Nica a cerut doar suspendarea decretului prezidenţial de revocare, nu şi anularea acestuia

Dan Nica cere instanţei doar suspendarea executării decretului prin care a fost revocat de la MAI în data de 1 octombrie, fără să solicite judecătorilor şi anularea actului prezidenţial, aşa cum prevede Legea contenciosului administrativ 544/2004.

109 afișări
Imaginea articolului Nica a cerut doar suspendarea decretului prezidenţial de revocare, nu şi anularea acestuia

Nica a cerut doar suspendarea decretului prezidenţial de revocare, nu şi anularea acestuia (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Potrivit Legii 544, se poate adresa instanţei de contencios-administrativ orice persoană vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, "pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată".

Interesul legitim poate fi atât privat, cât si public.

Articolul 14 al legii citate, prevede că "(1) în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond".

În cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anulare a actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.

Alineatul (6) al articolului 14 mai arată că nu pot fi formulate mai multe cereri de suspendare succesive pentru aceleasi motive. "(7) Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării", prevede legea.

Articolul 15 al Legii 544/2004 stipulează că "(1) suspendarea executării actului administrativ unilateral poate fi solicitată de reclamant, pentru motivele prevăzute la art. 14, şi prin cererea adresată instanţei competente pentru anularea, în tot sau în parte, a actului atacat". În acest caz, instanţa poate dispune suspendarea actului administrativ atacat, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei.

Cererea de suspendare se poate formula odată cu acţiunea principală sau printr-o acţiune separată, până la soluţionarea acţiunii în fond, respectiv cea privind anularea, în tot sau în parte, a actului contestat în instanţa de contencios administrativ.

Luni, fostul ministru Dan Nica a solicitat Curţii de Apel Bucureşti-Secţia de Contencios administrativ suspendarea decretului prezidenţial prin care a fost revocat de la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, termenul de judecată fiind stabilit pentru 6 noiembrie.

În 1 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a semnat, decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.

Decretul de revocare a fost contestat în instanţă de către vicepreşedintele PSD, Dan Nica, apreciind că este nelegal actul prezidenţial.

Potrivit Decretului, publicat în Monitorul Oficial (MO) 647 din 1 octombrie 2009, preşedintele României l-a revocat din funcţie pe Dan Nica, viceprim-ministru, ministrul Administraţiei şi Internelor.

În acelaşi MO a fost publicat şi decretul prin care preşedintele, "ca urmare a demiterii din funcţia de viceprim-ministru, ministru al Administraţiei şi Internelor, a lui Dan Nica" şi având în vedere propunerea primului-ministru, l-a desemnat pe Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, să îndeplinească interimar funcţia de viceprim-ministru, ministru al administraţiei şi internelor.

(Material realizat de Departamentul Eveniment; eveniment@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici