Grindeanu a deficitről: jelen pillanatban nincs okunk aggodalomra

Sorin Grindeanu miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott, hogy nem áll fenn a 3 százalékos deficit meghaladása. Azt mondja, az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) adatai szerint nőtt az ipari termelés, az export és 44 ezer új munkaszerződést kötöttek.

57 afișări
Imaginea articolului Grindeanu a deficitről: jelen pillanatban nincs okunk aggodalomra

Grindeanu a deficitről: jelen pillanatban nincs okunk aggodalomra (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

„Jelen pillanatban nincs okunk aggodalomra. Elmondhatom, csak hogy megerősítsem, amit a gazdaságból érkező jelzésekkel kapcsolatban mondtam, az első két hónapban 5,8 százalékkal nőtt az ipar termelése, 7,8 százalékkal nőttek az ipar új megrendelései, 13,6 százalékkal bővült az export és az év eleje óta 44 ezer új munkaszerződést kötöttek meg. Ezek az adatok örömmel töltenek el, és ezek nem a kormány adatai, hanem az Országos Előrejelzési Bizottságtól jönnek, nyilvánosak, és megerősítenek bennünket abbéli meggyőződésünkben, hogy amit akarunk – vagyis egyrészt, hogy a gazdasági növekedés megérződjön a románok zsebében is, mert ez a jólét célja, éljünk valamennyien jobban, másrészt hogy az általunk meghozott intézkedésekkel újraindítsunk bizonyos motorokat, amelyeket leállítottak a gazdaságban – befektetések, európai források” – nyilatkozta a kormányfő az Europa FM-nek.

Hangsúlyozta, minden kormány az előrejelzési bizottság adataival dolgozik.

„Az egyetlen intézmény, ami szolgáltathatja ezeket a makrogazdasági adatok. Ezen értékek mentén épül fel a költségvetés, és minden ebből ered. Minden általunk meghozott intézkedés kellőképpen megfontolt volt, hogy a gazdaságra gyakorolt hatása beleférjen a határétékbe. Van ez a megállapodásunk, miszerint tiszteletben tartjuk a 3 százalékot, de a fontos európai uniós országok erős gazdasági növekedése idején nem létezett ez a szerződés” – mutatott rá Grindenau.

Az Európai Bizottság bizonyítékokat vár Bukaresttől, hogy a fizetések és nyugdíjak emelése mellett is a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tudja tartani a költségvetés hiányát – nyilatkozta a múlt héten Corina Creţu biztos. Ellenkező esetben Románia ellen túlzottdeficit-eljárás indulhat, ami Brüsszel részéről megszorításokkal jár.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici