Un vulcan submarin îndepărtat ar fi erupt în Oceanul Pacific

  • Oamenii de ştiinţă cred că exploziile muntelui submarin Ahyi au început la mijlocul lunii octombrie, dar este dificil de confirmat, deoarece locul, situat la aproximativ 4.800 de kilometri vest de Honolulu, este foarte greu de accesat.
  • Probabil că un vulcan erupe în adâncurile Oceanului Pacific, în Commonwealth-ul american al Insulelor Mariane de Nord, dar oamenii de ştiinţă nu ştiu cu siguranţă, deoarece locul este inaccesibil.
494 afișări
Imaginea articolului Un vulcan submarin îndepărtat ar fi erupt în Oceanul Pacific

Sursa foto: Twitter

Toate indiciile arată că muntele marin Ahyi a început să erupă la mijlocul lunii octombrie, a declarat luni U.S. Geological Survey. Insulele Mariane de Nord se află la aproximativ 3.800 de mile vest de Honolulu.
 
Oamenii de ştiinţă caută să vadă dacă activitatea este reprezentată de cutremure de mică adâncime sau dacă materialul a explodat din crater, a declarat Matt Haney, un geofizician de cercetare al USGS. Oamenii de ştiinţă verifică datele din satelit pentru a vedea dacă există apă decolorată, ceea ce ar putea sugera că materialul iese din vulcan, a spus el.
 
Nu există nimic în acest moment care să sugereze că această erupţie se va intensifica şi va deveni o erupţie mare", a spus Haney. Cu toate acestea, navigatorii ar trebui să evite zona imediată, a spus el.
 
Activitatea unei surse vulcanice submarine a fost detectată luna trecută de senzorii hidroacustici la aproximativ 1.400 de mile distanţă, în Insula Wake, potrivit NBCNews.
 
Cu ajutorul Laboratorului de Geofizică din Tahiti şi a datelor de la staţiile seismice din Guam şi Japonia, oamenii de ştiinţă au analizat semnalele pentru a determina că sursa activităţii era probabil muntele submarin Ahyi, a precizat USGS într-un comunicat.
 
Activitatea a scăzut în ultimele zile, se arată în comunicat.
 
Muntele submarin Ahyi este un vulcan submarin conic de mari dimensiuni. Cel mai înalt punct al său se află la 259 de metri sub suprafaţa oceanului. Este situat la aproximativ 11 mile sud-est de insula Farallon de Pajaros, cunoscută şi sub numele de Uracas.
 
Nu există staţii locale de monitorizare în apropierea muntelui submarin Ahyi, ceea ce limitează capacitatea noastră de a detecta şi caracteriza tulburările vulcanice de acolo", a declarat agenţia. „Vom continua să monitorizăm îndeaproape datele hidrofonice, seismice şi satelitare disponibile de la distanţă".
 
Muntele submarin face parte din Arcul vulcanic al Marianelor, care este un lanţ de peste 60 de vulcani activi care se întinde pe o distanţă de peste 600 de mile la vest de Groapa Marianelor şi paralel cu aceasta, cel mai adânc punct din lume.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici