A 69-a ediţie a Globurilor de Aur, o probă de foc hollywoodiană pentru filmul "The Artist" - VIDEO

"The Artist", filmul francez care a impresionat industria cinematografică hollywoodiană începând din toamna anului 2011, abordează în postura de mare favorit cea de-a 69-a gală a Globurilor de Aur, duminică, la Los Angeles, unde speră să confirme statutul de concurent cu şanse reale la Oscaruri.

278 afișări
Imaginea articolului A 69-a ediţie a Globurilor de Aur, o probă de foc hollywoodiană pentru filmul "The Artist" - VIDEO

A 69-a ediţie a Globurilor de Aur, o probă de foc hollywoodiană pentru filmul "The Artist" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Regizat de Michel Hazanavicius pe baza unui scenariu propriu, acest omagiu în alb-negru adus filmelor mute hollywoodiene se află în fruntea topului nominalizărilor pentru Globurile de Aur, informează AFP. Pelicula franceză concurează la şase categorii de premii dintre cele mai prestigioase: "cel mai bun film - comedie/ musical", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu", "cel mai bun rol principal masculin într-un film - comedie/ musical" (Jean Dujardin), "cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un lungmetraj" (Bérénice Bejo) şi "cea mai bună coloană sonoră" (Ludovic Bource).

Organizată de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), gala Globurilor de Aur marchează un moment important din sezonul premiilor de la Hollywood, care se încheie în mod tradiţional în februarie, cu gala de decernare a premiilor Oscar.

Această asociaţie de critici care include puţin peste 80 de membri cu drept de vot trezeşte în fiecare an multe ironii din partea celorlalţi reprezentanţi ai industriei cinematografice americane - prin comparaţie, Academia de film americană, care decernează premiile Oscar, numără aproape 5.800 de membri -, însă Globurile de Aur rămân un eveniment la care sunt prezente numeroase staruri şi reprezintă în continuare un jalon important în cursa pentru obţinerea mult râvnitelor statuete aurii.

În ciuda celor şase nominalizări cu care se poate lăuda, filmul "The Artist" nu va avea deloc parte de o seară uşoară, duminică, la Los Angeles. În 2011, pelicula "Discursul regelui", deşi primise cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur, a pierdut cel mai important trofeu al galei, în favoarea filmului "Reţeaua de socializare".

La categoria "cel mai bun film - comedie/ musical", "The Artist" va concura cu filmele "Miezul nopţii în Paris/ Midnight in Paris", "Domnişoare de onoare/ Bridesmaids", "50/50" şi "My Week With Marilyn".

Michel Hazanavicius va concura la categoria "cel mai bun regizor" cu cineaşti de prim rang, precum Woody Allen ("Midnight in Paris") şi Martin Scorsese ("Hugo"), dar şi cu George Clooney ("Ziua trădătorilor/ The Ides of March") şi Alexander Payne ("The Descendants").

În ceea ce îl priveşte pe Jean Dujardin, căruia rolul din "The Artist" i-a adus premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Cannes din 2011, actorul francez va concura cu Brendan Gleeson ("The Guard"), Joseph Gordon-Levitt ("50/50"), Ryan Gosling ("A naibii dragoste/ Crazy Stupid Love") şi Owen Wilson ("Midnight in Paris").

Printre alţi artişti nominalizaţi, care vor fi prezenţi probabil pe covorul roşu, se află Charlize Theron, Jodie Foster, Michelle Williams, Kate Winslet, Glenn Close, Meryl Streep, Tilda Swinton, Brad Pitt, Michael Fassbender şi Leonardo DiCaprio.

La categoria "cel mai bun film - dramă" a fost nominalizate peliculele "The Descendants", "Culoarea sentimentelor/ The Help", "Hugo", "The Ides of March", "Moneyball: Arta de a învinge" şi "Calul de luptă/ War Horse", iar la categoria "cel mai bun film străin" vor concura "Flowers of War" (China), "Le gamin au velo" (Belgia/ Franţa/ Italia), "Nader şi Simin - O despărţire/ A Separation" (Iran) şi "Pielea în care trăiesc/ La piel que habito" (Spania).

"In the Land of Blood and Honey", filmul american turnat în sârbo-croată care marchează debutul regizoral al actriţei americane Angelina Jolie, a fost nominalizat şi el la această categorie.

Prezentată încă o dată de britanicul Ricky Gervais - care nu se aştepta să mai primească vreodată acest rol, după o veritabilă "salvă" de glume nemiloase la ediţia din 2011, în care nu a "iertat" aproape pe nimeni -, ceremonia de decernare a Globurilor de Aur din acest an va debuta la ora locală 17.00 (01.00 GMT) şi va avea loc la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles.

Indiferent de rezultatele din acest an, Globurile de Aur nu vor influenţa nominalizările la Oscar, care vor fi anunţate pe 24 ianuarie. Însă, membrii Academiei de film americane trebuie să îşi expedieze cel mai târziu vineri seară buletinele de vot cu peliculele şi artiştii lor preferaţi.

(Material realizat de Florin Badescu, florin.badescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici