Video Interviul integral. Marius Tucă Show. Prof.dr. Al. Rafila: Vaccinul probabil că s-a produs, s-ar putea să fie disponibil, dar testarea pentru siguranţă şi pentru eficacitate durează foarte mult

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof.dr. Alexandru Rafila, a declarat că până la descoperirea unui vaccin sau al unui tratament împotriva coronavirusului, trebuie să limităm cazurile de import prin acţiuni unitare şi transmiterea virusului în comunitate prin respectarea măsurilor de igienă şi distanţare socială.

8275 afișări

avem şi gripa aviară şi coronavirus.

Alexandru Rafila: Da, absolut, sistemele de sănătate sunt puse la o încercare incredibilă şi aproape imposibilă, or să te pregăteşti din timp pentru o astfel de eventualitate ştiind că virusurile gripale se adaptează şi pot să producă infecţii după ce se adaptează la trecerea de la animal sau pasăre către om, eu cred că este un lucru absolut raţional şi nu e vorba de teoria conspiraţiei, este vorba de un management şi de o gândire şi o pregătire din timp de apărare în faţa unei situaţii care ameninţă sănătatea publică la nivel global. Asta este de fapt şi nu cred că poate fi pusă măcar aşa ca nivel de bârfă în discuţie...

Marius Tucă: Cu atât mai puţin, aproape eliminată, ideea unei conspiraţii, vezi Doamne că au pus la cale chestia asta şi au răspândit coronavirus. Mai mult decât atât, dumneavoastră mi-aţi trimis astăzi după ce am discutat şi am văzut materialul respectiv, se vorbea din 2019, se poate găsi pe site-ului Organizaţia Mondială a Sănătăţii, verificarea riscului de gripă pandemică şi gestionarea impactului şi aici puteţi găsi cred că această ştire, această informare, acest buletin a stat şi la baza ştirii pe care a dat-o PROTV atunci, adică nu există nimic...

Alexandru Rafila: Da sigur, era din 2018.

Marius Tucă: Din 2018 e adevărat, dar în 2019 au făcut o astfel de ştire, probabil că era martie era vorba de sfârşitul sezonului gripal şi aşa mai departe. Domnule profesor, ce părere aveţi despre cum a evoluat până în acest moment tot ce ţine de coronavirus în România?

Alexandru Rafila: E o întrebare destul de dificilă pentru că aşa avem o zonă de aparent confort, număr relativ mic de cazuri, cunoaştem transmiterea acestor cazuri, adică sursa lor, aproape la toate sau chiar la toate cunoaştem sursa acestor cazuri, ele însă se înmulţesc şi pe măsură ce se înmulţesc eu cred că ne apropriem de acel moment al transmiterii în comunitate şi nu este o credinţă bazată pe nişte presupuneri, ci are la bază observaţiile care vin din toate celelalte state care au trecut prin această fază, noi trecem puţin mai târziu şi asta s-ar putea să fie un avantaj şi o să revin asupra acestui lucru, pe de o parte statele care au trecut prin această fază şi pe de altă parte faptul că în ultimele 10-15 zile ştiţi bine că au venit foarte multe persoane din ţări care au fost afectate serios de infecţia cu coronavirus şi acum o să ne găsim în situaţia ca aceste persoane să răspândească, mai ales cele care poate că nu au putut fi testate pentru simplul motiv că nu au avut simptomatologie sau au fost diverse conjuncturi în care au scăpat, dacă vreţi, de la măsurile de...

 

Dacă o să vedem în zilele următoare o creştere bruscă a numărului de cazuri, mai ales cazuri la care nu găsim sursa, atunci cu siguranţă putem să discutăm despre transmitere comunitară

 

Marius Tucă: Ce conjuncturi, până acum o săptămână intraseră 100.000 de oameni în ţară şi mai multe sute de mii care nu au fost supuşi niciunui control.

Alexandru Rafila: Exact, deci vă daţi seama că probabil infecţia e pe cale sau deja circulă în comunitate şi lucrul acesta nu îl putem şti încă în acest moment, dar dacă o să vedem în zilele următoare o creştere bruscă a numărului de cazuri, mai ales cazuri la care nu găsim sursa, atunci cu siguranţă putem să discutăm despre transmitere comunitară şi atunci trebuie să fim foarte atenţi încât această creştere să nu fie aşa de abruptă ca în Italia sau dacă ea începe să fie abruptă să luăm imediat măsurile ca să oprim această creştere abruptă, asta este una. Al doilea element important este să ne protejăm bătrânii, foarte important, vârsta medie la deces în Italia unde mortalitatea atingea 8% este de 81 de ani, deci o vârstă care spune totul de fapt referitor la ţinta infecţiilor grave produse de coronavirus şi, al treilea lucru, pregătirea sistemului de sănătate şi mie îmi pare bine că acum ne găsim într-o situaţie în care s-au demarat nişte mecanisme care să facă posibilă găzduirea, tratarea pacienţilor în număr relativ mare, să sperăm nu foarte mare, cel puţin la noi la spital, la Institutul Matei Balş, este un lucru evident că se întâmplă şi ne pregătim împreună cu spitalul din imediata noastră vecinătate, Colentina, care este un spital de suport pentru această situaţie, cel puţin la nivelul capitalei.

Marius Tucă: Mai mult decât atât, doamna doctor Pistol vorbea mai devreme despre faptul că vom avea mii de cazuri şi asta nu trebuie să fie neapărat un motiv de panică, acum trebuie să intrăm în fibrilaţie cum se spune.

Alexandru Rafila: În nici un caz, motiv de panică cred că cel mai rău lucru îl face panica şi de fapt lipsa de informare corectă, sunt foarte îngrijorat de răspândirea acestor ştiri false care îmbină elemente de adevăr cu elemente de fantezie, ca să nu spunem de minciună, şi atunci lucrul acesta nu generează decât o apetenţă deosebită a populaţiei pentru astfel de informaţii care pot să compromită efortul autorităţilor şi să creeze dezordini inclusiv sociale. Vedeţi că suntem reactivi, apropo de cumpărături, de mâncare, de medicamente şi aşa mai departe, eu sunt convins că multă lume a cumpărat de exemplu iburofen, Nurofen ca şi denumire comercială, şi acum a venit vestea din Franţa că nu este util în infecţia cu coronavirus, probabil că oamenii ar vrea să îl ducă înapoi la farmacie, dar nu ştiu ce să facă cu el. Să fim echilibraţi că în principiu cazurile uşoare şi medii dacă o să ajungem să avem mii de îmbolnăviri, vor fi tratate la domiciliu, ca orice gripă şi bineînţeles monitorizate de medicul de familie sau ştiu eu serviciile de urgenţă dacă se înrăutăţeşte situaţia, iar dacă discutăm de cazuri grave sigur ele vor fi tratate în spitale şi atunci iar e nevoie să îţi cumperi medicamente ca să te tratezi în spital.

Marius Tucă: Domn profesor, daţi-mi voie să anunţ telefonul la care oamenii ne pot scrie, pentru că nu avem foarte mult timp la dispoziţie în această seară, 0747 800 800, e numărul la care ne puteţi scrie mesaje şi în primul rând întrebări pentru profesorul Alexandru Rafila şi doctor, până la urmă, că ajungem la doctor atunci când e vorba inclusiv de panică dacă stau să mă gândesc bine. Colegii mei de la desk au câteva întrebări şi daţi-mi voie să încep cu aceste întrebări: am ajuns în situaţia, apropo de presiunea asta şi a timpului şi a panicii şi a isteriei că eu nu mai am timp să pun întrebări, dar asta contează în ultimul rând. Câţi oameni au fost testaţi pentru coronavirus până acum al noi în ţară?

Alexandru Rafila: Circa 3000 de persoane au fost testate, marea lor majoritate au fost testate la noi, la Institutul Matei Balş, probabil că vreo 2000 au fost testate la noi sau poate chiar peste 2000, celelalte spitale de sprijin din ţară, sunt şase în momentul de faţă, au testat şi ele câteva zeci probabil 100-150-200 de pacienţi, vedeţi că dacă am testat 2000 şi avem 150 pozitive înseamnă că 5% din totalul testelor efectuate sunt pozitive până în acest moment. Cred că aici trebuie să facem un mic efort şi aici nu ţine doar de noi, în niciun caz de Institut, ţine şi de autorităţile de sănătate publică locală încât să trimită la testare strict pe cei care se încadrează în definiţia aceea de caz a unui contact apropriat şi care ar putea să dezvolte boala, altfel nu are rost să testăm încă persoane care nu au nici un motiv să creadă că ar putea fi infectaţi cu coronavirus, adică nu e o... ştiu, multă lume e îngrijorată, toţi avem viroze, gripă sau mulţi dintre noi, dar asta nu este un motiv să ne testăm şi pentru coronavirus pentru că avem această capacitate limitată de diagnostic, probabil că în săptămânile următoare se va dezvolta, dar, cum spuneam şi data trecută când am fost la dumneavoastră în emisiune, nu maşinile lipsesc, ci oamenii calificaţi lipsesc, or lucrul acesta este... încercăm să aducem oameni din alte zone, adică din zona de cercetare, zona medicinii veterinare care au abilităţi şi ştiu să lucreze teste de bilogie moleculară şi atunci probabil că încet, încet trebuie să creştem capacitatea de diagnostic.

Testarea rapidă a inundat piaţa din România şi minţile multor oameni, testarea rapidă în momentul de faţă este inutilă

Marius Tucă: Se vorbeşte şi despre o testare mai rapidă, credeţi că vom avea astfel de elemente ca să putem face o testare mai rapidă?

Alexandru Rafila: Testarea rapidă a inundat piaţa din România şi minţile multor oameni, testarea rapidă în momentul de faţă este inutilă pentru că tipul de testare disponibil până în momentul de faţă – nu în România, ci global şi chiar aş vrea să fac un apel ca lumea să nu se entuziasmeze sau să cadă pradă unor dorinţe de a achiziţiona nişte teste care din punct de vedere al situaţiei actuale din România nu sunt utile şi o să vă explic imediat de ce – testele acestea rapide se pozitivizează, încep să se pozitivizeze la 10 zile de la debutul infecţiei, deci practic eu nu pot să testez decât o persoană care deja este bolnavă, deja infectează pe alţii, are simptome şi aşa mai departe. Deci ne arată dacă persoana respectivă produce anticorpi. Între momentul infecţiei şi momentul apariţiei anticorpilor se scurge un interval de 10-14 zile şi practic acest test poate evidenţia prezenţa anticorpilor într-un interval de 10-14 zile. Mai mult, aceste teste rapide nu au o marcă, se numeşte IVD , adică in-vitro diagnostic, care este certificatul pentru testele care pot fi luate în considerare atunci când avem diverse obţinui clinice, de exemplu, de a pune un diagnostic, sunt teste orientative aceste teste rapide, deci astea sunt două elemente importante şi lumea trebuie să înţeleagă că aşa este. Eu am primit nenumărate oferte, propuneri şi aşa mai departe, mi s-a spus că sunt speciale din China, din Singapore din tot felul de locuri. Singurul test care este utilizat în toate ţările din lume în acest moment, este testul de biologie moleculară care durează câteva ore ca să îl faci şi necesită personal înalt calificat. Se pare însă că în viitorul nu foarte îndepărtat va apărea un test nou care nu identifică anticorpii, ci identifică direct antigenul viral, deci chiar virusul, şi atunci sigur că dacă vom avea astfel de teste orientative de screening ar putea să reprezinte o scădere a efortului pentru a face testele de biologie moleculară însă până atunci nu avem aşa ceva la îndemână.

Marius Tucă: Întrebare pe care v-am adresat-o de nu ştiu câte ori, credeţi că există o legătură între temperatură şi scăderea riscului de propagare a infecţiei? Adică sperăm că o dată cu creşterea temperaturii...

Alexandru Rafila: Eu v-am spus şi data trecută, nu există o dovadă ştiinţifică în momentul de faţă, dar există o speranţă, speranţa este a lucrurilor care se întâmplă cu virusul gripal, circulă iarna, nu circulă vara, se transmite mai greu, cu alte coronavirusuri care erau influenţate de temperatură şi de faptul că ţările tropicale care au fost afectate şi există şi câteva cazuri şi în aceste ţări din Africa din sudul Asiei, au număr relativ puţin de cazuri şi infecţia s-a propagat mult mai puţin. Vă spuneam puţin mai devreme că s-ar putea să avem un avantaj pentru că la noi a apărut mai târziu, ne apropriem de sezonul cald şi dacă avem acest decalaj de o lună, o lună jumate faţă de alte ţări care au înregistrat... ianuarie, februarie, noi o să avem martie, aprilie, probabil că o dată cu aproprierea de sezonul cald, dacă se adevereşte această ipoteză că virusurile...

Marius Tucă: Dar în principiu aşa s-a întâmplat, că toate virusurile au fost puternice, agresive...

Alexandru Rafila: Cele care provoacă infecţii respiratorii, că sunt şi cele care provoacă infecţii digestive, pe alea le găsim mai mult vara, deci...

Marius Tucă: Am înţeles. O problemă, uite ce ne spune cineva: ”pensionarii trebuie să meargă lunar la medicul de familie, pentru reţeta nu neapărat compensată, necesară supravieţuirii bolilor bătrâneţii, să stea la cozi, prin policlinici printre alţi bolnavi, doar ca să ia o hârtie fără de care nu primesc medicamente la farmacie, nu se poate simplifica eliberarea reţetei? Nu pot fi consultaţi telefonic sau să vină şi altcineva?”

Alexandru Rafila: Ba da, este şi o recomandare în acest sens şi eu sunt convins că o să rezulte o serie de acte normative dacă acest decret privind starea de urgenţă va fi aprobat în această formă, vor rezulta o serie de acte normative care să permită acest lucru pe care dânşii îl solicită, chiar este recomandată consultaţia telefonică sau la distanţă prin internet, dacă există posibilitatea, pentru a evita deplasarea persoanelor vârstnice, pentru a evita să intre în legătură cu alte persoane, de exemplu, la cabinetul medical şi există şi un ghid de conduită recomandat de medicii de familie privind modul de solicitare a serviciilor de medicină de familie. Mai este ceva, aceste reţete se pot elibera, se poate face o excepţie, şi pentru un interval mai lung de 30 de zile, pentru trei luni de exemplu...

Marius Tucă: Mai ales în perioada asta, să se facă până la 1 iunie. Ce să facă oamenii fragili psihic faţă de avalanşa de informare şi carantină? Vă spun sincer şi eu care mă consider de bazalt, dacă nu de piatră, când primesc atât de multe informaţii, atât de multe şi în stresul acesta la un moment dat mă doare în gât, mă doare capul, adică trec prin asta, ce ar fi de făcut?

Alexandru Rafila: Eu cred că aici e o problemă de abordare individualăe greu să dai soluţii, dar cred că evitarea consultării unor materiale care pot să inducă panică şi să iei drept bun tot felul de poveşti care circulă pe internet este una dintre soluţii, adică oamenii să se informeze, cum ziceam, din surse care par serioase...

Marius Tucă: Nu, care sunt, care trebuie să fie serioase şi credibile şi, iertaţi-mă, aici vreau să adaug, la capătul unei astfel de surse trebuie să fie un medic, un specialist în domeniu, o persoană autorizată pentru că altfel dacă citim tot felul de situri suntem pe pereţi de mult, adică putem intra în carantină mental. O altă întrebare de la colegii mei de la desk, foarte bună de altfel: mulţi dintre românii care au venit din Italia şi sunt în carantină sunt speriaţi că nu le face nimeni test să afle dacă sunt contaminaţi, lor nu le explică nimeni că doar dacă au simptome sunt testaţi.

Alexandru Rafila: Eu cred că se poate să apeleze la sfatul cuiva pentru că toate persoanele care sunt în carantină sau sunt izolate la domiciliu, au acces şi la numărul unic 112 sau pot să sune Direcţia de Sănătate Publică din zona unde se găsesc să obţină aceste informaţii, mai mult aceste informaţii se găsesc şi pe situl Institutului Naţional de Sănătate Publică care este instituţia tehnică care ajută Ministerul Sănătăţii să gestioneze această criză şi acolo au toate aceste informaţii legate de persoanele eligibile pentru testare.

Dacă lucrurile se întâmplă în mediul rural, e mai simplu pentru că acolo lumea cam ştie cine a venit şi când a venit, de unde a venit

Marius Tucă: ”Cine şi cum verifică dacă cei aflaţi în izolare nu ies din casă?”

Alexandru Rafila: Sigur acum este o problemă care ţine şi de responsabilitatea individuală, nu sunt oamenii targetaţi prin mijloace electronice şi aşa mai departe, în principiu dacă lucrurile se întâmplă în mediul rural e mai simplu pentru că acolo lumea cam ştie cine a venit şi când a venit, de unde a venit şi acolo există...

Marius Tucă: Toată lumea cunoaşte pe toată lumea.

Alexandru Rafila: În oraşe sigur că e puţin mai complicat, dar, ce vă spuneam, sigur e o chestiune legată de responsabilitatea individuală e şi prevederea de natură administrativă sau penală mai ales, dacă răspândeşti boli transmisibile, dumneavoastră aţi văzut că deja sunt două cazuri celebre, domnul de la...

Marius Tucă: Miliţianul de la Gerota şi o senatorul de la Constanţa...

Alexandru Rafila: Mi se pare că a ajuns la vreo 30 de contacţi îmbolnăviţi şi mai era o doamnă de la Hunedoara...

Marius Tucă: Păi cei trei, cam la fel, cam jumătate din cei infectaţi...

Alexandru Rafila: Nu ştiu dacă jumătate, dar 40% cu siguranţă şi atunci doar de la trei persoane infectate care nu au respectat nişte reguli, este aşa de clar încât toată lumea ar trebui să fie conştientă de responsabilitate.

Marius Tucă: Domn profesor ştiţi după ce criterii îmi fac eu emisiunea, în afară de cele profesionale, pentru că astea le am din totdeauna, după viralele pe care le primesc în fiecare zi. Adică de azi noapte începând locul întâi Andreea Esca cu ştirea din 13 martie 2019, pe locul doi ce credeţi că se află? Sistemul britanic de abordare al pandemiei, ştiţi despre ce vorbesc, da? Spuneţi-ne cum sunt?

Alexandru Rafila: Da ştiu foarte bine, am studiat şi simulările la care au apelat ei, deci merg pe o idee a imunizări controlate a populaţiei prin boală, în care încearcă să păstreze activitatea economică şi socială la nivel acceptabil, ei cred că au o problemă foarte serioasă legată de activitatea economică, aici ar trebui şi noi să fim puţini atenţi la partea asta cu economia.

Marius Tucă: Ştiţi ce întrebare primeam chiar în momentul acesta: ”bună ziua, vă rog să îl întrebaţi pe domnul doctor care este opinia domniei sale în legătură cu strategia adoptată de Marea Britaniei în mijlocul acestei pandemii.”

Alexandru Rafila: Eu nu am o părere chiar contrară, pentru că noi suntem de fapt acum într-o competiţie, competiţia între impactul care ar putea fi dezastruos al bolii şi obţinerea unei medicaţii şi a unui vaccin. Şi atunci probabil că ei nu sunt foarte încrezători că în lunile următoare o să obţinem medicaţia şi respectiv vaccinul şi atunci cea mai bună soluţie este să fii pragmatic, e un pragmatism britanic care sigur are şi un element pe care o să vi-l spun imediat, care nu e chiar aşa de încurajator: ce se întâmplă este următorul scenariul, merg pe o simulare că 45-47 de milioane de britanici se vor îmbolnăvi în curs de un an jumate, doi ani de zile...

Marius Tucă: Din 60 de milioane.

Alexandru Rafila: Din 60 de milioane, da. Deci cam 75% din populaţie se va îmbolnăvi într-un interval de timp, ideea lor este să spaţieze cât mai bine aceste îmbolnăviri, să evite...

Marius Tucă: Prima dată dumneavoastră aţi venit cu termenul acesta de social cu distanţare...

Alexandru Rafila: A da, distanţare socială. Am auzit şi eu un alt termen astăzi, evitarea aproprierii sociale. Şi ei recomandă o abordare exact ca şi în cazul gripei, eşti bolnav stai acasă 7 zile, deci automat asta este... cel puţin 7 zile, nu pleci din cază chiar dacă te simţi rău, decât dacă suni la numărul 111, deci nu 112, ei au un număr special pentru pandemie. Acolo sunt evaluaţi preluaţi, duşi la spital şi aşa mai departe...

Marius Tucă: Protejaţi-vă bătrânii, a spus şi Boris Johnson.

Alexandru Rafila: Da absolut, protejarea bătrânilor înseamnă să stea izolaţi, să nu intre în...

Marius Tucă: În contact cu nimeni, nu numai să stea izolaţi în casă, pentru că în Italia eu cred că datorită obiceiurilor de familie, spiritului de familie din Italia s-au întâlnit bătrânii cu tinerii, cu părinţii şi aşa mai departe.

Alexandru Rafila: Da, după aia s-au întâlnit bătrânii între ei, probabil au nişte chestiuni, se numesc circolo în Italia...

Marius Tucă: Ăia de 80 de ani cred că e mai greu să se întâlnească între ei, adică totuşi, în familie s-au întâmplat cele mai multe dintre infectări, probabil.

Alexandru Rafila: E posibil, e foarte posibil, eu sunt încă mirat, îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Italia pentru că eu mă aşteptam ca la o săptămână după introducerea celor măsuri extreme, mai bine de o săptămână de când au fost introduse gradual întâi în nordul Italiei, ulterior luna trecută au fost introdus în toată Italia, având în vedere că incubaţia este de 5-6 zile mă aşteptam să scadă numărul de îmbolnăviri, numai că el e în creştere, a ajuns la 3500 de îmbolnăviri într-o zi, 25.000 în total, enorm, dar aşteptăm şi trebuie foarte atenţi să fim ce se va întâmpla în următoarele zile în Italia. Dacă numărul de îmbolnăviri ar începe să scadă şi ulterior o să existe o întârziere, o decalare, e şi normal, nu ştii numărul de decese pentru că o formă gravă de boală durează între trei şi şase săptămâni, deci durează destul de mult, atunci o să avem speranţa că şi în Italia încep să fie lucrurile sub control. Şi vedem peste încă o săptămână, 10 zile ce rezultate sunt la celelalte state care au luat măsuri, de exemplu Germania a închis graniţele şi aşa mai departe.

Noi trebuie să găsim soluţia să luăm nişte măsuri astfel încât să nu ajungem la numărul acesta mare de cazuri

Marius Tucă: Francezii, spaniolii, cam toată lumea.

Alexandru Rafila: Cam toată lumea. Secretul este următorul, trebuie să procedăm toţi la fel concentrat. Dacă închid unii, deschid alţii şi aşa mai departe virusul ajunge să circule, ideea este să rezolvăm împreună această problemă, acesta este mesajul.

Marius Tucă: E adevărat. Spuneaţi şi de o parte negativă a idei, a procedurilor din Marea Britanie?

Alexandru Rafila: Da, este o parte care sigur este... adică la scenariul acesta cu 45 de milioane au un estimat de un milion de decese...

Marius Tucă: Un milion de decese? Chiar în rândul oamenilor tineri pentru că expunerea este în primul rând...

Alexandru Rafila: Mai puţin probabil în rândul oamenilor tineri, dar un milion de decese indiferent cum le luăm...

Marius Tucă: Da, e vorba de un milion de morţi, adică e incredibil, ştiţi că Boris Johnson a şi spus că trebuie să vă împăcaţi cu ideea că mulţi dintre noi nu o să mai fie după pandemia asta.

Alexandru Rafila: Sigur, aşa ca procent domnule înseamnă 2%, dar 2% la depinde de cât raportezi, ai numărul mare de cazuri şi atunci noi trebuie să găsim soluţia să luăm nişte măsuri astfel încât să nu ajungem la numărul acesta mare de cazuri şi eu mă bucur că toate ţările europene au luat în acest moment această măsură şi dacă ea se va prelungi două săptămâni, trei săptămâni, patru săptămâni cred că putem suporta cu toţii chestiunea asta dacă reuşim ceea ce a reuşit China, practic, să rezolve problema pandemiei, dar atunci trebuie să păstrăm măsuri foarte strice de acces în ţară, dacă există ţări de pe alte continente de exemplu care menţin relaxat regimul în această perioadă.

Marius Tucă: Domnule profesor, vă mulţumesc mult pentru participarea cu totul excepţională din această seară şi nu dacă va fi nevoie ne vom întâlni şi în perioada următoare, mulţumesc mult, ne vedem din nou la o ediţie specială, o ediţie specială de mâine, o să vă anunţăm din timp, ţineţi aproap

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici