estimativ cuprins între 25 de milioane de dolari şi 30 de milioane de dolari, prezintă o actriţă celebră din epocă, surprinsă din profil, ţinând pe umăr o umbrelă. Opera a fost expusă în 1882 şi a fost lăudată imediat de criticii de specialitate, în contextul în care Edouard Manet era unul dintre cei mai renumiţi artişti ai epocii sale.

Pânza a aparţinut aceleiaşi familii vreme de un secol şi a fost împrumutată în ultimii 20 de ani unei instituţii prestigioase, National Gallery of Art din Washington.

Precedentul record de preţ pentru o operă semnată de Manet era de 33 de milioane de dolari şi a fost stabilit de un autoportret, vândut în 2010 la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, la Londra.

Tot miercuri seară, casa Christie's a vândut "Les constructeurs avec arbre", un tablou al pictorului cubist francez Fernand Léger, cu 17,53 de milioane de dolari, sub preţul estimativ al operei, de 22 de milioane de dolari.

Licitaţia de miercuri seară a casei Christie's a avut loc la o zi după licitaţia de toamnă organizată la New York de casa Sotheby's, care a realizat cu acea ocazie cele mai mari vânzări din istoria sa, graţie unei sculpturi din 1950 a pictorului elveţian Alberto Giacometti, ce a fost adjudecată cu 101 milioane de dolari.

Acea licitaţie, în cursul căreia au fost vândute opere semnate de Claude Monet, Amedeo Modigliani şi Vincent van Gogh, a adus casei Sotheby's încasări totale de 422 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici