Sorin Pâslaru, ZF : Rupeţi rândurile şi atacaţi-i. Altfel vă vor alunga şi vă vor lua tot

"Whehhrre are public money, thehhrre arhhe rhhules!", răspunde neamţul, cu o privire de gheaţă, la întrebarea cum de a reuşit o firmă de stat să se încadreze cu proiectul într-un buget de fix 806 milioane de euro.

32 afișări
Imaginea articolului Sorin Pâslaru, ZF : Rupeţi rândurile şi atacaţi-i. Altfel vă vor alunga şi vă vor lua tot

Sorin Pâslaru, ZF : Rupeţi rândurile şi atacaţi-i. Altfel vă vor alunga şi vă vor lua tot

Exprimarea în altă limbă decât cea natală nu-l împiedică pe reprezentantul statului german să transmită mesajul poate mai dur decât ar fi vrut: nu este de joacă cu banii publici.

Este a doua sesiune a unei conferinţe despre infrastructură şi nu au mai rămas mulţi oameni în sală. Acum este partea cu powerpointurile, cu explicaţiile, partea tehnică. Cine să le mai asculte?

Declaraţiile pentru presă au fost date în prima parte - vom face, vom avea, nu mă întrebaţi ce s-a făcut până acum, că nu era echipa mea. Ministrul a plecat lăsând în urmă un parfum de ţigări fine aprinse de la bricheta pe care scrie mare DIOR.

Acum au rămas nemţii. Sunt politicoşi, greoi şi exacţi, uşor amuzaţi şi aproape confuzi după ce au asistat la dezbaterile aprinse din prima oră a conferinţei - că de ce nu avem autostrăzi, că de ce sunt amânări peste amânări, că unde sunt banii. Au rămas acum ei, cu powerpointurile şi cu explicaţiile.

De ce apar întârzieri la livrare? De ce merge proiectarea aşa de încet? De ce cresc costurile ulterior?

Neamţul porneşte de la întrebările cheie şi apoi dă sistematic răspunsurile, folosindu-se de exemplul proiectului său. Echipă de zece oameni dedicată. Patru ani de pregătire, patru ani de construcţie. Raportare lunară a costurilor şi a avansului construcţiei. Către cine? Către autorităţi. Către reprezentanţii oamenilor în primărie, în conducerea landului, în conducerea federală.

Întoarcere în timp. Primăvara anului 2010, conferinţă la Bruxelles. Discuţie cu un jurnalist estonian. 50 de ani, profesor de literatură estonă şi suedeză, a învăţat presa de bussiness de la suedezi după 1990. Discutăm - România, Estonia. La noi, populaţia şi firmele încearcă prin toate mijloacele să plătească cât mai puţin la stat, îi spun. Dar de ce?, întreabă candid. Logic: pentru că statul nu oferă în schimb servicii bune - nici de educaţie, nici de sănătate, nici de infrastructură şi atunci oamenii vor să plătească cât mai puţin. Da?, se miră.

Citeşte continuarea opiniei lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici