FOCUS: Zi lungă la Cotroceni - Peste 40 de mii de oameni au trecut pe la Palat, conform gazdelor

Duminică, încă de dimineaţă, de la ora 8.00, primii vizitatori au început să sosească la Palatul Cotroceni, printre aceştia numărându-se vârstnici, tineri, chiar şi adolescenţi cu role, dar şi familii cu copii şi grupuri de elevi, însoţiţi de învăţători.

17 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Zi lungă la Cotroceni - Peste 40 de mii de oameni au trecut pe la Palat, conform gazdelor

FOCUS: Zi lungă la Cotroceni - Peste 40 de mii de oameni au trecut pe la Palat, conform gazdelor (Imagine: Mediafax Foto)

Numărul vizitatorilor a crescut spre prânz, la poarta de la Leu formându-se cozi.

Cei prezenţi au fost primiţi la intrarea clădirii Palatului de organizatori, unul dintre aceştia repetând de-a lungul zilei, de mii de ori, acelaşi mesaj de întâmpinare: "Bine aţi venit la Palatul Cotroceni! Puteţi vedea câteva din sălile în care preşedintele îşi desfăşoară activitatea, o parte din grădini şi din Muzeul Cotroceni. Ne aflăm în aripa construită după anii '80, puteţi fotografia şi filma. Aici puteţi recunoaşte holul în care şeful statului susţine conferinţe de presă".

Odată intraţi în Palat, vizitatorii fotografiau îndelung fiecare încăpere.

Unii îşi aduceau aminte că au mai mers la Cotroceni "în tinereţe", pe vremea când acesta era Palat al Pionierilor. "Unde este pista de karting? Unde e salonul de navomodelism?", întrebau, la care personalul Preşedinţiei sau agenţii SPP ridicau din umeri.

Unora dintre vizitatorii mai vârstnici li s-a făcut rău din cauza aglomeraţiei şi a căldurii care creştea odată cu trecerea timpului. Au fost scoşi cu cărucioare din Palat şi transportaţi de SMURD la spital.

Pe la 15.30 a sosit şi preşedintele Traian Băsescu, el profitând de ocazie pentru a le ura celor prezenţi, în repetate rânduri, "Bine aţi venit!" şi "Hristos a înviat!".

Preşedinte s-a fotografiat îndelung şi s-a îmbrăţişat cu cei prezenţi, anunţând că programul de vizitare se prelungeşte patru ore, până la miezul nopţii, invocând "interesul vădit al publicului".

Băsescu a susţinut şi o declaraţie de presă în care a decretat că 19 mai va fi, de acum încolo, Ziua porţilor deschise la Cotroceni.

O femeie din mulţime i-a strigat "Să trăiţi bine!", la care Băsescu a râs şi a răspuns : "Şi dumneavoastră la fel. Să ştiţi că este o urare la care nu voi renunţa".

Apoi, Băsescu a continuat şedinţa foto începută la sosire, după care a plecat, nu înainte de a promite că la anul românii vor putea vizita şi mai multe locuri din Palat.

După plecarea preşedintelui, pe măsură ce căldura scădea, numărul vizitatorilor a început din nou să crească. Unii dintre ei, întrebaţi de ziarişti, au declarat că le place la Cotroceni, loc unde "regii noştri au făcut treabă bună". Alţii au spus că, deşi nu s-au întâlnit cu Băsescu, sunt bucuroşi că au avut ocazia să respire "aer prezidenţial" şi să bea "apă prezidenţială" din curtea Cotroceniului.

Odată cu lăsarea serii, s-a făcut răcoare, iar atmosfera a devenit din ce în ce mai plăcută. Asta a făcut ca oamenii să zăbovească mai mult, unii tolănindu-se pe bănci penru odihnă sau chiar pentru o partidă de table.

Mulţi au venit însoţiţi de copii, unii dintre aceştia aruncând bucăţele de pâine raţelor şi peştilor din micul heleşteu amenajat în curtea Palatului.

Afluenţa masivă s-a simţit şi la Muzeul Cotroceni, personalul plângându-se de faptul că unii oameni, în ciuda mesajelor afişate şi a insistenţelor repetate, au atins obiectele expuse, lăsând urme vizibile de degete sau murdărindu-le.

Un aspect notabil a fost absenţa personalităţilor, neputând fi zărite vedete din lumea politică, artistică sau sportivă.

Fluxul vizitatorilor a rămas constant până după ora 23.00, ultimii dintre aceştia plecând spre casă după miezul nopţii.

După o estimare oficială a Preşedinţiei, până la ora 21.00 trecuseră prin Palatul Cotroceni în jur de 40.000 de persoane.

(Cristian Fierbinţeanu; fierbinteanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici