FOCUS: Liga I a intrat "în rândul lumii" după suspendarea derbiului Rapid-Steaua

Meciuri suspendate din cauza incidentelor nu reprezintă o premieră în Europa, iar de joi seară Liga I a intrat în "rândul lumii", după ce derbiul Rapid - Steaua a fost întrerupt în minutul 74, deoarece arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit cu un obiect aruncat din tribună.

13 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Liga I a intrat "în rândul lumii" după suspendarea derbiului Rapid-Steaua

FOCUS: Liga I a intrat "în rândul lumii" după suspendarea derbiului Rapid-Steaua (Imagine: Mediafax Foto)

Ultima suspendare în Europa datează de duminica trecută, atunci când arbitrul meciului Betis Sevilla - Athletic Bilbao a luat această decizie, deoarece portarul oaspeţilor, Armando, a fost lovit în cap cu o sticlă aruncată din tribune. Meciul a fost întrerupt în minutul 71, la scorul de 2-1 pentru Athletic. Federaţia spaniolă a decis suspendarea terenului echipei Betis pentru două etape şi acordarea victoriei echipei Athletic, cu scorul de 2-1.

Tot în Spania, dar la 1 martie 2007, partida dintre echipele Betis Sevilla şi FC Sevilla, contând pentru sferturile de finală ale Cupei Spaniei, a fost suspendată în minutul 58, după ce tehnicianul Juande Ramos a fost lovit de un obiect aruncat din tribună şi şi-a pierdut cunoştinţa.

Incidentul a avut loc în minutul 57, după ce echipa FC Sevilla a deschis scorul, prin Kanoute. Lovit, se pare de o sticlă de suc în ceafă, în momentul în care se bucura pentru golul reuşit de echipa sa, tehnicianul echipei FC Sevilla, Juande Ramos, şi-a pierdut cunoştinţa, el fiind transportat pe o targă la vestiare. În timp ce jucătorii echipei oaspete şi ceilalţi membri ai băncii tehnice au decis să se retragă la vestiare, componenţii formaţiei Betis au rămas înmărmuriţi pe teren, aşteptând decizia arbitrilor. Potrivit raportului observatorului, partida a fost suspendată în minutul 58, în momentul în care FC Sevilla conducea cu scorul de 1-0, în manşa retur a sferturilor de finală ale Cupei Spaniei. Federaţia Spaniolă de Fotbal a decis suspendarea pentru trei meciuri a stadionului grupării Betis Sevilla, după incidentul de la meciul cu FC Sevilla, şi reluarea partidei dintre cele două formaţii din momentul în care a fost întreruptă.

Nici campionatul Italiei nu a fost lipsit de incidente. Partida Atalanta Bergamo - AC Milan, din etapa a XII-a a campionatului Italiei, din 11 noiembrie 2007, a fost suspendată după ce suporterii gazdelor au aruncat în teren cu fumigene şi au cerut întreruperea partidei, în semn de solidaritate cu fanul echipei Lazio, Gabriele Sandri, ucis din greşeală de un poliţist pe o autostradă din apropiere de Arezzo. Fanii au încercat să pătrundă pe teren la meciul respectiv. Federaţia italiană a decis ca meciul să se rejoace cu porţile închise.

La 2 iunie 2007, arbitrul german Herbert Fandel, care a oficiat la meciul Danemarca - Suedia, din preliminariile Euro-2008, a decis să oprească partida cu un minut înainte de încheiere, la scorul de 3-3, după ce a fost lovit de un suporter. Incidentul s-a produs după ce jucătorul echipei Danemarcei, Christian Poulsen, a fost eliminat înainte de finalul meciului, pentru că l-a faultat pe atacantul Markus Rosenberg în careu. Arbitrul Herbert Fandel a dictat penalti pentru Suedia, dar înainte ca lovitura să fie executată, un suporter danez a intrat pe teren şi l-a lovit pe arbitrul care a oficiat şi la finala Ligii Campionilor, dintre AC Milan şi Liverpool. Fandel a fluierat imediat finalul meciului contând pentru grupa F a preliminariilor Euro-2008 şi a părăsit terenul. Imediat după acest incident, alţi doi suporteri au reuşit să intre pe teren. Agresorul a fost reţinut, iar apoi a fost eliberat şi şi-a cerut scuze pentru gestul său.

UEFA a decis să acorde Suediei victoria cu scorul de 3-0 în meciul cu Danemarca. UEFA a amendat Danemarca cu suma de 100.000 de franci elveţieni (60.000 de euro) şi a decis ca următoarele patru meciuri de pe teren propriu să le dispute la peste 250 de kilometri distanţă de Copenhaga.

În februarie 2006, partida Diyarbakirspor - Konyaspor, din etapa a XXIII-a a campionatului Turciei, a fost întreruptă în minutul 87, în urma unor incidente soldate cu numeroşi răniţi. În minutul 87 al partidei disputate pe stadionul Ataturk din Diyarbakir, un grup de suporteri de la o peluză au rupt câteva scaune şi le-a aruncat pe teren şi în direcţia poliţiştilor care asigurau ordinea. Apoi, suporterii au rupt grilajul care despărţea terenul de tribune şi au intrat pe gazon.Ulterior, au intrat pe teren şi suporteri din alte sectoare de tribună. Unii spectatori au vrut să îi atace pe jucătorii echipei Konyaspor, însă poliţiştii au intervenit şi i-au împiedicat să facă acest lucru. Suporterii i-au atacat apoi pe poliţişti cu pietre şi bucăţi de scaune.

În urma acestor incidente, centralul Kuddusi Muftuoglu şi fotbaliştii echipei Konyaspor s-au retras la vestiare sub protecţia poliţiei. Numeroase persoane, printre care se numără şi reprezentanţi ai forţelor de ordine, au fost rănite. Poliţiştii au tras focuri de armă în aer pentru a-i calma pe suporteri. Răniţii au fost transportaţi la spital, iar câţiva suporteri au fost arestaţi. Brigada de arbitri şi cei doi observatori au părăsit stadionul cu vehicule ale poliţiei şi au fost duşi direct la aeroport. În momentul întreruperii jocului Konyaspor conducea cu scorul de 1-0.

La 13 aprilie 2005, meciul Internazionale Milano - AC Milan, din manşa secundă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor, a fost suspendat, în minutul 75, la scorul de 0-1, în urma incidentelor provocate de suporterii gazdelor. Meciul a fost întrerupt pentru prima oară în minutul 73, după ce, în urma unui gol anulat de arbitrul Markus Merk echipei Inter Milano, suporterii interişti au aruncat pe teren cu sticle, fumigene şi alte obiecte. O fumigenă l-a lovit chiar în spate pe portarul echipei AC Milan, Dida. Partida a fost suspendată pentru aproximativ 25 de minute, timp în care jucătorii celor două echipe au aşteptat decizia la vestiare. Merk a hotărât ca întâlnirea să continue, dar după aproximativ două minute de joc, fanii gazdelor au început să arunce din nou cu fumigene pe teren, moment în care arbitrul a decis suspendarea definitivă a partidei. Comisia de Disciplină a UEFA a stabilit ca stadionul echipei Internazionale Milano să fie suspendat pentru patru meciuri în cupele europene. Comisia de Disciplină a UEFA a decis, de asemenea, ca Inter Milano să piardă la "masa verde" întâlnirea cu AC Milan, cu scorul de 0-3. În plus, Internazionale Milano a fost amendată cu suma de 190.000 de euro.

Tot în 2005, arbitrul meciului AS Roma - Lazio, Gianluca Paparesta, a fost lovit de un obiect, probabil o monedă, aruncat din tribună de suporterii locali, în repriza a doua a partidei contând pentru etapa a VIII-a a campionatului Italiei. Paparesta a fost lovit la pomete în minutul 74, partida fiind întreruptă pentru câteva momente. Arbitrul a ordonat însa rapid continuarea meciului, fără a se îngrijora de soarta sa, în pofida faptului că jucătorii şi medicii i-au sărit în ajutor.

Partida AS Roma - Dinamo Kiev, din grupa B a Ligii Campionilor, a fost suspendată, la 15 septembrie 2004, la scorul de 1-0 pentru oaspeţi, după ce arbitrul suedez al întâlnirii, Anders Frisk, a fost lovit la cap de un obiect aruncat din tribună, după disputarea primei reprize. În momentul în care arbitrii şi jucătorii celor două echipe se îndreptau spre vestiare, Frisk a fost lovit de o monedă aruncată din tribună. Frisk a avut nevoie de îngrijiri medicale. În minutul 45+3 al meciului, jucătorul echipei AS Roma, Philippe Mexes, a fost eliminat de pe teren după ce l-a lovit pe jucătorul formaţiei Dinamo Kiev, Verpakovskis. Decizia privind suspendarea meciului a fost luată după aproximativ 50 de minute de la terminarea primei reprize. UEFA a decis ca formaţia AS Roma să piardă, cu scorul de 0-3, meciul cu Dinamo Kiev şi să joace următoarele două meciuri de pe teren propriu, din grupele Ligii Campionilor, cu porţile închise.

Meciul Rapid - Steaua, derbiul etapei a XXIV-a a Ligii I, a fost întrerupt, joi, în minutul 74, după ce arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit cu un obiect aruncat din tribună. În minutul 71, un duel la cap pentru balon între stelistul Mihăiţă Neşu şi Daniel Pancu s-a soldat cu accidentarea destul de serioasă a amândurora. Arbitrul Deaconu a întrerupt meciul şi a permis echipelor medicale să acorde îngrijiri celor doi fotbalişti. După câteva zeci de secunde, Deaconu s-a ghemuit acuzând o lovitură la cap cu un obiect aruncat din tribune.

Arbitrul s-a consultat cu asistenţii şi cu observatorul Valentin Alexandru şi a decis să continue meciul, avertizând, în acelaşi timp, organizatorii că dacă se mai lansează vreun obiect spre teren opreşte meciul. De la staţia de amplificare a stadionului Giuleşti - Valentin Stănescu s-au făcut numeroase apeluri la suporteri în acest sens. Însă, o brichetă a fost aruncată în timp ce arbitrul se îndrepta spre zona unde se accidentaseră cei doi jucători pentru a relua partida şi atunci a fluierat sfârşitul meciului.

După câteva minute de discuţii cu observatorul Valentin Alexandru şi după discuţii cu oficialii celor două echipe, Deaconu a decis să nu revină şi să menţină întreruperea partidei, la scorul de 1-0 pentru Rapid.

Echipa Steaua a părăsit terenul, în timp ce jucătorii rapidişti s-au certat cu arbitrul. Oficialii rapidişti au încercat să-l oprească pe Deaconu să iasă de pe teren. Deaconu a plecat la vestiare sub escorta stewarzilor.

(Luminita Turcu; luminita.turcu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici