REPORTAJ: Comuna Jucu a doua zi după "cutremurul" Nokia

Anunţul închiderii fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu a surprins, deopotrivă, sătenii şi oficialii Primăriei. Plecarea Nokia înseamnă o gaură de 25 la sută din bugetul local şi periclitarea unor investiţii, însă oamenii speră că locul companiei finlandeze va fi luat de un alt investitor.

1470 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Comuna Jucu a doua zi după "cutremurul" Nokia

REPORTAJ: Comuna Jucu a doua zi după "cutremurul" Nokia (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Parcarea fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu e pustie. Doar doi paznici vigilenţi pierd vremea sub soarele amiezii, cu ochii în patru. E vineri, a doua zi după anunţul şoc al conducerii companiei finlandeze de închidere a fabricii până la sfârşitul anului şi trimiterea în şomaj a peste 2.000 de angajaţi, iar la Nokia nu se lucrează. Se va intra doar în schimbul de noapte, la ora 19.00.

Pustii sunt şi uliţele comunei, prăfuite şi neasfaltate în mare parte.

Doar la o crâşmă poziţionată strategic la o răspântie de trei drumuri o mână de localnici analizează la un pahar de tărie impactul deciziei asupra comunei.

Oamenii nu prea resimt plecarea Nokia. Fabrica era mai departe, lângă calea ferată, iar aici erau angajaţi abia vreo 50 de săteni. În plus, terenurile nu s-au vândut ca pâinea caldă, cum au crezut acum trei ani. Şi nici nu s-au modernizat drumurile cum li s-a promis.

Constantin Tiron, un bărbat trecut de 60 de ani, crede că de vină pentru plecarea Nokia sunt cei de sus, de la putere, că nu au făcut tot ce se putea pentru ca fabrica să mai funcţioneze măcar zece ani.

"Îmi pare rău că s-o dus Nokia de la Jucu, că o grămadă de oameni rămân pe drumuri. Nu ne aşteptam la aşa ceva. Nu e bine ce or făcut. Nu ăştia îs de vină, ci ăia de sus. Puteau sta aici măcar zece ani. O fost bine pentru unii la fabrică, dar pentru comună nu prea s-or făcut drumuri, nu s-o asfaltat mai nimica. Numa drumul principal, unde îi primăria", spune, sfătos, bătrânul.

Simona, tânăra care vinde la bar, se bagă şi ea în vorbă. Chiar la înfiinţarea fabricii, vânzările au mers bine, dar apoi nu s-a mai întâmplat nimic. Susţine că nu Nokia a ţinut Jucu.

"Nu s-a simţit mare lucru la vânzări. Doară nu Nokia a ţinut Jucu. Nu erau toţi angajaţi la Nokia. Mai sunt şi alte fabrici, care au mai mulţi angajaţi şi care sunt plătiţi mai bine ca la Nokia. Or fost cam 50 de oameni din comună care lucrează la Nokia, nu erau mulţi", spune Simona.

Totuşi, fata speră ca după plecarea Nokia în fabrică să vină altă firmă, mai mare, iar astfel barul ar putea merge chiar mai bine.

Un alt sătean, tot în vârstă, crede că plecarea Nokia nu aduce decât probleme câtă vreme mulţi oameni vor fi trimişi în şomaj.

"Când a venit Nokia, toată lumea s-a bucurat că îşi va găsi locuri de muncă. Acuma că pleacă or rămâne şomeri. E rău. Unii sunt disperaţi, îi dă afară în prag de iarnă...", spune Traian Pojar.

Autorităţile resimt negativ închiderea fabricii, mai ales asupra bugetului local şi a viitoarelor investiţii. Cifrele seci vorbesc de la sine.

Viceprimarul Ioan Bucur afirmă că plecarea Nokia înseamnă o gaură în bugetul local de 25 la sută, ceea ce ar putea periclita, anul viitor, investiţiile.

"Venirea Nokia la Jucu a însemnat infrastructură, investiţii şi locuri de muncă. În ultimii trei ani au fost finalizate mai multe investiţii, s-a extins sediul Primăriei, au fost amenajate parcuri, este în construcţie centrul cultural şi o bază sportivă, s-au asfaltat şi pietruit drumuri. Nokia a adus la bugetul local, în 2008, 2,7 milioane de lei, în 2009 şi 2010, câte 2,2 milioane, iar în acest an până acum s-au vărsat 1,8 milioane de lei. Închiderea Nokia va afecta bugetul local, avem investiţii, sperăm să le putem finaliza, depunem eforturi. Bugetul local este de 8 de milioane de lei, deci va scădea cam cu un sfert", a explicat viceprimarul.

Pe lângă proiectele Primăriei, Nokia a investit 40.000 de euro într-un parc de joacă pentru copii, iar cu banii de la fabrică şi cu ce s-a completat de la bugetul local în Jucu s-au mai construit o grădiniţă şi o şcoală pentru clasele I-IV, care vor fi finalizate anul viitor, iar o altă şcoală pentru clasele V-VIII, cu 12 săli de clasă, este în construcţie.

Viceprimarul precizează că Nokia vărsa sume la bugetul comunei din impozite pe clădiri şi impozite pe salarii.

Boom-ul economic estimat de săteni acum trei ani, odată cu deschiderea fabricii Nokia, nu s-a concretizat. Preţul terenurilor a crescut în 2008, s-au vândut câteva parcele la preţuri piperate, dar apoi nu s-a mai vândut niciun metru pătrat.

"Preţurile la terenuri au explodat după deschiderea fabricii, poate nejustificat, dar de trei ani nu s-a mai vândut nimic", a mai spus viceprimarul.

Doar nişte dezvoltatori încăpăţânaţi mai ridică trei blocuri, sperând că nu e totul pierdut.

Executivul Primăriei Jucu îşi pune speranţa într-un alt investitor de calibru, pentru a lua locul Nokia, astfel încât investiţiile să fie continuate.

"Noi primim orice investitor care să ofere locuri de muncă în comună. Sperăm să vină unul mai puternic decât Nokia. Trebuie să rămânem optimişti", a adăugat viceprimarul comunei.

Pe o uliţă pietruită, îngustă cât să treacă o maşină şi jumătate, rezemat de un gard de beton, Ilie Crişan îşi dă şi el cu părerea despre plecarea Nokia.

Vorbeşte în cunoştinţă de cauză. Fiica sa, Liuţa, care are 21 de ani, lucrează încă la Nokia. A fost angajată la bandă încă de la deschiderea fabricii şi va pleca la sfârşitul anului, odată cu restul celor 2.200 de muncitori.

"Eu pentru banii ăia nu aş fi lucrat la Nokia. Lua 750 de lei pe lună, lucra 12 ore în picioare, la asamblat telefoane", susţine bărbatul.

Ioan Crişan are idee de ce Nokia a renunţat brusc la investiţia de la Jucu, doar trăieşte în era globalizării.

"Nici în Germania nu s-a închis din cine ştie ce motive. Ei se duc unde e mai ieftină forţa de muncă. Au venit la Jucu, au stat trei ani, acum pleacă în India. De ce să îi dea unui român salariu de 200 de euro, când acolo cu banii ăştia plătesc zece oameni? Ăia îs de pierit, nu ca noi", completează Crişan.

Un ţârâit de telefon mobil sparge liniştea care s-a lăsat. Nu e Nokia Tune, Ilie Crişan are un Sony Ericsson, pe care îl scoate tacticos din buzunarul pantalonului.

"Nu-mi trebuie telefon de la Nokia. Nu-mi place...", afirmă Ilie Crişan.

Se întoarce vorbind la mobil, lăsând o comună pustie în soarele amiezii, părăsită subit de un gigant în telecomunicaţii, pentru care Jucu nu a fost decât o pată vremelnică pe harta profitului.

(Reportaj realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici