FOCUS: Globurile de Aur, prima mare înfrângere a lui Mungiu în sezonul premiilor acordate în SUA

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, nu a primit Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, ce a revenit producţiei "The Diving Bell and the Butterfly", de Julian Schnabel, premiul fiind anunţat duminică, la Los Angeles, de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, potrivit CNN.

1 afișare
Imaginea articolului FOCUS: Globurile de Aur, prima mare înfrângere a lui Mungiu în sezonul premiilor acordate în SUA

FOCUS: Globurile de Aur, prima mare înfrângere a lui Mungiu în sezonul premiilor acordate în SUA

Pe lângă filmele "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" şi "The Diving Bell and Butterfly", la aceeaşi categorie mai fuseseră nominalizate "Vânătorii de zmeie / The Kite Runner", "Lust, Caution" şi "Persepolis".

Anul trecut, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin a fost obţinut de filmul "Scrisori din Iwo Jima / Letters From Iwo Jima", de Clint Eastwood.

Aceasta este prima mare înfrângere pentru regizorul Cristian Mungiu din sezonul premiilor pentru excelenţă în cinematografie, acordate în Statele Unite în perioada decembie - februrie, şi care va culmina, pe 24 februarie, cu decernarea premiilor Oscar de către Academia Americană de film.

După ce a reuşit să obţină la Cannes trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears, în circa opt luni, "4,3,2" a obţinut, potrivit Mobra Films, alte 14 premii internaţionale: premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice) şi Premiul Educaţiei Naţionale din Franţa - tot la Festivalul de Film de la Cannes, FIPRESCI Grand Prix pentru cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, cel mai bun film şi cea mai bună actriţă (Anamaria Marinca) - la ediţia a 18-a a Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm, cel mai bun film european şi cel mai bun regizor european al anului - Academia Europeană de Film 2007, premiul pentru cel mai bun film străin şi premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) - Asociaţia criticilor de film din Los Angeles, cel mai bun film străin - Asociaţia criticilor de film din Chicago, cel mai bun film al anului 2007 - Times and Sunday Times Critics, cel mai bun film străin - Asociaţia criticilor de film din Toronto, cel mai bun film al anului 2007 - Flemish Film Critics Association şi cel mai bun film străin - Asociaţia Naţională a Criticilor de Film din SUA.

Multe din aceste premii îi oferă, totuşi, o şansă filmului lui Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de a fi nominalizat la premiul Oscar pentru film străin. Nominalizările vor fi anunţate pe 22 ianuarie.

Deşi Globurile de Aur sunt văzute, de obicei, ca un indicator al premiilor Oscar, în ultimii ani, câştigătorii au dat piste false. În ultimii trei ani, de exemplu, niciun câştigător de Glob de Aur la categoria "cea mai bună dramă" nu a luat premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Ceremonia decernării premiilor Globul de Aur a fost anulată şi înlocuită cu o simplă conferinţă de presă din cauza grevei scenariştilor de la Hollywood. Conferinţa de presă a început la ora locală 18.00 (02.00 GMT, luni) în locaţia unde era prevăzută ceremonia, hotelul de lux Beverly Hilton din Beverly Hills, California, cartierul starurilor din Los Angeles.

Decizia a venit după eşecul negocierilor cu Sindicatul scenariştilor de film şi televiziune (Writers Guild of America, WGA), care a anunţat că va instala pichete de grevă la intrarea în locaţia unde urma să aibă loc ceremonia. În plus, puternicul Sindicat al actorilor americani (Screen Actors Guild, SAG) a dat o altă grea lovitură prestigioasei ceremonii, anunţând că membrii săi nu vor trece peste aceste pichete de grevă. Ceremonia este ultima victimă, dar şi cea mai prestigioasă, a grevei scenariştilor americani, care a debutat pe 5 noiembrie şi care a provocat grave pierderi industriei americane a audiovizualului.

(Ana Obretin; ana.obretin@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici