Vizitează Atena, oraşul zeiţei înţelepciunii. Monumente, temple, muzee, preparate delicioase şi croazieră

Legenda spune că Poseidon, zeul mărilor, şi Atena, zeiţa înţelepciunii, au vrut să revendice numele şi protecţia unui străvechi oraş condus de Cecrops I, un rege cu coadă de şarpe în loc de picioare. Dar amândoi au vrut să numească oraşul după numele lor, şi au ajuns să ce certe. Până la urmă au decis să intre într-o competiţie- să lase regele să decidă numele zeului pe care îl va purta oraşul în funcţie de cât de impresionat va fi de miracolele lor. Poseidon şi-a înfipt tridentul în pământ şi din gaură a ţâşnit apă şi spumă de mare, iar apoi a ieşit o creatură nouă - calul, pe care l-a dăruit oraşului. Dar Atena a făcut o minune şi mai spectaculoasă - a sădit un arbore de măslin. Măslinul nu doar că era o sursă nutritivă de hrană, dar putea fi strivit şi din el se putea produce uleiul de măsline cu care să facă comerţ. Cecrops a decis ca oraşul să poarte numele de Atena, şi zeiţa înţelepciunii să devină apărătoarea atenienilor. Bufuniţa, animalul preferat al zeiţei, a devenit simbolul oraşului.

1035 afișări
Imaginea articolului Vizitează Atena, oraşul zeiţei înţelepciunii. Monumente, temple, muzee, preparate delicioase şi croazieră

Sursa Foto - Hepta

Atena, capitala istorică a Europei, este locul de naştere al artelor, ştiinţei şi filosofiei civilizaţiei occidentale. Cu o istorie de peste 3.400 de ani, Atena este considerată capitala culturală a Europei. Când călătoriţi în acest oraş, puteţi experimenta un amestec perfect de istorie glorioasă şi inovaţie modernă în armonie unul cu celălalt. Oraşul oferă o bogată cultură greacă prin cazare la hoteluri de standarde înalte, metrou modern, frumuseţe naturală, mese calde şi experienţe palpitante pe durata nopţilor. Când vă aflaţi în Atena, puteţi savura natura şi istoria în confortul facilităţilor moderne.  Cu ajutorul site-urilor The Tour Guy şi The Whole World is a Playground, vei ştii cum să te relaxezi şi să te distrezi în capitala culturală a Europei. 

Mâncarea grecească

Înainte de a porni la drum, trebuie să nu mergeţi cu stomacul gol. La orice pas, în cartierul Monastiraki de exemplu, vă vor întâmpina restaurante şi terase cu mâncăruri gustoase de bucătărie mediteraneană. 

Puteţi începe cu un souvlaki (frigăruie), soutzoukakia (chiftele cu orez), caracatiţă gătită, sau cu o salată grecească cu măsline şi brânză feta, peşte proaspăt, ori un gyros, ori puteţi să alegeţi o gustare - baklava.

Savuraţi mâncarea delicioasă cu un pahar cu  ouzo, care este o băutură din Grecia cu gust de anason, obţinută din resturi de struguri. Relaxează-te şi bucură-te de această băutură în timp ce admiri priveliştea din piaţa Monastiraki care este impresionantă, căci se întâlnesc aici trei culturi diferite - o bisrică ortodoxă, Moscheea Tzisdaraki şi Stoa din Attalos din Agora Atenei. Este un loc vibrant pentru a experimenta cultura ateniană.

Monumente, temple, pieţe şi muzee

Plimbaţi-vă prin piaţa Syntagma, una dintre principalele atracţii din Atena. Deasupra ei se află Parlamentul Elen şi este o mare şansă pentru tine să admiri monumentul Ostaşului Necunoscut, care este un monument în cinstea celor căzuţi în războaie.  

Pe măsură ce mergi, vei întâlni o mulţime de oameni care se bucură de o plimbare sau merg la  muncă. Syntagma este întotdeauna cu adevărat plină de viaţă. Mergând de la Syntagma spre Monastiraki, prin strada Ermou, veţi găsi numeroase magazine comerciale de la care puteţi cumpăra diferite mărfuri. De exemplu, veţi găsi haine şi încălţăminte sau chiar unele magazine cu plante medicinale şi produse cosmetice

La înălţime este Acropola din Atena, o cetate veche construită pe un deal masiv (150 m deasupra nivelului mării). Cetatea cuprinde ruinele mai multor clădiri istorice, inclusiv Partenonul. Parteonul era un templu glorios pe vremea lui Pericle. A fost construit în secolul al V-lea î.Hr. de marii arhitecţi Iktinos şi Kallikrates, şi a devenit un simbol al democraţiei, deoarece a fost înfiinţat într-o perioadă de prosperitate în Atena antică, fiind dedicat zeiţei Atena. Se spune că găzduia o statuie gigantică din chiparos, aur şi fildeş ce o înfăţişa pe zeiţa Atena, sculptată de faimosul Fidias.

Situat aproape de Acropole, Muzeul Acropolei adăposteşte sute de relicve arheologice din situl Acropolei. Unul dintre cele mai importante este friza Partenonului, uimitoarea colecţie de sculpturi care împodobea cândva intrarea în Partenon.

Poţi să vizitezi Teatrul lui Dionisos, zeul beţiei şi al vinului, sau Odeoul lui Irod Atticul unde cândva erau jucate piesele lui Aristofan, Sofocle şi Eschil. 

Arată grozav când îl admiri de la distanţă, da Partenonul este şi mai impresionant când urci pe dealul Acropolei şi te apropii de el. Arhitectura dorica prezintă rigoare cu linii simple. Totuşi, în acelaşi timp, nu uitaţi să priviţi cu atenţie templul Erehtheion de aici şi frumoasele Cariatide (statui ale femeilor). Detaliile sculpturilor lui Fidias sunt admirabile.

La Acropole sunt aproape 20 de puncte de atracţie, fiecare dintre ele având o arhitectură unică. Este deschis zilnic de la 8:00 la 17:00, cu excepţia zilelor de sărbători religioase. 

Cunoscut şi sub numele de Olympieion, Templul lui Zeus este alcătuit din coloane neobişnuit de înalte, fiind construit în al doilea sfert al secolului al V-lea î.Hr. Monumentul avea 104 coloane din care doar 15 au mai rămas acum. .

Sau puteţi merge la templul lui Poseidon, zeul mării, şi are vedere la mare din vârful unei stânci. Locaţia oferă privelişti superbe şi puteţi vedea zona în zori sau amurg. Exploraţi zona din jurul templului şi priviţi peisajul frumos. Dacă te uiţi suficient de departe în zilele senine, poţi vedea insulele Kythnos, Serifos, Aegina şi Peloponez.

Muzeul Kotsanas al tehnologiei antice greceşti este cel mai nou muzeu care s-a deschis în Atena. Acest muzeu îşi propune să prezinte aspectele necunoscute ale tehnologiei greceşti. Prezenta expoziţie de tehnologie antică grecească include aproximativ 300 de modele operaţionale ale invenţiilor greceşti antice.

Că veni vorba de tehnologie, la Muzeul de Arheologie puteţi să vedeţi nu doar vase de ceramică din diferite perioade sau statui de marmură, ci şi misteriosul mecanism  de la Antikythera, un calculator mecanic din antichitate. Este deschis luni şi miercuri între orele 8:30 – 15:30, şi în restul săptămânii,  între orele 13:00 – 22:00. 

Situată la nord-vest de Acropole, Agora a fost nucleul activităţii politice şi sociale, unde toată lumea, de la filozofi şi preoţi până la politicieni şi prostituate, s-a intersectat în Grecia antică. În zilele noastre, este un loc unde localnicii se pot relaxa în linişte, zilnic, între orele 8 şi 17. 

Vă puteţi plimba prin pieţele greceşti timp de patru ore, admirând configuraţia tradiţională şi răsfăţându-vă cu tot ceea ce este renumită Grecia - măsline, ciuperci, ierburi, paste făcute în mod tradiţional şi salamuri. Pentru a completa acest lucru, experimentarea mâncărurilor tradiţionale şi a vinului din Atena vă poate oferi adevărata esenţă a Atenei în atât de multe feluri. Puteţi încerca koulóuria (inele de pâine cu susan), loukoumades (gogoşi greceşti), plăcinţele filo umplute cu cremă, diferite tipuri de brânză şi multe altele.

La doar câţiva metri mai departe de Piaţa Monastiraki, se află Psyrri, unde poţi intra în contact cu viaţa de noapte din Atena. În Psyrri, veţi găsi cu siguranţă câteva taverne unde vă puteţi bucura de bucătăria tradiţională în timpul cinei.După cină, nu ezita să bei un cocktail. 

Plaka este unul dintre cele mai bune locuri din Atena.  Când mergi în Plaka, simţi că te afli într-un sat tradiţional al unei insule din Marea Egee. Mai mult, în timp ce te plimbi în Plaka, vei vedea şi Agora Romană şi Monumentul Vânturilor. Această zonă are o mulţime de clădiri impresionante şi unice construite în stil arhitectural neoclasic.

Şi să nu uităm de  Stadionul Panathenaic de marmură albă care este o privelişte uimitoare şi se mândreşte cu titlul de singurul stadion de marmură din lume. Stadionul a găzduit ceremoniile de deschidere şi de închidere a primelor Olimpiade moderne din 1896.  

Transportul

Metroul este cea mai rapidă cale în jurul Atenei. Trei linii de metrou leagă oraşul de tramvai, autobuz şi calea ferată suburbană toată ziua, de la 5 dimineaţa până la miezul nopţii. Liniile 2 şi 3 circulă până la 2 dimineaţa cu trenurile care sosesc la fiecare 5-6 minute. .

Trenul suburban  face legătura între Pireu şi Aeroportul Internaţional din Atena. Helkida, Kiato şi Corint în Peloponez. Calea ferată suburbană circulă în fiecare zi de la 4:30 până la ora 23
Majoritatea autobuzelor şi troleibuzelor circulă de la 5 dimineaţa până la miezul nopţii, dar verificaţi programul rutei dumneavoastră. Autobuzele Airport Express circulă 24 de ore. 
Sistemul de tramvai leagă centrul Atenei de Faliro şi Voula. Este nevoie de aproximativ o oră pentru a ajunge de la Syntagma la Voula. Tramvaiul are patru staţii: Syntagma, Syngrou/Fix, Neos Kosmos şi SEF de la 6:00 la 12:30

În centrul Atenei, este ideal să faci câteva plimbări cu bicicleta pentru a descoperi mai mult din Atena. Este minunat să vizitezi toate aceste locuri pe bicicletă. Cel mai important, centrul Atenei are mai multe poteci, aşa că este destul de uşor chiar şi pentru o familie să cunoască zona cu bicicleta.

Aşadar, dacă îţi place să mergi cu bicicleta, poţi alege plimbări cu bicicleta pentru câteva ore sau toată ziua. Nu uita să te opreşti uneori şi să faci poze frumoase pentru a păstra amintiri complete de vacanţă. Veţi găsi magazine de închiriere de biciclete în diferite locuri din centrul Atenei.

 

O croazieră de neuitat 

Când vă aflaţi în Atena, puteţi lua croaziera de 10 ore către Insulele Saronice ale Greciei. În această excursie, puteţi înota, face snorkeling şi vă puteţi relaxa în timp ce exploraţi 3 insule diferite, asta în cazul în care vremea este potrivită pentru navigare. Înotaţi şi faceţi snorkel în apele cristaline ale Mediteranei. Vedeţi Templul Aphaia, vechi de 2.500 de ani, şi faceţi cumpărături la buticuri locale. Sunt incluse multe băuturi în meniuri,  bere, vin nelimitat şi două mese proaspăt preparate.

Îţi place să priveşti apusurile de soare? Dacă da, Atena este unul dintre cele mai ideale locuri pentru a privi apusurile. Asta pentru că există mai multe dealuri, precum Dealul Filopappou, unde poţi merge cu uşurinţă, te aşezi pe pământ şi aştepţi acest moment magic. Un apus peste Acropole este greu de descris, dar imaginile valorează cât o mie de cuvinte.

 

Surse

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici