Puţinii vizitatori ai Departamentelor PSD, nemulţumiţi că erau uşi închise

Mai puţin de 20 de tineri şi câţiva pensionari au participat joi la Ziua porţilor deschise la Departamentele PSD, unii fiind nemulţumiţi că uşile cabinetelor erau închise, alţii dorind să ştie dacă social-democraţia nu poate fi predată prin manualele şcolare.

19 afișări
Imaginea articolului Puţinii vizitatori ai Departamentelor PSD, nemulţumiţi că erau uşi închise

Puţinii vizitatori ai Departamentelor PSD, nemulţumiţi că erau uşi închise (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Curioşii care au dorit să viziteze sediul Departamentelor PSD din apropierea aeroportului Băneasa au ocupat o mică parte a scaunelor din sala de şedinţe, fiind înghiţiţi de unii dintre şefii departamentelor şi de mulţimea de consilieri şi angajaţi ai PSD.

După câteva zeci de minute de la deschiderea porţilor Departamentelor PSD, în care curioşii au putut să se plimbe prin sediul din Ion Ionescu de la Brad şi să vadă "bucătăria" partidului, preşedintele Consiliului Naţional şi, statutar, coordonatorul departamentelor, Adrian Năstase, i-a adunat în imensa sală de şedinţe de la ultimul etaj.

Mai bine de trei sferturi din locurile din sală au fost ocupate de parlamentari PSD, şefi, vicepreşedinţi ai departamentelor, colaboratori, consilieri şi angajaţi ai PSD.

Năstase le-a făcut vizitatorilor o scurtă descriere a departamentelor, pe care le-a numit "bucătăria" partidului, locul în care se pregătesc, deopotrivă, mesajele şi ideile pentru decizia politică, dar şi se "antrenează" viitoarele cadre executive ale PSD.

Ca tinerii să priceapă concret ce fac departamentele PSD, Năstase le-a dat exemplul Departamentului de Agricultură, unde se dezbate serios problematica serelor sau cea a silozurilor.

Fostul premier le-a spus tinerilor că PSD este gata să îi integreze şi, pentru a-şi face invitaţia mai atractivă, le-a vorbit şi despre existenţa virtuală a Departamentelor, prin conturile pe Facebook şi Twitter şi postările pe Youtube.

Odată deschisă sesiunea de întrebări, o tânără a ţinut să îşi exprime, "cu puţină neplăcere", surpriza că, după ce şi-a luat o zi liberă şi a mers până la marginea Bucureştiului, a constatat că uşile unora dintre departamente erau închise, iar unele dintre persoanele pe care ar fi dorit să le cunoască nu erau prezente.

"Aş fi vrut să văd, de exemplu, departamentul de politică externă", a punctat ea.

Replica a fost imediată, mai mulţi consilieri şi responsabili de la alte departamente grăbindu-se să precizeze: "Aţi fost la mine şi aţi văzut că era deschis", "La mine aţi intrat, aţi stat de vorbă cu mine".

Ca să atenueze nemulţumirea domnişoarei, deputatul PSD Cristian Dumitrescu i-a spus, galant: "Dacă departamentul de politică externă e închis, vă oferim prăjituri la departamentul de integrare europeană".

Pentru depăşirea momentului, Năstase a admis existenţa unor "disfuncţii" şi şi-a scuzat unii din subordonaţi că fie sunt plecaţi din Bucureşti, fie "au alte activităţi".

Tânăra nu s-a lăsat cu una cu două.

"Pe dumneavoastră la ce departament vă găsesc?" l-a întrebat pe fostul prim-ministru.

"Eu sunt peste tot în această clădire", a răspuns prompt acesta.

Ceilalţi patru-cinci tineri care au mai pus întrebări, cei mai mulţi prezentându-se ca studenţi sau absolvenţi de Ştiinţe Politice, au dorit să ştie cum poate fi promovată mai bine social-democraţia în rândul tinerilor, dacă nu cumva se pot introduce în manualele şcolare lecţii despre această doctrină.

Au existat şi întrebări mai "practice", un tânăr deja preşedinte al unei asociaţii de parteneriat dorind să ştie cum pot fi aplicate ideile dospite în "bucătăria" partidului.

Răspunsul lui Năstase a fost pe măsură ancorat în realitate: până ce PSD nu preia guvernarea, tot ce pot face departamentele este să "antreneze" oameni pentru echipele de guvernare, care, inevitabil, au fost "erodate", fie prin "depăşirea vârstei", fie prin "transferuri".

"Aici facem un antrenament pentru guvernare. Trebuie să ne continuăm antrenamentele", a concluzionat el.

După scurta şedinţă, Năstase şi-a invitat oaspeţii să se simtă liberi să viziteze în continuare sediul, să pună întrebări oricui şi, eventual, să verifice dacă uşile departamentelor "reclamate" s-au deschis între timp.

(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici