Jean Valvis, la ”Marius Tucă Show”. Ieşirea din pandemie nu va fi un sprint, ci un maraton / Se generează un model de sărăcie

Ediţie specială ”Marius Tucă Show”, miercuri, 15 aprilie. Invitat este omul de afaceri Jean Valvis.

1882 afișări
Marius Tucă: Cum vezi aceasta criza?
 
Jean Valvis: Ne asteaptam sa scapam de un razboi si avem un dusman invizibil. Incercam sa ne dam seama ce se intampla si sa facem fata. Romania are noroc ca nu se numeste Italia sau Spania, are noroc ca autoritatile au reactionat rapid. Sistemul sanitar rezista, inca nu am intrat pe panta descendenta.
 
- Sunt de acord cu ce a zis Iohannis. Stati acasa. Trebuie sa salvam vieti pana avem vaccin.
 
- Urmaresc Worldometer. Vad cifrele acolo si nu sunt linistitoare.
 
Jean Valvis: Nu cred ca scenariile sunt asa sumbre. Totata lumea foloseste niste analize stiintifice pentru iesirea din izolare. Toate statele fac ce le sta in putinta ca sa aiba un numar cat mai mic de morti. Trebuie facute aceste analize de oamenii de stiinta...Nu trebuie facute aceste calcule de MAI, ci de oamenii de stiinta. 
 
- In Grecia se iese in fiecare zi si se explica de ce nu e bine sa se iasa pe strada si sa se mentina izolarea.
 
Marius Tucă: Modelul evolutiei carantinei in Romania e stabilit de Iohannis si Vela, care sunt niste analfabeti din punct de vedere epidemiologic.
 
Jean Valvis: Cel mai important este sa stam acasa. Avem o dilema: sa murim de foame in sase luni sau murim acum. Trebuie sa vina cineva sa ne spuna ce sa facem. Acesta este rolul oamenilor de stiinta, sa ne spuna cum e mai bine sa procedam.
 
Marius Tucă: Nimeni nu ne spune cand vom iesi din casa.
 
Jean Valvis: Grecia este o tara care merge mai bine ca Romania, cu doar 100 de morti. Toata lumea sta acasa si sunt condusi de oameni de stiinta. S-a facut un grup comun de conducere.
 
Marius Tucă: Macron anunta deja ca va deschide, chiar daca peste o luna. La noi nu se intampla asa ceva. 
 
Jean Valvis: Franta nu este un exemplu concludent in discutie. Franta are o economie foarte mare fata de Romania.
 
Marius Tucă: OMS ne spune ca batranii sa stea acasa si restul sa mearga la munca, nu la Paste.
 
Jean Valvis: Marile puteri isi apara economiile, numarul mortilor este pe primul loc.
 
- Romania are medici deosebiti, trebuie sa ii ascultam. NU vreau sa intru in politica, ma feresc.
 
- Tarile care au mizat pe experienta medicilor au mers mai bine.
 
Marius Tucă: Cum merge businessul?
 
Jean Valvis: A fost un val de frica si un consum mai mare, vom vedea daca vom avea un consum la fel de mare si acum. Am fost printre primii care am oferit echipament de protectie si teste. Am avut grija sa ne protejam si partenerii de afaceri. 
 
- Am luat si niste teste anticorpi proaste. Am pierdut niste ore din productie ca sa nu se intalneasca turele intre ele.
 
- Consecintele economice sunt ca va scadea consumul si va scadea PIB-ul. Se genereaza un model de saracie.
 
- Sunt semne ca vor exista calcule stintifice de revenire la normalitate.
 
- Raul inca nu a trecut. Raul inca se poate intampla.
 
- Somnul nu va fi lung, modelul de iesire va fi unul treptat.
 
Marius Tucă: Trebuie ca oameni in putere sa fie lasati sa mearga la munca.
 
Jean Valvis:  Iesirea din pandemie nu va fi un sprint, ci un maraton.
 
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prin legătură telefonică
 
Alexandru Rafila: Asa cum am avut un plan de intrare si de reducere a activitatilor, asa trebuie sa avem si o strategie de relaxare avand in vedere evolutia pandemiei. Trebuie sa existe un plan care sa introduca diverse elemente, incat incet-incet sa revenim la o zona aceptabila, ca sa poata sa functioneze societatea.
 
- Sper sa avem o scadere a cazurilor noi. A aparut o chestiune noua. In momentul de fata. suntem mai vulnerabili din cauza relaxarii de Paste.
 
- Noi nu incercam sa izolam oamenii in varsta, incercam sa le aducem cele necesare. Nu avem deocamdata un plan de iesire din izolare.
 
Aceasta revenire este de tip sprint sau maraton?
 
Alexandru Rafila: Maraton. Adica nu o sa o facem accelerat si o sa dureze mai mult timp. Oamenii trebuie sa mearga la munca. In mediul rural, toata lumea trebuie sa mearga la munca daca vrem sa mai avem ce sa mancam la anul. Copiii trebuie sa mearga la scoala, trebuie sa revina zona de servicii.
 
In aceasta, criza tehnicul cu specialistii nu lucreaza impreuna?
 
Alexandru Rafila: Cred ca inca mai este mult loc pentru specialisti.
 
 
Antreprenorul Jean Valvis vorbeşte despre criza provocată de coronavirus şi despre necesitatea repornirii economiei. 
 
Acesta îţi va dezvălui cât de aproape este ţara noastră de un colaps finaciar şi care sunt măsurile care trebuie luate de autorităţi pentru a evita acest lucru. Jean Valvis va face o radiografie a situaţiei actuale din România, dar şi o comparaţie cu celalalte state ale lumii. Acesta îţi va spune cum va arăta lumea afacerilor în următorii ani şi ce business-uri au cel mai mult de suferit din cauza epidemiei.
 
Sunt doar câteva dintre subiectele abordate cu Jean Valvis, miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 17.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici