VIDEO Doi activişti de mediu au aruncat cu piure de cartofi peste un tablou al lui Monet în Germania

Pictorul Claude Monet este ultima victimă în cadrul protestelor climatice legate de alimentaţie, după ce membrii unui grup ecologist german au aruncat duminică, într-un muzeu din Potsdam, cu piure de cartofi peste unul dintre tablourile sale.

1174 afișări
Imaginea articolului VIDEO Doi activişti de mediu au aruncat cu piure de cartofi peste un tablou al lui Monet în Germania

La nouă zile după ce mişcarea Just Stop Oil a vărsat supă de roşii peste "Floarea-soarelui" a lui Vincent van Gogh la National Gallery din Londra, doi activişti din Letzte Generation (Ultima generaţie) au intrat în Muzeul Barberini şi au stropit tabloul lui Monet "Les Meules" (Căpiţe de fân) cu piure de cartofi înainte de a-şi lipi mâinile de perete, conform The Guardian.

Protestatarii au declarat că această acţiune a fost concepută ca un semnal de alarmă în faţa unei catastrofe climatice. "Oamenii mor de foame, oamenii îngheaţă, oamenii mor", a spus unul dintre activişti într-un videoclip al incidentului postat pe Twitter de Letzte Generation.

"Ne aflăm într-o catastrofă climatică şi tot ce vă este frică este supa de roşii sau piureul de cartofi pe un tablou. Ştiţi de ce mi-e frică? Mi-e frică pentru că ştiinţa ne spune că nu vom putea să ne hrănim familiile în 2050", a spus protestatarul. "Este nevoie de piure de cartofi pe un tablou pentru a vă face să ascultaţi? Acest tablou nu va valora nimic dacă va trebui să ne luptăm pentru mâncare. Când veţi începe în sfârşit să ascultaţi? Când veţi începe în sfârşit să ascultaţi şi să opriţi afacerile ca de obicei?".

Un purtător de cuvânt al muzeului a declarat că tabloul a fost protejat de sticlă, iar muzeul a precizat ulterior că nu pare să fi fost deteriorat.

Purtătorul de cuvânt a spus că poliţia a sosit rapid şi că mâinile protestatarilor au fost desprinse de perete "relativ uşor".

Anul trecut, membrii grupului Letzte Generation au organizat o grevă a foamei în faţa clădirii Reichstag din Berlin pentru a protesta faţă de lipsa de acţiune politică în legătură cu urgenţa climatică. La începutul acestui an, ei s-au lipit de unele dintre cele mai aglomerate autostrăzi din Germania.

Grupul, care acuză guvernul german că a ignorat toate avertismentele şi a adus ţara "pe marginea prăpastiei", spune că face parte din ultima generaţie care poate împiedica prăbuşirea societăţii.

"Confruntându-ne cu această realitate, acceptăm fără să ne descurajăm [amenzi] mari, acuzaţii penale şi privarea de libertate", se arată pe site-ul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici