Vizita lui Donald Trump în Marea Britanie | Preşedintele american s-a rugat cu ocazia comemorării Debarcării din Normandia VIDEO

Donald Trump, care a participat miercuri la o ceremonie prilejuită de cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia, a rostit o rugăciune rostită pe 6 iunie 1944 de preşedintele SUA de la acel moment, Franklin Delano Roosevelt, informează agenţia de ştiri The Associated Press. Totodată, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Debarcarea din Normandia a eliberat în cele din urmă Germania de sub dominaţia nazistă.

644 afișări
Imaginea articolului Vizita lui Donald Trump în Marea Britanie | Preşedintele american s-a rugat cu ocazia comemorării Debarcării din Normandia VIDEO

Vizita lui Donald Trump în Marea Britanie | Preşedintele american s-a rugat cu ocazia comemorării Debarcării din Normandia

La ceremonia de comemorare a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia, desfăşurată la Portsmouth, au luat parte o serie de lideri internaţionali care au citit mărturii ale participanţilor la acest eveniment crucial din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citind din rugăciunea rostită de predecesorul său, Trump a spus: "Dumnezeule Atotputernic, fiii noştri, mândria naţiunii noastre, în această zi, s-au angajat într-o încercare măreaţă, un efort de a conserva republica, religia şi civilizaţia noastră şi să elibereze umanitatea aflată în suferinţă".

La rândul său, Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii le-a mulţumit veteranilor pentru sacrificiul lor.

Suverana britanică a mulţumit "sutelor de mii de tineri soldaţi, marinari şi aviatori (care) au plecat de pe aceste ţărmuri pentru cauza libertăţii".

"Mulţi dintre ei nu s-au întors niciodată, iar eroismul, curajul şi sacrificiul celor care şi-au pierdut viaţa nu va fi niciodată uitat. Cu umilinţă şi admiraţie, în numele întregii ţării - a întregii lumi libere - vă spun tuturor, mulţumesc", a conchis Regina Elizabeth a II-a în mesajul său către veterani.

Angela Merkel, despre Debarcarea din Normandia: A condus la reconcilierea Europei

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că participarea sa la ceremonia de comemorare a Debarcării din Normandia, desfăşurată miercuri la Portsmouth, este un "dar al istoriei", subliniind că această operaţiune militară a eliberat în cele din urmă Germania de sub dominaţia nazistă.

Merkel a amintit de sacrificiul sutelor de mii de militari aliaţi care au debarcat în Normandia, afirmând că operaţiunea a condus la "reconcilierea Europei şi întreaga ordine postbelică" care a adus 70 de ani de pace în Europa, informează The Associated Press.

Cancelarul Germaniei a mai spus că "această operaţiune militară unică ne-a adus în cele din urmă eliberarea de nazişti".

Participarea liderului Germaniei la comemorarea Debarcării din Normandia reprezintă un simbol al transformării şi reconcilierii europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

Peste 160.000 de militari americani, britanici, canadieni şi din alte ţări aliate au debarcat în Normandia în dimineaţa zilei de 6 iunie 1944. Generalul Dwight Eisenhower, comandantul aliat suprem în Europa, a descris invazia ca fiind începutul "marii cruciade" de eliberare a continentului european de sub dominaţia nazistă.

Donald Trump a avut o întrevedere cu Angela Merkel

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit miercuri la Portsmouth cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, după ceremonia de comemorare a Debarcării din Normandia, informează agenţia de ştiri Bloomberg.

Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că întrevederea a durat aproximativ 10 minute, în cursul căreia cei doi lideri au discutat despre criza din Libia şi deteriorarea situaţiei din Africa de Vest.

Totodată, Trump şi Merkel s-au pus de acord să aibă o discuţie şi la summitul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) de la Osaka, ce va avea loc la finalul lunii iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici