Vladimir Putin povesteşte cum a fost botezat în secret în timpul lui Stalin

Premierul rus Vladimir Putin a asistat la slujba oficiată cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, sâmbătă, la Sankt-Petersburg, dezvăluind cu această ocazie că el a fost botezat în secret în timpul lui Stalin.

1043 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin povesteşte cum a fost botezat în secret în timpul lui Stalin

Vladimir Putin povesteşte cum a fost botezat în secret în timpul lui Stalin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Putin şi preşedintele Dmitri Medvedev au asistat separat la slujbele oficiate în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Televiziunea l-a arătat pe Putin în primul rând al credincioşilor care au asistat la slujba de la miezul nopţii la catedrala din Sankt-Petersburg (nord-vest).

La ieşire, premierul rus le-a mărturisit jurnaliştilor: "Această catedrală este specială pentru mine, deoarece aici am fost botezat". Declaraţiile sale au fost publicate ulterior pe site-ul său de Internet.

Însoţită de un vecin, mama sa l-a dus în secret pentru a-l boteza, temându-se că tatăl lui, înscris în Partidul Comunist şi oficial ateu, se va opune, a povestit el. Putin s-a născut în 1952, cu un an înainte de moartea lui Stalin.

"Tatăl meu era membru al PC şi era o persoană strictă şi consecventă. (M-au botezat) în secret, sau cel puţin aşa au crezut", a explicat Putin, într-una dintre rarele sale declaraţii despre viaţa sa privată şi de familie.

Funeraliile mamei sale şi ale tatălui său au avut loc în aceeaşi catedrală, a explicat el.

Putin, fost agent KGB (serviciile secrete sovietice care erau, de asemenea, departe de orice cult religios), a vorbit deschis despre credinţa sa de când a intrat în politică şi s-a întâlnit adeseori cu demnitari ortodocşi.

În mesajul său de Crăciun difuzat sâmbătă, Putin a cerut Bisercii "să continue o cooperare constructivă cu statul şi instituţiile publice", inclusiv "luptând împotriva extremismului".

Preşedintele Medvedev şi soţia sa Svetlana au asistat la slujba de Crăciun în catedrala Iisus Hristos Mântuitorul din Moscova, oficiată de patriarhul rus Kiril.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici