FOCUS:BNR a majorat dobânda de politică monetară pe fondul îngrijorărilor privind inflaţia -analişti

Majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 10,25% pe an, a surprins analiştii economici, care se aşteptau la menţinerea nivelului precedent, în opinia acestora creşterea fiind determinată de îngrijorările Băncii Naţionale a României referitoare la evoluţia inflaţiei.

11 afișări
Imaginea articolului FOCUS:BNR a majorat dobânda de politică monetară pe fondul îngrijorărilor privind inflaţia -analişti

FOCUS:BNR a majorat dobânda de politică monetară pe fondul îngrijorărilor privind inflaţia -analişti

Economiştii sunt de părere că evoluţia inflaţiei este principalul factor care a stat la baza creşterii dobânzii, nefiind însă singurul, şi ceilalţi indicatori macroeconomici având o anumită contribuţie la decizia BNR.

"Decizia de majorare a dobânzii poate fi interpretată şi ca o infirmare a scenariului conform căruia maxima pe inflaţie va fi in iulie. Menţinerea pasului de majorare poate fi interpretată ca o confirmare a faptului ca tensiunile din economie nu s-au accentuat, dar vor persista şi în a doua parte a anului", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, economistul şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor.

Problema inflaţiei a fost subliniată şi de economistul şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel, şi de Nicolae Alexandru-Chisdeciuc, senior economist al ING Bank.

"Majorarea arată că sunt îngrijoraţi cu privire la aşteptările inflaţioniste. Probabil vom vedea şi o uşoară majorare a inflaţiei prevăzute de BNR. Toate aceste măsuri, de creşteri de pensii, a salariului minim, au avut un cuvânt de spus", a afirmat Lucian Anghel.

Un alt factor care ar putea să fi stat la baza deciziei băncii centrale este deficitul bugetar, notează Nicolae Alexandru-Chisdeciuc.

Un prim efect al majorării de dobândă s-a reflectat în aprecierea monedei naţionale.

Astfel, la un minut după publicarea comunicatului BNR, cursul a coborât de la 3,5390 lei/euro, la 3,5140 lei/euro, pentru ca doar câteva minute mai târziu să ajungă la 3,5080 lei/euro.

"Mă aştept ca în 2-3 luni cursul să coboare la 3,4 lei/euro, chiar dacă nu mai majorează dobânda. Dar dacă au crescut-o acum, când nu s-a întâmplat nimic, a devenit clar că nu se vor opri aici", a spus Alexandru-Chisdeciuc.

Pe de altă parte, economistul BCR este de părere că banca centrală va menţine nivelul actual al dobânzii până la finele anului.

"Acest nivel trebuie să fie maximul pentru acest an. De aici, poate doar să scadă, pe un termen mai lung", a spus Laurenţiu Anghel, care a adăugat că se aşteaptă la o volatilitate ridicată a cursului în următoarea perioadă.

În opinia economistului BRD, impactul deciziei asupra dobânzilor este de aşteptat să se materializeze în creşteri marginale, atât pe partea de active, cât şi pe partea de pasive.

Tot în şedinţa de joi a Consiliului de Administraţie, BNR a decis să păstreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

De asemenea, banca centrală se angajează să continue gestionarea fermă a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă.

(Material realizat de Oana Dinu, oana.dinu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici