„Marius Tucă Show”. Părintele Necula: Când va răsări soarele, să vă socotiţi spre Hristos. Taina Învierii e în fiecare zi. Învierea e un deal înveşmântat în rouă | VIDEO

Ediţie specială ”Marius Tucă Show”, sâmbătă, 18 aprilie, în seara de Înviere, de la ora 17.00, cu părintele Constantin Necula.

3706 afișări

Despre acordul MAI-BOR

Părintele Constantin Necula: Scandalul a pornit de la interpretarea unui document. Presiunea foarte mare a venit de la credincioşii noştri. Biserica trebuie să înceteze să mai tacă. Am mai văzut o interpretate foarte interesantă, dar care n-a înţeles tot mesajul patriarhului. Cultura omul modern trebuie sa treacă de ştiri. Biserica se roagă pentru toţi, nu doar pentru cei bolnavi de coronavirus.


Oamenii caută să constate care sunt punctele de coronavirus din România. Nu de la Biserică ni se trage. Mulţi practică lichelismul şi lovesc atunci când consideră că Biserica e la pământ. Biserica nu e niciodată la pământ.

Marius Tucă: Cum se vor desfăşura lucrurile în seara asta?

Părintele Constantin Necula: În noaptea de Înviere prăznuim zorii Învierii. Slujba cea mare vădeşte tot ceea ce înseamnă lecţia Învierii Mântuitorului Hristos. Aseară, la prohod, ne-au lipsit credincioşii. M-am uitat în parohiile din Neamţ. Acolo, preotul singur a cântat în numele comunităţii. Acum se joacă lupta între văzut si nevăzut.

Ce are în plus Învierea în vremea pandemiei? N-are nimic în plus. Nu avem veşminte cu fir de aur. Aurul e în punga altora.

Au catolicii pâinea Paştelui sfinţită?  Au văzut cântându-se prohodul Mântuitorului? Cu tot respectul, ei nu au acelaşi ritual cu noi. Tradiţia însemnă mii de tone de experienţă care au trecut peste biserică.
 
Marius Tucă: Cum lucrează în vremurile astea cel căruia nu i se spune numele ?
 
Părintele Constantin Necula: Are superioritatea asta a autosuficientului, a deşteptului laş. Dracul nu e prost, dar e laş. Hristos nu e împărat pe pile şi relaţii. Hristos e împărat pe cruce. El ne da viaţa şi noi îi dăm viaţa noastră.
 
Despre fake news

Marius Tucă: A propos de presă, de mult nu am mai văzut aşa o avalanşă de fake news. De unde avalanşa asta?

Părintele Constantin Necula: Trădarea lui Dumnezeu este jumătatea de adevăr. Eu am fost un miştocar al Bisericii de linia întâi. Să te legi de credinţa unor oameni este un semn de mare lipsă de respect. Acritori putem fi toţi. Eu zic celor care nu cred să nu ne ia drept nişte momâi, pentru că nu suntem. Noi cunoaştem fiecare mort, pentru noi, morţii nu sunt numere. Am plâns împreună cu câţiva părinţi de copii care au murit la Colectiv. 

Marius Tucă: Ce presupune spovedania?
 
Părintele Constantin Necula: Taina spovedaniei e legată de trei lucruri. Eu în raport cu Dumnezeu, eu în raport cu aproapele meu şi eu în raport cu mine. Păcatele noastre mari sunt făcute faţă de trupul nostru, de curăţirea noastră.  

Zilele aceastea am primit lecţii incredibile de la credincioşi. Am să îi aplaud pe oameni. Spovedania ne-a unit pe toţi. Când spui despre o biserică că se roagă nu spui doar despre preoţi. Romania e în prima linie. Oamenii de calitate stau în prima linie.

Marius Tucă: Noi nu avem o biserică la care facem prezenţa. Biserica nu se agaţă de oameni.
 
Părintele Constantin Necula: Eu cred că trebuie sa ne învingem autismul cultural de care dăm dovadă.
 
Marius Tucă: SImt că România e mai dezbinată ca niciodată. Toate păcatele noastre se văd mult mai bine acum, când ne-a lovit această pandemie.
 
Părintele Constantin Necula: Cred că asta ne face şi mai frecventabili de Dumnezeu. De coronavirus scăpăm, dar de prostie nu. E prima dată cand merg la Paşte cu nodul în gât. Răutatea unora mi-o explic prin faptul că, de-a lungul timpului, oamenii nu au avut cum să se exprime. Cred că ne suntem datori cu dragostea unul altuia. Ce spun oamenii ăştia despre Biserică, de fapt ei spun despre ei. 
 
În momentul de faţă, medicii sunt biruitorii morţii. Presupunând că vom fi carantinaţi până in decembrie... ce o să facem? O să ne împuşcăm unii pe alţii? Sau o să fim calmi?
 
Marius Tucă: Are România bărbaţi pe care să se bazeze?
 
Părintele Constantin Necula: Eu zic că da. Tăcuţi, încrâncenaţi. În trei luni de zile Biserica a făcut reviziure liturgică. Cine nu vede la ce am renunţat, înseamnă că îşi pune masca pe ochi, nu pe gură.
 
Breaking news ar fi că Biserica rezistă şi pe stare de urgenţă. Primesc pe zi zeci de mesaje: „sora mea urmează să fie operată, soţul meu a murit".  Preoţii au ceva din SMURD-ul ţării. Sunt dispuşi să meargă să mediteze, să se roage.

Datoria mea ca preot e să îi trimit pe oameni la întâlnirea cu Hristos.
 
Marius Tucă: Cum ar arăta o slujbă în care toţi credincioşii ar fi în biserică şi ar purta măşti?
 
Părintele Constantin Necula: Indiferent cât de mare e masca, nu ne poate acoperi ochii.

Marius Tucă: Având în vedere această carantină, când crezi că vei ţine prima slujbă cu credincioşii în biserică?
 
Părintele Constantin Necula: N-aş putea să spun asta. Biserica e tot timpul toată. În noaptea asta, oamenii să îşi pună o lumânare pe pervaz.
 
Marius Tucă: N-am văzut niciun dram de speranţă în discursul politicienilor. 
 
Părintele Constantin Necula: Cred că nu au o predicţie făcută. Ne vorbesc de parcă am fi corigenţi. Dar cred că puţină empatie n-ar strica. Eu îi inţeleg, pentru că ştiu ce greu e să conduci un popor care nu e disciplinat. E clar că vor fi analizele mult mai bine facute.
 
Marius Tucă: Eu nu am văzut o luare de poziţie, aşa cum ai făcut tu.
 
Părintele Constantin Necula: Domnul nu e exclusivit, ci inclusivist. Mie de aia îmi place Învierea lui Hristos. E un mod al lui Hristos de a fi universal. E frumuseţea lui.
 
Marius Tucă: Am vazut multe citate de credinţă din mari teologi ai României. Lumea redescoperă sfinţi ai României.
Te-ai gândit la ce gândea Iisus pe cruce?
 
Părintele Constantin Necula: Tot ce gândeşte Iisus se vede. El nu şopteşte. El ne spune. Nu e aşa de suprarealist Hristos, cum cred unii. Nu există niciun trebuie în actele lui Hristos. 

Firesc era ca şi politicienii să îşi recunoască greşelile. Nimeni nu aşteaptă de la nimeni să fie perfect.
 
Marius Tucă: Unde se va transmite slujba?
 
Părintele Constantin Necula: O vor prelua ziarele locale. Aseară s-au uitat 11.000 de oameni la prohod.
 
Aş vrea să îi îmbrăţişez pe credincioşi şi să le spun că le sunt alături. Când va răsări soarele, va rog să vă socotiţi spre Hristos. Taina Învierii e în fiecare zi. Toata învierea e ca un deal înveşmântat în rouă.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici