Zece locuri UIMITOARE care ar putea DISPĂREA de pe Pământ. Cât de distrugători sunt oamenii - GALERIE FOTO

Unele dintre cele mai frumoase locuri din lume, unele dintre ele fiind protejate prin lege, ar putea fi distruse de mâna omului, prin exploatare.

17027 afișări
Imaginea articolului Zece locuri UIMITOARE care ar putea DISPĂREA de pe Pământ. Cât de distrugători sunt oamenii - GALERIE FOTO

Salar de Uyuni (Imagine: Wikimedia)

Refugiul Arctic Naţional al Vieţii Sălbatice este o regiune din Alaska, cea mai mare zonă protejată din Statele Unite ale Americii, în care s-a constatat că există resurse petroliere. Opiniile privind forarea în regiune sunt împărţite, fostul preşedinte al SUA George W. Bush considerând a fi benefică exploatarea regiunii, în timp ce Barack Obama se declară împotrivă. Nu doar zona americană este în pericol de a fi exploatată, economia fiind un pericol şi pentru alte regiuni, informează The Huffington Post.

Refugiul Arctic Naţional al Vieţii Sălbatice cuprinde aproape opt milioane de hectare, din care doar "Regiunea 1002" ar putea fi exploată.

Susţinătorii forării consideră că exploatarea zonei ar aduce noi locuri de muncă şi ar diminua nevoia de a importa petrol a SUA. Pe de altă parte, cei care nu sunt de acord cu exploatarea zonei au ca argument fragilitatea ecosistemului şi punerea în pericol a vieţii sălbatice din regiune.

Proiectul Pietricica este o exploatare minieră care are loc în Bristol Bay, o regiune din sud-vestul Alaskăi. El are ca scop exploatarea masivă a depozitelor de cupru, aur şi molibden. Ecologiştii se tem că arsenicul sau alte chimicale folosite pentru a trata minereurile vor intra în râurile vecine.

În această vară, Royal Dutch Shell va începe forarea pentru petrol şi gaze în mările din Beaufort şi Chukchi, o extensie a Oceanului Arctic în nordul Alaskăi. În aceste ape au habitatul urşii polari, morsele şi câteva specii de balene. Orice scurgere de petrol ar putea pune în pericol ecosistemul zonei.

Forarea pentru petrol şi gaze a început deja în apele vestice din Groenlanda. Cairn Energy, o companie din Edinburgh, a făcut câteva teste în Insula Disko şi are planuri de forare în regiune. Animalele marine din zonă pot fi în pericol la orice scurgere de petrol. 

Câmpul Goliat, din Marea Barents, va fi exploatat de companii petroliere. Oficialităţile norvegiene insistă că forarea în zonă se poate efectua în siguranţă, dar ecologiştii se tem că biodiversitatea regiunii ar putea fi afectată iremediabil. Marea Barents este casa celor mai mari colonii de păsări de mare. 

Insula Baffin, parte a teritoriului Nunavut, controlat de Canada, este o regiune dominată de munţi şi numeroase lacuri. Consorţiul internaţional Baffinland Iron Mines Corporation are planuri să deschidă o mină pe Râul Mary, în partea nordică a insulei, şi să construiască o cale ferată în partea sudică. 

Peninsula Yamal din Rusia deţine mari depozite de gaze naturale care sunt râvnite de compania de stat Gazprom. Aceasta din urmă plănuieşte să întreprindă activităţi în regiunea în care locuiesc peste jumătate de milion de reni. 

Zona Oyu Tolgoi din Mongolia a fost până de curând o regiune în care oamenii au avut accesul limitat. De când în Mongolia s-a instaurat democraţia, ţara a devenit obiectivul multor companii în căutarea de exploatări miniere noi. În curând, Oyu Tolgoi va fi exploatat pentru zăcămintele lui de cupru.

Parcul Naţional Ivindo, în estul Gabonului, a fost mult timp protejat, însă guvernul a decis acum să permită companiilor străine să extragă zăcămintele de fier pe care le are. Guvernul a menţionat că Parcul nu va fi afectat în niciun fel, însă contestatarii proiectului consideră că viaţa sălbatică şi ecosistemul regiunii vor fi puternic afectate. 

Salar de Uyuni este o regiune aflată pe crestele Anzilor, în Bolivia. Regiunea este cea mai bogată în sare din lume, dar are şi importante zăcăminte de litiu. Multe companii şi-au manifestat interesul pentru exploatarea zonei, dar asta ar însemna şi afectarea puternică a regiunii unice în lume. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici