Elevii din două sate hunedorene merg la şcoală cu maşina de pompieri - FOTO

Şapte elevi de gimnaziu care locuiesc în două sate din comuna hunedoreană Vaţa de Jos merg la şcoală cu autoutilitara de pompieri deoarece microbuzul şcolar este stricat, iar Primăria nu are bani pentru reparaţii.

711 afișări
Imaginea articolului Elevii din două sate hunedorene merg la şcoală cu maşina de pompieri - FOTO

Elevii din două sate hunedorene merg la şcoală cu maşina de pompieri (Imagine: Nicoleta Medrea/Mediafax)

Peste 150 de copii din 13 sate înşirate pe dealuri şi văi învaţă la Şcoala Generală din Vaţa de Jos. Dintre aceştia, mai mult de 100 sunt navetişti. Indiferent de distanţa la care se află satele de şcoală, în fiecare dimineaţă microbuzul şcolii şi o altă maşină special închiriată de primărie pentru acest scop adunau copiii şi îi transportau spre şcoli.

Microbuzul şcolii s-a stricat, însă, de trei săptămâni, iar primarul din localitatea Vaţa şi conducerea şcolii din comună, împreună cu părinţii elevilor, au ajuns la o soluţie inedită pentru transportul copiilor la şcoală: maşina folosită pentru situaţiile de urgenţă.

Astfel, de luni dimineaţă şapte copii din comuna Vaţa de Jos merg la şcoală cu maşina pompierilor, care aparţine de Serviciul Voluntar de Urgenţă al Primăriei. Maşina pompierilor este nouă, roşie, are girofar şi şofer care merge special după elevi doar pe traseul Vaţa de Jos - Căzăneşti.

Trei dintre elevi locuiesc în Căzăneşti, sat aflat la 11 kilometri de şcoală, al cărui drum de acces este neasfaltat şi plin de gropi, iar ceilalţi patru locuiesc mai aproape, în satul Vaţa de Jos.

"Într-o dimineaţă ne-am întâlnit noi, profesorii, cu părinţii copiilor şi cu domnul primar şi am hotărât de comun acord să se folosescă maşina pompierilor pentru transportul elevilor din Căzăneşti, pentru că nu aveam altă soluţie. Ei sunt mai izolaţi acolo şi nu prea aveau cu ce să vină la şcoală. Pentru celelalte zone ne descurcăm cum putem cu celălalt microbuz, care este închiriat de primărie", explică directorul şcolii din Vaţa de Jos, Adriana Coza.

Copiii din Căzăneşti erau obligaţi să se trezească la prima oră a dimineţii ca să prindă microbuzul care să-i ducă în Vaţa de Jos, iar acum sunt luaţi direct de acasă.

"Era tare greu să ne trezim aşa devreme să ajungem la şcoală. Ne trezeam la 4.30 -5.00 ca să prindem autobuzul. Este mult mai frumos acum, cu maşina pompierilor. În plus, ne şi trezim la ora 7.00", spune Eusebiu Şoica, elev în clasa a V-a.

La fel crede şi colegul lui din clasa a VI-a, Sebastian Farcaş. El locuieşte în Vaţa de Sus, iar o perioadă l-au dus părinţii la şcoală.

"În prima zi când s-a stricat microbuzul am venit trei kilometri pe jos, până la şcoală, pentru că ne-a lăsat maşina în mijlocul drumului. Apoi, o perioadă m-a adus tata cu maşina la şcoală. Este mai interesant cu maşina pompierilor şi mai distractiv, dar parcă, totuşi, nu este la fel ca înainte. Când mergem cu microbuzul şcolii suntem mai mulţi şi este altă atmosferă", crede băieţelul de 12 ani.

Microbuzul şcolii are mereu probleme, iar reparaţiile costă mult. Doar în acest an s-au plătit 15.000 de lei în ianurie şi încă 2.000 de lei înainte de începerea cursurilor, la service-ul care s-a ocupat de maşină.

Primarul comunei Vaţa de Jos, Milu Folescu, susţine că pentru ultima reparaţie a microbuzului şcolii primăria nu va da niciun leu deoarece maşina avea garanţie şase luni de la ultima reparaţie.

"Le-am cerut garanţie ca să văd cât ţine reparaţia. Două luni, atât a durat, până a lăsat din nou copiii în drum. Cum să le dau acum din nou bani, când maşina este în garanţie?", se întreabă Milu Folescu.

Primarul a luat legătura şi cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

"I-am explicat domnului inspector şcolar general că avem două trasee lungi şi că autobuzul şcolii este în starea în care este. Am fost asiguraţi că în momentul când vor mai fi primite la Inspectoratul Şcolar maşini pentru transportul elevilor, una dintre acestea ne va fi repartizată", spune optimist primarul din Vaţa de Jos.

(Material realizat de Nicoleta Medrea, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici