Washingtonul, noua capitală "la modă" a cinematografiei mondiale - GALERIE FOTO

Cineaştii şi producătorii de televiziune se grăbesc să filmeze la Washington, considerat în trecut un oraş provincial şi prea auster, în condiţiile în care 15 filme au fost deja turnate de la începutul anului şi până în prezent în capitala americană.

53 afișări
Imaginea articolului Washingtonul, noua capitală "la modă" a cinematografiei mondiale - GALERIE FOTO

Washingtonul, noua capitală "la modă" a cinematografiei mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

În 1991, doar cinci producţii au fost filmate la Washington. În schimb, de la începutului anului 2009, peste 15 filme au fost turnate în capitala federală americană.

Celebra actriţă americană Angelina Jolie a filmat în urmă cu câteva luni la Washington o serie de scene din "Salt", filmul de spionaj regizat de Philip Noyce. Ea a fost însoţită de partenerul ei de viaţă, actorul Brad Pitt.

"Este uimitor felul în care filmările, care au avut loc în apropierea unei staţii de metrou din centrul oraşului, se desfăşurau în faţa tuturor, fără ca oamenii care treceau prin zonă să fie conştienţi că se filmează", au scris jurnaliştii postului Fox Television, care au filmat-o pe renumita actriţă americană.

Capitoliul, sediul Congresului american, s-a aflat în centrul poveştii filmului "State of Play", regizat de Kevin MacDonald, cu Ben Affleck şi Russell Crowe în rolurile principale, recent lansat pe marile ecrane.

De-a lungul timpului, peste 120 de filme au fost filmate în Capitoliu sau în apropierea lui, un loc privilegiat pentru camerele de filmat din capitala americană.

În luna iunie, turiştii şi locuitorii din Washington s-au lăsat cuprinşi de febra generală din oraş, generată de începerea filmărilor pentru o emisiune de tipul reality-show - The Real World - ce va fi difuzată de postul MTV. Emisiunea este filmată într-o casă dintr-unul din cartierele la modă din oraş, Dupont Circle, urmând să fie difuzată în Statele Unite în 2010.

Actorul Jack Nicholson a fost şi el prezent la Washington timp de câteva săptămâni, participând la filmările noului proiect al regizorului James Brook, o comedie romantică în care veteranul actor american joacă rolul tatălui personajului interpretat de câştigătoarea premiului Oscar din 2006, actriţa Reese Witherspoon.

Jack Nicholson a fost văzut recent, în acelaşi cartier Dupont Circle, ieşind dintr-un restaurant italian cu nume franţuzesc - "La Tomate" - potrivit JustJared.com, un site specializat în bârfele despre celebrităţile din Washington.

Cei mai mulţi dintre actori şi membrii echipelor de filmare nu rămân decât câteva zile în capitala americană.

"Chiar dacă ei nu sunt decât în trecere, aceştia dorm în hotelurile noastre, mănâncă în restaurantele noastre, îşi fac cumpărăturile aici", a declarat Josh Friedman, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru promovarea producţiilor cinematografice şi de televiziune din Washington.

Capitala americană este luată cu asalt de cineaşti nu doar datorită avantajelor financiare pe care le oferă, ca multe alte oraşe de altfel, ci şi pentru că monumentele din Washington nu pot fi reproduse în studiouri.

Scene din filmul "Forrest Gump", din 1994, cu Tom Hanks, sau cele din clasicul "Mr Smith Goes to Washington", semnat de Frank Capra, în 1939, au fost filmate în Washington, în special la Lincoln Memorial, un monument impunător ridicat în memoria fostului preşedinte american.

Toronto, care a găzduit între anii 2000 şi 2006 peste 20 de filme care ar fi trebuit să fie turnate la Washington, a făcut multă vreme o concurenţă acerbă capitalei americane.

Însă Washingtonul are acum un argument "şoc", pentru care toate metropolele din lume îl invidiază: preşedintele american Barack Obama.

"Se vorbeşte mult despre Washington în acest moment şi există un entuziasm formidabil. Totul a început cu alegerile din noiembrie, a continuat cu ceremonia de investire din ianuarie. Oamenii vor să facă parte din această energie şi din această schimbare", a explicat Rebecca Pawlowski, director de comunicare al companiei private nonprofit Destination DC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici