Una dintre cele mai vechi cărţi din lume, scrisă în 40 de ani de un scrib, va fi scoasă la licitaţie

O carte din Egipt considerată una dintre cele mai vechi din lume va fi scoasă la licitaţie în luna iunie la Londra.

770 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai vechi cărţi din lume, scrisă în 40 de ani de un scrib, va fi scoasă la licitaţie

Una dintre cele mai vechi cărţi din lume, scrisă în 40 de ani de un scrib, va fi scoasă la licitaţie

Codicele, scris în limba coptă pe papirus în jurul anilor 250-350 d.Hr. şi produs într-una dintre primele mănăstiri creştine, are o valoare de vânzare estimată între 2,6 şi 3,8 milioane de dolari, potrivit Christie's.

”Ceea ce avem în această carte sunt cele mai vechi texte cunoscute din Biblie", a declarat Eugenio Donadoni, specialist al casei de licitaţii Christie's, notează Reuters.

Cele 104 pagini au fost scrise de un singur scrib pe o perioadă de 40 de ani la o mănăstire din Egipt. Codicele conţine prima epistolă a lui Petru şi Cartea lui Iona.

Donadoni a atribuit conservarea cărţii climatului uscat al Egiptului, adăugând că doar o mână de cărţi din secolele al III-lea şi al IV-lea au supravieţuit până în prezent.

Codexul a fost descoperit în Egipt în anii '50 şi a fost achiziţionat de Universitatea din Mississippi, unde a rămas până în 1981. Colecţionarul norvegian de manuscrise Martin Schoyen l-a achiziţionat în 1988 şi îl scoate acum la licitaţie împreună cu alte câteva piese importante din colecţia sa, una dintre cele mai mari colecţii private de manuscrise din lume.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici