Un tezaur viking de peste un milion de euro, descoperit în Marea Britanie

Un tezaur viking, cu o vechime de 1.100 de ani, în valoare de peste un milion de euro, a fost descoperit în Marea Britanie, aceasta fiind cea mai mare comoară de acest fel descoperită după 1840, informează cotidianul britanic The Independent, în ediţia online.

238 afișări
Imaginea articolului Un tezaur viking de peste un milion de euro, descoperit în Marea Britanie

Un tezaur viking de peste un milion de euro, descoperit în Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tezaur viking de peste un milion de euro, descoperit în Marea Britanie

Un tezaur viking de peste un milion de euro, descoperit în Marea Britanie

Comoara ar putea aduce noi informaţii referitoare la perioada istorică în care anglo-saxonii au cucerit regiunile locuite de vikingi, în Britania secolului al X-lea. Tezaurul va fi expus la Londra.

Se presupune că obiectele care formează tezaurul i-au aparţinut unui viking bogat, care le-a îngropat în fugă în Northumbria, după ce anglo-saxonii au invadat regiunea.

Tezaurul a fost descoperit în 2007, la Harrogate (North Yorkshire), cu ajutorul unui detector de metale, de o echipă de căutători de comori formată din tată şi fiu.

Principala piesă a comorii este reprezentată de o cupă din argint în valoare de aproape un sfert de milion de euro şi mai include 617 monede, numeroase fragmente din argint, statuete şi inele.

Această descoperire este examinată de experţi, care speră să afle mai multe detalii despre vikingi. Analizele iniţiale au stabilit că tezaurul datează din anii 927 sau 928.

Potrivit experţilor, este posibil ca principala piesă de tezaur, cupa, să fi aparţinut unei biserici, lucru sugerat de ornamentele de pe exteriorul ei, simbolurile vikingilor pentru Cristos. Pe de altă parte, unele dintre monede au scos la iveală faptul că, deşi în perioada respectivă se credea că regiunile Staffordshire şi Yorkshire se aflau deja sub dominaţie anglo-saxonă, vikingii continuau să bată monedă şi să îşi folosească proprii bani în aceste zone. Astfel, una dintre monede, pe care se află inscripţia "Rorivacastr", se crede că era bătută la Roceter, localitate din Staffordshire-ul secolului al X-lea aflată la graniţa dintre zonele controlate de vikingi şi cele controlate de anglo-saxoni.

Un tezaur viking de peste un milion de euro, descoperit în Marea Britanie

Potrivit unui expert, moneda respectivă indică faptul că regiunea era în continuare sub controlul vikingilor, în pofida expansiunii anglo-saxonilor. El a spus că descoperirea este cu atât mai remarcabilă cu cât comoara conţine monede din regiuni diferite, cum ar fi Scandinavia, Europa continentală, Taşkent şi Afganistan.

"Nu s-a mai făcut o descoperire similară de peste 150 de ani. Mărimea şi gama materialelor ne oferă o nouă perspectivă asupra istoriei politice şi a diversităţii culturale a lumii vikingilor şi în ceea ce priveşte contactele culturale şi economice pe care le aveau la acea vreme", a spus expertul.

Majoritatea obiectelor tezaurului s-au păstrat pentru că au fost plasate în interiorul cupei.

David Whelan şi fiul său Andrew, originari din Leeds, au fost cei care au descoperit comoara, a doua ca raritate în Marea Britanie şi a şasea sau a şaptea din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici