VIDEO Cea mai adâncă piscină din lume, construită în Europa. Blue Abyss, bazinul de 42.000 de metri cubi unde se vor antrena şi astronauţii

  • În Marea Britanie va fi construită cea mai adâncă piscină interioară din lume.
  • Blue Abyss va avea o adâncime de 50 de metri, echivalentul a 17 bazine olimpice.
  • Piscina nu va fi deschisă amatorilor de înot, ci va fi folosită în scopuri industriale sau ştiinţifice.
4363 afișări
Imaginea articolului VIDEO Cea mai adâncă piscină din lume, construită în Europa. Blue Abyss, bazinul de 42.000 de metri cubi unde se vor antrena şi astronauţii

FOTO: Blue Abyss

Dacă Rusia se înscrie în „cursa” pentru una din cele mai înalte clădiri din lume, Marea Britanie vrea să atingă un alt record. În Cornwall încep pregătirile pentru un proiect la fel de ambiţios. Cu un volum total de peste 42.000 de metri cubi, echivalentul a 17 bazine olimpice de înot, Blue Abyss ţinteşte către titlul de „cea mai adâncă piscină interioară din lume”.
 
 
Blue Abyss, construită de compania britanică ce poartă acelaşi nume, va avea o adâncime de 50 de metri. Potrivit estimărilor Daily Mail, piscina va măsura pe verticală aproximativ jumătate din mărimea Turnului Elizabeth din Westminster, care găzduieşte celebrul Big Ben.
 
Totuşi, curajoşii care îşi închipuie deja senzaţia pe care le-o va putea oferi o şedinţă de înot în „abisul albastru” nu trebuie să se entuziasmeze prea tare. Piscina nu va fi deschisă publicului amator, ci va avea utilizări specifice, în domeniul ştiinţific. Astfel, bazinul va face parte dintr-un centru de cercetare, testare şi instruire care deserveşte sectoarele energetice, precum şi cele de apărare sau spaţiale.
 
Piscina va deveni primul centru comercial de formare a astronauţilor la nivel mondial. Aceştia se antrenează sub apă, pentru a simula condiţiile gravitaţionale din spaţiu. Comparativ, piscina de antrenament folosită în prezent de astronauţii NASA, în Laboratorul Neutral Buoyancy, situat lângă Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas, are o adâncime de doar 12 metri.
 
Bazinul va fi de folos şi în alte privinţe, făcând promisiuni atrăgătoare pentru domenii precum energia offshore, apărarea maritimă, ecologia oceanică, ori scufundările comercială. În plus, va ajuta la dezvoltarea roboţilor submarini operaţi de la distanţă. Ca să nu mai vorbim despre avantajele pe care le-ar putea oferi industriei cinematografice, în cazul filmărilor subacvatice, după cum preconizează iniţiatorii proiectului.
 
Locul a fost deja ales şi se află în proximitatea aeroportului Cornwall Newquay. Lucrările vor fi demarate imediat după obţinerea aprobărilor necesare, iar perioada alocată construcţiei este de 18 luni, cu finalizare în al doilea trimestru al anului 2023.
 
Proiectul e sprijinit de Tim Peake, primul astronaut englez care a petrecut şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în decembrie 2015:  „Cornwall este locul perfect pentru Blue Abyss, o regiune cu un potenţial mare pentru ambiţiile noastre aeriene, aerospaţiale şi în câmpul energiei regenerabile”.
 
Conform companiei Blue Abyss, proiectul va crea 160 de locuri de muncă şi va genera anual 8 milioane de lire sterline pentru economia locală.
 
După cum se vede şi în imaginile publicate recent, piscina va fi construită în interiorul unei clădiri aparte, în formă de lacrimă, proiectată de arhitectul britanic Robin Partington. 
 
Recordul mondial pentru cea mai adâncă piscină este deţinut de Deepspot din Mszczonów, Polonia, care are o adâncime de 45 de metri şi a fost deschisă în noiembrie 2020. Pe poziţia următoare se clasează Y-40 Deep Joy din oraşul Montegrotto Terme, în nordul Italiei.

Sursă imagini: Facebook Blue Abyss

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici