REPORTAJ: Ziua Porţilor Deschise la Vila Dante - E ceva de vis! Am venit să-l urăsc şi mai tare!

Sute de oameni, majoritatea în vârstă, formează o coadă delimitată de garduri de-a lungul străzii ce duce la Vila Dante, de Ziua Porţilor Deschise, vizitarea desfăşurându-se organizat, sub paza Jandarmeriei, iar cei care ies sunt impresionaţi de lux şi plini de reproşuri la adresa lui Traian Băsescu

915 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Ziua Porţilor Deschise la Vila Dante - E ceva de vis! Am venit să-l urăsc şi mai tare!

REPORTAJ: Ziua Porţilor Deschise la Vila Dante - E ceva de vis! Am venit să-l urăsc şi mai tare! (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Vizitarea gratuită a Vilei Dante - atât de mediatizată în ultimele zile - organizată de Guvern în ziua referendumului, i-a atras pe mulţi curioşi, sute de oameni formând o coadă de-a lungul străzii ce duce la casă, pe care a fost oprită circulaţia şi amplasate garduri pentru a delimita mulţimea care aşteaptă şi a permite şi ieşirea vizitatorilor.

Mai mulţi jandarmi, dar şi o maşină a SMURD erau în apropiere pentru a asigura desfăşurarea vizitei fără incidente.

Pare improbabil ca grupurile de pensionari, care formează cam trei sferturi dintre vizitatori, presărate de oameni de vârstă mijlocie, cu copii, şi nişte tineri răzleţi, să creeze probleme de ordine. Ajunşi la intrare, se formează grupuri de circa 30 de oameni, şi vizitatorii sunt ghidaţi prin casă de angajaţii RA-APPS. La intrare şi la ieşire au fost amplasate aparate cu rezerve de apă şi pahare.

Majoritatea doamnelor poartă pălării, unele au şi evantaie şi sunt îmbrăcate "de duminică", iar unii domni sunt la cămaşă, alţii îmbrăcaţi mai lejer, dar nu se văd maiouri sau şlapi.

Ar arăta ca o vizită la vreun obiectiv turistic foarte popular, cu o organizare foarte bună în condiţii de gratuitate, dacă vizitatorul nu ar fi întâmpinat, de cum intră în zona delimitată, de inscripţii cu creta pe asfalt, la fiecare câţiva metri, cu textul "Spre vila lui Victor Ponta!" sau "Spre vila lui Dottore Ponta". În curtea de la intrare, pe gardul dinspre Vila Lac 3, reşedinţă a lui Traian Băsescu, sunt şi bannere cu textele "Spre vila lui Ponta" şi "Dante nu a plagiat!".

"Asta au scris ăştia, PDL-iştii!", exclamă o doamnă.

Politica se face tot mai auzită şi în discuţiile dintre vizitatori: "Vai de mine ce-i aicea!", "Să-i dea Dumnezeu sănătate celui care ne-a permis şi nouă să vizităm aşa ceva, că n-am fi văzut în veci în ce se lăfăia Băsescu!", se mai aude exclamând câte o doamnă.

După ce trec prin mai multe camere, mulţi vizitatori vor să ştie "unde-i piscina", unii ar face şi o baie, cum are obiceiul preşedintele suspendat.

Nimeni nu are vreo îndoială că acesta şi-a pregătit vila pentru a locui în ea la finalul mandatului. "Bineînţeles că nu mă îndoiesc. Ce e de îndoit?", "Păi din moment ce Administraţia prezidenţială a cerut o casă reamenajată şi recondiţionată pentru un şef de stat care-şi termină mandatul în 2014? Şi din moment ce are alături Vila Lac 3 şi intra pe-aici pe poartă să facă băiţă? Cred că şi eu aveam voie să fac băiţă, că nici el n-a cerut voie", spun unii dintre vizitatori.

Cei mai mulţi declară că au venit din curiozitate, chiar dacă au văzut şi la televizor imagini din casă, au dorit să o şi viziteze. "Nu e normal? Aşa cum se vizitează Casa Albă, de ce să nu se viziteze şi asta?", spune o doamnă pe la 30 de ani, venită cu cel mic, în timp ce aşteaptă la coadă.

Foarte mulţi dintre vizitatori au plecat cu aminitiri în fotografii sau pe film, unii şi-au făcut şi poze cu casa, iar alţii îşi sunau cunoştinţe la ieşirea din vilă: "Ştii de unde vorbesc eu? Din vila lui Băsescu din Primăverii. Am zis să vin dacă tot am timp. Am fost şi la vot de dimineaţă", spune un bătrânel într-o conversaţie la mobil, la ieşirea din casă.

La ieşire, bătrânii mai ales se opresc să bea nişte apă. "Luaţi de la Băsescu!", glumeşte o bătrânică.

Cei mai mulţi vizitatori sunt cât se poate de impresionaţi - vila e "ceva de vis", "un palat", iar concluzia e că "Băsescu a trăit ca un împărat al României".

Un domn care se declară avocat consideră că vila ar trebui dată în folosinţă publicului: pentru lectură, pentru agrement, să se facă muzeu şi să fie mutată aici Pinacoteca Bucureşti, care nu are suficient spaţiu.

"Ar trebui şi nişte anexe, că parcă nu e destul", se rezumă să spună o doamnă despre casă, în timp ce un alt vizitator urează familiei prezidenţiale "s-o stăpânească sănătoasă". "Aici sunt banii dumneavoastră!", glumeşte un altul.

Alţii îşi exprimă foarte serios părerea : "Nu merita casa asta, după câte a făcut pentru ţară", "Ceauşescu a şi construit ceva, ăsta numai a furat", "Este asemănător cu ce are Becali, dar ăla l-a plătit", "Ar merita o garsonieră confort 3 în Ferentari", "Este exemplul cel mai limpede al sfidării poporului!", "Suntem muţi de uimire pentru că noi trăim cum trăim, iar ei huzuresc".

Referiri la probleme personale fac şi vârstnicii, şi tinerii: tăierea pensiei, costul medicamentelor sau faptul că nu-şi pot permite o casă, în timp ce "Băsescu trăieşte în lux".

"În caz că aveam salariul de cel puţin 600 de euro, nu mă interesa a cui e casa, putea să fie şi a lui Băsescu, şi-a lui Iliescu. (...) Atâta timp cât oamenii trăiesc greu şi ni se spune să strângem cureaua, şi alţii nu strâng cureaua...", spune un tânăr în jur de 30 de ani.

O pensionară povesteşte afectat: "Scumpa mea, mi-au luat din pensie! Eu cât am muncit, am contribuit şi la şomaj, şi la CNAS, da? Iar acuma mă pun să plătesc iar contribuţiile. Văd că băieţii ăştia tineri mai dau ceva". Cu gândul la mărirea pensiei şi la Victor Ponta, ea mai spune: "Lasă-l dom'le de doctorat că Ceauşescu a condus ţara şi fără doctorat".

Un alt tânăr spune că a venit să "imortalizeze momentul" pentru a le arăta şi copiilor la ce a fost martor, în timp ce un bătrân le spune altor tineri: "Să nu uitaţi! Ăştia sunt adevăraţii comunişti!".

"Măcar Năstase era bogat de la părinţii lui", exclamă cu aer de cunoscător un alt domn în vârstă.

Întrebaţi dacă informaţiile potrivit cărora preşedintele suspendat Traian Băsescu a dispus renovarea Vilei Dante pentru a locui în ea la încheierea mandatului, prezentarea acesteia la televizor şi posibilitatea vizitării le-au influenţat cumva opţiunea la referendum, oamenii spun că hotărârea lor era deja luată. "Am venit să-l urăsc şi mai tare!", spune un bărbat, tot în vârstă, despre vizita la Vila Dante.

(Material de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici