Liviu Negoiţă, acuzat de"licitaţii cu dedicaţie" şi de investiţii nejustificate în an de criză

Liviu Negoiţă a fost, în presa ultimilor ani, ţinta mai multor acuzaţii privind organizarea de licitaţii cu dedicaţie, mai nou a fost criticat pentru investiţii nejustificate într-un an de criză, iar viaţa sa privată a fost în atenţia tabloidelor prin vehicularea numelui său într-un scandal sexual.

318 afişări
Imaginea articolului Liviu Negoiţă, acuzat de"licitaţii cu dedicaţie" şi de investiţii nejustificate în an de criză

Liviu Negoiţă, acuzat de"licitaţii cu dedicaţie" şi de investiţii nejustificate în an de criză (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Negoiţă este poate cel mai popular primar de sector dinCapitală, acest lucru fiind confirmat şi de procentulzdrobitor cu care a câştigat un al doilea mandat la PrimăriaSectorului 3, aproape 80 la sută dintrei cei care au venit la urneacordându-i încrederea.

Numele său a fost însă intens vehiculat în presă, atât în planprofesional, cât şi din punct de vedere al vieţii sale private.

Lui Negoiţă i-au fost reproşate în repetate rânduri fapte precumtrucarea unor licitaţii în favoarea companiilor unor oameni deafaceri apropiaţi PDL. Cea mai cunoscută asociere a PrimărieiSectorului 3 este cu firma Rosal, deţinută de omul de afaceriSilviu Prigoană, membru PDL şi apoi parlamentar al partidului.

Firma Rosal face de toate în Sectorul 3: salubrizare, amenajarede spaţii verzi sau ridicarea maşinilor parcate ilegal. PrimarulNegoiţă s-a declarat mulţumit de activitatea firmei, pe care,într-un interviu acordat Jurnalului Naţional în 2007, aapreciat-o.

Familia Negoiţă şi familia Prigoană şi-au oficializat legăturileşi în afaceri, după ce actuala soţie a lui Liviu Negoiţă, Carmen,s-a asociat, înainte de a se căsători cu edilul Sectorului 3, cuAdriana Bahmuţeanu, soţia omului de afaceri Silviu Prigoană, într-ofirmă pe nume "Manele Media".

Despre aceasta însă, Negoiţă spune că nu a funcţionat niciodată,ea neapărând nici în statisticile Oficiului Naţional al RegistruluiComerţului (ONRC).

Contractele atribuite de primăria lui Negoiţă au fost intenscriticate de media, ele fiind câştigate, preponderent, de câtevafirme despre care s-a scris în repetate rânduri că ar fi deţinutede persoane apropiate PDL sau familiei Negoiţă. Una dintre ele esteAA Marketing and Managament SRL, care a câştigat contracte demilioane pentru amenajarea parcurilor de joacă pentru copii saupentru mobilier stradal de calitate adus din import.

Investiţiile Primăriei Sectorului 3, în special cele făcute în2009, un an de criză în care bunul simţ impune la limitareacheltuielilor la strictul necesar, au fost şi ele criticate intensde presă, din punctul de vedere al oportunităţii.

Printre acestea se numără cheltuirea sumei de patru milioane deeuro pentru construirea a 24 de fântâni arteziene amplasate peprincipalele bulevarde şi în intersecţii, ele urmând a fi dotate cuechipamente hidraulice şi electrice, iar dinamica jeturilor de apăurmând a fi programată electronic, după multiple scenarii.

O altă investiţie, ce presupune cheltuirea câtorva milioane deeuro, conform presei, va fi făcută pentru a cumpăra bănci şi coşuride gunoi realizate din lemn de esenţă nobilă, dar şi tomberoanecolectoare, scrumiere cu container, "suporţi" pentru parcările debiciclete sau ghivece pentru flori.

O altă iniţiativă controversată a lui Negoiţă a fost alocareasumei de 84.000 de euro pentru amenajarea a două pergole care săservească trecătorilor drept umbrar.

Singura afacere a lui Negoiţă nu a trezit niciodată suspiciuni.El este asociat într-o firmă pe nume Kora Edil SA cu patru cetăţeniturci, iar societatea, având ca obiect de activitate construcţiile,este desfiinţată din mai 2008 după ce, timp de mai mulţi ani, nu adepus vreun bilanţ de activitate la ONRC, numele ei nefiindimplicat în vreo afacere majoră.

Viaţa privată a lui Negoiţă a fost în atenţia tabloidelor dupăce starleta porno Laura Andreşan a relatat că, în 2003, în timp ce,ziaristă fiind, îi lua un interviu, l-a surprins pe actualulpremier desemnat masturbându-se. Andreşan a ameninţat în repetaterânduri că va da publicităţii şi imagini care să confirme spuselesale, însă dovezile nu au apărut niciodată.

Şi Carmen, soţia lui Liviu Negoiţă, fost procuror, fost avocatşi fost funcţionar consular, a fost în atenţia presei în câtevarânduri, mai întâi în legătură cu asocierea în firma "Manele Media"alături de familia Prigoană, după care, mai recent, în urmaaccederii în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale aValorilor Mobiliare.

Carmen şi Liviu Negoiţă s-au căsătorit în 2005, naş fiindu-leAdriean Videanu. Nunta a avut loc la Hotelul Mariott.

(Material realizat de Ovidiu Vanghele,ovidiuv@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici